Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματικότητα παρουσίασε στο Επιμελητήριο η Μ. Τζούφη
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων επισκέφθηκαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και ο Αλέκος Φαρμάκης, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ιωαννίνων, όπου συναντήθηκαν με τον πρόεδρο Δημήτρη Δημητρίου και τον πρόεδρο του Σωματείου Καφέ-Μπαρ, Κέντρων Διασκέδασης και Συναφών Επαγγελμάτων Χρήστο Τάτση.
Όπως αναφέρει η βουλευτής στον απολογισμό της συνάντησης, «κοινή διαπίστωση αποτέλεσε πως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των Ιωαννίνων πλήττονται ιδιαίτερα από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, καθώς η καλοκαιρινή περίοδος δεν ήταν ικανή ώστε να καλυφθούν οι απώλειες. Παράλληλα, οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την ομαλοποίηση στη λειτουργία των επιχειρήσεων, ενώ τα μέτρα που έχει λάβει έως σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι ανεπαρκή. Αντίθετα, μετακυλούν τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις σε μεταγενέστερο χρόνο, καθιστώντας αμφίβολη την ικανότητα των τοπικών επιχειρήσεων να ανταποκριθούν».
«Αν και η Περιφέρεια Ηπείρου έχει λάβει 30 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στις επιχειρήσεις, το ποσό δεν επαρκεί και ο κίνδυνος να κλείσουν πολλές επιχειρήσεις και εκατοντάδες εργαζόμενοι να οδηγηθούν στην ανεργία είναι πλέον ορατός», προσθέτει η βουλευτής ενώ, όλες οι πλευρές συμφώνησαν πως η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας, ενώ ειδική αναφορά έγινε για τον κλάδο της εστίασης.
Τέλος, η κ. Τζούφη αναφέρθηκε στα κοστολογημένα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την επιβίωση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και των εργαζόμενων, όπως στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο εξάμηνο κατά 100%, το ειδικό πρόγραμμα μη-επιστρεπτέας προκαταβολής με ελάχιστη καταβολή ανά επιχείρηση 5.000 ευρώ, τη ρύθμιση των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Ο Δ. Δημητρίου
Ο Δ. Δημητρίου καθώς και ο Χρ. Τάτσης παρέδωσαν μια σειρά προτάσεων και παρατηρήσεων που αφορούν όλα τα θέματα της επιχειρηματικότητας και της εστίασης.
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισημαίνει ότι «με την ένταξη της περιοχής μας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας σε ζώνη υψηλού κινδύνου προκύπτει αυτονόητα η ανάγκη, η κυβέρνηση να στρέψει το βάρος της με γενναίο τρόπο στην στήριξη της επιχειρηματικότητας. Δεν ζητάμε την αποκλειστικότητα αλλά πρέπει να το αντιληφθούν όλοι ότι η επιχειρηματικότητα, η λεγόμενη ιδιωτική οικονομία, είναι αυτή που σηκώνει κάθε φορά στις πλάτες της το βάρος της ελληνικής οικονομίας. Το έχουμε ξαναπεί και θα τα ξαναπούμε, η ελληνική επιχειρηματικότητα δεν χρειάζεται σήμερα άλλες διαπιστώσεις, υπάρχουν οι δείκτες της οικονομίας και αυτοί καταμαρτυρούν και αποτυπώνουν την πραγματικότητα, η ελληνική οικονομία οδηγείται σε αδιέξοδο και πολύ φοβούμαστε, ότι ακόμη και τα προϋπολογιζόμενα ιδιωτικά χρέη που οδήγησαν στην ψήφιση του νέου επαίσχυντου πτωχευτικού κώδικα δεν τα έχουν υπολογίσει αφού το ιδιωτικό χρέος θα εκτοξευτεί πολύ παραπάνω από ότι έχουν υπολογίσει έως σήμερα».
«Αν το σχέδιο τους είναι οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις να οδηγηθούν σε λουκέτο να μας το δηλώσουν χωρίς αστερίσκους και όχι να προσπαθούν με αναπνευστήρες και χωρίς οξυγόνο να μας ρίξουν σε αβαθή σημεία», πρόσθεσε ο κ. Δημητρίου ενώ αναφέρθηκε και στα μέτρα που παίρνει ο Δήμος Ιωαννιτών για τις επιχειρήσεις: «Και επειδή πολλά άκουσα τις προηγούμενες ημέρες για τα μέτρα στήριξης του Δήμου Ιωαννιτών προς την επιχειρηματικότητα να σημειώσω μόνο τούτο, ότι τα 7 εκ. αποθεματικών που δηλώνει η δημοτική αρχή πως διαθέτει, δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο από χρηστές διοικήσεις, αλλά και από τα χρήματα των επιχειρήσεων που δεν πληρώνουν μόνο ως επιχειρήσεις αλλά και ως φυσικά πρόσωπα, ως δημότες του Δήμου Ιωαννιτών.
Οι οικονομικές αναλύσεις είναι ίσως εύκολες αλλά πιο εύκολες είναι και οι εξισώσεις, όπου τα 700 χιλιάδες ευρώ στήριξης δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιστοιχιστούν σε προβλήματα και ζημιές εκατομμυρίων. Κλείνοντας θα το σημειώσω εκ νέου, ας σκεφτούν όλοι πολύ σοβαρά τις κρίσιμες τούτες ώρες και ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους και ας δεχτούν επιτέλους ένα διάλογο επί της ουσίας στο ίδιο τραπέζι, επιχειρήσεις, δήμος, περιφέρεια και τοπικοί βουλευτές, κανείς δεν τα γνωρίζει όλα, κανείς δεν μπορεί να τα επιλύσει μόνος του, παρά μόνο όλοι μαζί με κοινή και συλλογική προσπάθεια», κατέληξε.
ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ