Σημαντικό είναι το οικονομικό πλήγμα που δέχεται ήδη ο τουριστικός κλάδος στα Ιωάννινα λόγω της έναρξης του πολέμου στο Ισραήλ, με τους Ισραηλινούς επισκέπτες τόσο της πόλης των Ιωαννίνων όσο και του ορεινού όγκου αντίστοιχα να αποτελούν μία σταθερή πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις.
Οι κρατήσεις από γκρουπ επισκεπτών από την προσεχή εβδομάδα μέχρι και για τον επόμενο μήνα έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ εκτιμάται ότι το ίδιο θα γίνει και στη συνέχεια τουλάχιστον το πρώτο διάστημα μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, εάν και όποτε αυτό γίνει.
Οι ξενοδόχοι και οι τουριστικοί πράκτορες στα Ιωάννινα κάνουν λόγο για ένα σημαντικό πλήγμα, όχι βέβαια σημαντικότερο από τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται στο Ισραήλ και στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά για μία κατάσταση που αν συνεχιστεί θα προκαλέσει τεράστια και ίσως ανεπανόρθωτη ζημία στην τοπική οικονομία.
Οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το Ισραήλ από το Τελ Αβίβ προς τα Ιωάννινα και αντίστροφα δεν πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο ενώ η τελευταία προγραμματισμένη πτήση επρόκειτο να γίνει το προσεχές Σάββατο, αλλά είναι βέβαιο ότι δε θα πραγματοποιηθεί.
Στα ξενοδοχεία της πόλης των Ιωαννίνων, στο Ζαγόρι και στα Τζουμέρκα βρίσκονται αυτές τις ημέρες περίπου 150 Ισραηλινοί επισκέπτες, οι οποίοι είναι «εγκλωβισμένοι» κατά μία έννοια στην Ελλάδα αφού έχουν ακυρωθεί όλες οι πτήσεις πλην των ισραηλινών αεροπορικών εταιρειών. Αρκετοί από αυτούς αναζητούν τρόπο να γυρίσουν στο Ισραήλ καθώς έχουν κληθεί ως έφεδροι, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα πρόκειται για πολίτες ηλικίας άνω των 55 ετών, αρκετοί εκ των οποίων παρατείνουν ήδη την παραμονή τους στην περιοχή, θέλοντας να αποφύγουν την επιστροφή στο Ισραήλ σε μία εμπόλεμη κατάσταση.
Μάλιστα, σε ξενοδοχεία των Τζουμέρκων όπου διαμένουν ακόμη και σήμερα μερικές δεκάδες Ισραηλινών επισκεπτών εκτυλίσσονται δραματικές στιγμές με τους πολίτες του Ισραήλ να προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τα συγγενικά τους πρόσωπα για να δουν αν είναι καλά και ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί.
Ξενοδόχος στην περιοχή των Τζουμέρκων που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μας περιέγραψε, πως από το Σάββατο οι Ισραηλινοί είναι «καρφωμένοι» στα κινητά τους τηλέφωνα, παρακολουθώντας με αγωνία τις εξελίξεις.
«Βλέπουμε ανθρώπους να κλαίνε επειδή δε μπορούν να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους ή επειδή μαθαίνουν άσχημα νέα. Έχουμε ανθρώπους που έχουν παιδιά στο Στρατό, ανθρώπους που έχουν εγγόνια να υπηρετούν σε μονάδες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας και που δεν έχουν κανένα νέο τους. Εμείς μπορεί να ασχολούμαστε με το οικονομικό σκέλος και την ακύρωση κρατήσεων, αλλά οι άνθρωποι αυτοί ζουν την πραγματική αγωνία για το αύριο των παιδιών τους, της χώρας τους και δε μπορούμε να μένουμε απαθείς. Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση όπως μπορούμε κι εμείς να αντιληφθούμε. Κάποιοι έχουν ήδη παρατείνει τις διακοπές τους στην Ελλάδα αλλά είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσουν μία δίοδο επιστροφής σύντομα», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν Γιαννιώτες στο Ισραήλ
Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως αν οι πολεμικές επιχειρήσεις είχαν ξεσπάσει πριν από ένα μήνα, ο αριθμός των επισκεπτών από το Ισραήλ που βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή, ξεπερνούσε τα 1500 άτομα αφού ο Σεπτέμβριος είναι ο βασικός μήνας των διακοπών για τους Εβραίους και τα τελευταία χρόνια ο μήνας που καταγράφονται οι μεγαλύτερες αφίξεις τουριστών από το Ισραήλ στα Ιωάννινα.
Στον αντίποδα και επειδή συχνά πραγματοποιούνται εκδρομές από τα Ιωάννινα και την Ήπειρο στους Αγίους Τόπους, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτει ότι υπάρχουν Γιαννιώτες στο Ισραήλ ως επισκέπτες, τουλάχιστον με οργανωμένες εκδρομές.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ