Σάββατο 20.04.2024
More

    «Έγιναν ενέργειες από την περιφέρεια για την Δρακόλιμνη»

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια

    Το ζήτημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης στην περιοχή της Δρακόλιμνης του Δήμου Ζαγορίου συζητήθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Γοργόλης ενημέρωσε για τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφέρεια, υπογραμμίζοντας πως τα θέματα βόσκησης ανήκουν στην αρμοδιότητά της, όμως για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να εκπονηθούν οι χάρτες βόσκησης από το αρμόδιο Υπουργείο, που όμως καθυστερούν.  «Η  Περιφέρεια Ηπείρου – εξήγησε στη συνέχεια- σαφώς και δεν έχει μείνει αμέτοχη όλο το προηγούμενο διάστημα σε φαινόμενα που έχουν παρουσιαστεί στην περιοχή Δρακόλιμνης. Η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έχει στείλει έγγραφα από το 2019 για θέματα που αφορούν ανεξέλεγκτη βόσκηση. Τα έγγραφα αυτά έχουν αποσταλεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας προκειμένου ως αρμόδια υπηρεσία να επιβάλλει διοικητικές κυρώσεις. Επίσης, γνωρίζουμε πως υπάρχει και από το Δήμο Ζαγορίου παρέμβαση για το συγκεκριμένο θέμα».

    Από την πλευρά της αντιπολίτευσης ζητήθηκε να γίνουν έλεγχοι και να μην υπάρξει καμία ανοχή σε όσους κτηνοτρόφους παραβαίνουν τους όρους βόσκησης.

    Κατά πλειοψηφία η θετική γνωμοδότηση

    Την συνεδρίαση απασχόλησε και η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το «Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον  ποταμό Αχελώο». Στο ζήτημα αυτό δόθηκε, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής στην εισήγησή του ανέφερε «Το συγκεκριμένο θέμα δεν αφορά την περιοχή της Ηπείρου. Είναι ένα κομμάτι που αφορά την περιοχή της Θεσσαλίας. Δεν επηρεάζει την περιοχή μας. Υπάρχει ένα μικρό κομμάτι που μπαίνει στην περιοχή μας και θέλησαν υπηρεσιακά να γνωμοδοτήσει και η δική μας Επιτροπή. Δεν προκύπτει κάποιο περιβαλλοντικό θέμα για τη δική μας περιοχή. Θα πρέπει να επανεκδοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι».

    Αρνητικά ψήφισαν η παράταξη «Το Κοινό των Ηπειρωτών» και ο κ. Κορωναίος, οι «Ορίζοντες» ενώ αρνητική ήταν η ψηφοφορία της Τίνας Ζέκας και του Ζώη Γαλατά. Θετικά ψήφισε ο Δημήτρης Δημητρίου.

    Για το θέμα που αφορά το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας παρέμβαση έκανε εκ μέρους του  πανελλαδικού δικτύου «ΜΕΣΟΧΩΡΑ – ΑΧΕΛΩΟΣ SOS» ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Ας μην ακούμε τα ίδια και τα ίδια παραμύθια περί «εθνικών αναγκών», «καθαρής ενέργειας» κλπ. Η ΔΕΗ οδηγείται σε ιδιωτικοποίηση (προσέξτε τριπλή ιδιωτικοποίηση, και ενέργειας και νερού και εδάφους !) ενώ η χώρα έχει πια πλεόνασμα παραγωγής ενέργειας και έχει υπερκαλύψει τους στόχους της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Οι μόνοι, που θα ωφεληθούν από τη λειτουργία της Μεσοχώρας, θα είναι οι εταιρίες, που θα αποκτήσουν κοψοχρονιά τη ΔΕΗ και θα μπορούν πλέον να επιδίδονται σε κερδοσκοπικά παιγνίδια σ’ ένα διεθνοποιημένο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας» ανέφερε.

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ