Παρασκευή 22.11.2024
More

    Δυναμική πορεία ανάπτυξης για τη Σχολή Καλών Τεχνών

    Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού δυναμικού τα πλεονεκτήματα της σχολής των Ιωαννίνων

    Το σύγχρονο πρόγραμμα σπουδών και το υψηλό επίπεδο του εκπαιδευτικού δυναμικού, αποτελούν τα βασικά πλεονεκτήματα της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, που παρά τα προβλήματα που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει με τις ανεπαρκείς υποδομές, καταγράφει μία δυναμική πορεία ανάπτυξης στα ακαδημαϊκά δρώμενα της χώρας.

    Μία πορεία που φάνηκε πως έχει θετικό πρόσημο και με τις φετινές εισιτήριες εξετάσεις, στις οποίες προσήλθαν συνολικά 410 ενδιαφερόμενοι για τις 110 θέσεις των εισακτέων. Η μεγάλη συμμετοχή αφενός και αφετέρου η γεωγραφική κατανομή των υποψηφίων, που σε ποσοστό 65% ήταν από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν οι παραδοσιακές Σχολές Καλών Τεχνών, αναδεικνύει σύμφωνα με τον Νικ. Κατσικούδη, καθηγητή και πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης, το υψηλό επίπεδο της Σχολής των Ιωαννίνων.

    Αυτό το επίπεδο φάνηκε, όπως είπε, όχι μόνο από τη μεγάλη συμμετοχή υποψηφίων, αλλά και από το επίπεδο αυτών, όπως αναδεικνύεται και από τα έργα τους που εκτίθενται στη Φιλοσοφική Σχολή, στο σχέδιο και τη χρωματική σύνθεση. «Αυτό που είδαμε φέτος είναι ένα εξαιρετικά υψηλό επίπεδο από τους υποψήφιους να εισαχθούν στη Σχολή. Απομένει πλέον στις Σχολές Καλών Τεχνών να βελτιώσουν το κομμάτι της δημιουργικής πρόσληψης και δη αυτό της χρωματικής σύνθεσης. Το μεγάλο μας πλεονέκτημα είναι το πρόγραμμα σπουδών αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό, γιατί η Σχολή λειτουργεί εξατομικευμένα. Έχουμε ένα ισχυρό ακαδημαϊκό πρόγραμμα και ικανότατο στελεχιακό δυναμικό και σε αυτό το κομμάτι, δεν έχουμε τίποτε να ζηλέψουμε από τις άλλες Σχολές», ανέφερε ο κ. Κατσικούδης.

    Ο εκθεσιακός χώρος

    Το μεγάλο μειονέκτημα της Σχολής των Ιωαννίνων όμως, όπως σημείωσε, ήταν και παραμένει η έλλειψη υποδομών, παρότι στην πανεπιστημιούπολη γίνεται προσπάθεια και τελευταία αποδίδονται στη Σχολή κάποιοι επιπλέον χώροι, παρότι είναι κατακερματισμένοι.

    «Αυτό που πιστεύουμε, ότι θα μας βοηθήσει καθοριστικά είναι η σχέση μας με την πόλη. Πως θα φέρουμε δηλαδή τη Σχολή μέσα στην πόλη και αυτό γίνεται μέσω ενός εκθεσιακού χώρου, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αν λύσουμε αυτό το ζήτημα και βάλουμε το Πανεπιστήμιο στην πόλη, ώστε να το γνωρίσει καλύτερα, η πορεία της Σχολής θα είναι ακόμη καλύτερη. Ο χώρος του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη μας ενδιαφέρει, γιατί θεωρούμε, ότι μαζί με την Αρχιτεκτονική Σχολή, θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον έναν όροφο και για τις δύο Σχολές και για τα εργαστήριά τους, αλλά και ως εκθεσιακό χώρο», ανέφερε ο κ. Κατσικούδης.

    Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Τμήματος έκανε γνωστό πως τον Φεβρουάριο του 2023, θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση για την πιστοποίηση και του μεταπτυχιακού προγράμματος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ