Εντυπωσιακή ήταν και φέτος η αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου, η οποία κάθε χρόνο βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, στον Δήμο Πωγωνίου.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, παρά τις όχι καλές καιρικές συνθήκες, στο Μνημείο του Μαχητή στο Καλπάκι.
Λίγο νωρίτερα είχε τελεσθεί επιμνημόσυνη δέση, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων, ενώ πριν την αναπαράσταση έγινε τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό της 8ης Μηχανοποιημένης Ταξιαρχίας και στη συνέχεια ερμηνεία επετειακών τραγουδιών από την Στρατιωτική Μπάντα.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τους επίσημους προσκεκλημένους και ομιλίες, πριν ξεκινήσει η αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου.
Στις εκδηλώσεις της Παρασκευής, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, οι βουλευτές Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Τσίμαρης, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη-Μπότση, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης κ.α.
Στο σύντομο χαιρετισμό της η υφυπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα ανέφερε μεταξύ άλλων πως το ΟΧΙ που είπαν τα παιδιά της Ελλάδος στα βουνά της Ηπείρου και της Αλβανίας ακούστηκε σαν μία μικρή νίκη απέναντι στο τέρας του φασισμού και του ναζισμού που είχε απλωθεί πάνω από την Ευρώπη.
«Μα δεν ήταν μικρή η νίκη αυτή. Ήταν μεγάλη και απίθανη. Ήταν μία νίκη ψυχής, καρδιάς και αξιοσύνης. Γι’ αυτό και μνημονεύεται από τότε, γι’ αυτό και γιορτάζουμε και πανηγυρίζουμε την ημέρα της έναρξης του πολέμου. Γιατί η ομόθυμη αντίδραση του λαού μας από την πρώτη στιγμή ήταν εκείνη που οδήγησε στις περήφανες νίκες, πρώτα στις θέσεις άμυνας και μετά στην αντεπίθεση, βαθιά μέσα στο αλβανικό έδαφος. Είμαστε εδώ για αυτούς που θυσίασαν τα νιάτα τους για το ιδανικό της ελευθερίας, για την πατρίδα μας. Και σήμερα που γύρω μας οι ιαχές του πολέμου ακούγονται πιο δυνατά, είμαστε εδώ για να υπενθυμίσουμε πως απέναντι στον όλεθρο και την καταστροφή, ορθώνεται πάντα το τείχος της ελπίδας», σημείωσε μεταξύ άλλων.
Την κεντρική ομιλία εκφώνησε ο Κωνσταντίνος Π. Χρήστου, Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ, με θέμα: «Ο Αγώνας του 1940 στην ιστορία και το παρόν».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ