Σάββατο 06.07.2024
More

    Ένας θερμός και άνυδρος Ιούνιος εφέτος

    Εκτός από το ότι ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος εδώ και έναν αιώνα στα Ιωάννινα, υπήρξε και εξαιρετικά άνυδρος για μία περιοχή που παραδοσιακά όλα τα χρόνια, σχεδόν χωρίς εξαιρέσεις, παρουσίαζε υψηλά ποσοστά βροχόπτωσης τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού.

    Το Εθνικό Αστεροσκοπείο μέσω του συστήματος των 53 μετεωρολογικών σταθμών που έχει εγκατεστημένους και λειτουργεί σε ολόκληρη τη χώρα έκανε τις σχετικές ανακοινώσεις για τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, επιβεβαιώνοντας και σε αυτό το μήνα, ότι η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα και επελαύνει.

    Η μέση τιμή της βροχόπτωσης στα Ιωάννινα τον Ιούνιο ήταν 34 χιλιοστά, ενώ η αντίστοιχη μέση τιμή για την περίοδο 2007-2023 ήταν τα 65 χιλιοστά βροχής.

    Επίσης, ανησυχητικά είναι και τα στοιχεία για την Άρτα όπου από τη μέση βροχόπτωση των 43 χιλιοστών την περίοδο 2007-2023, τον Ιούνιο του 2024 καταγράφηκαν μόλις 0,4 χιλιοστά βροχής.

    Τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου για τις βροχοπτώσεις ήρθαν μία μόλις ημέρα μετά τις ανακοινώσεις για τη μέση τιμή των μεγίστων ημερήσιων θερμοκρασιών που κυμάνθηκε σε ακραία επίπεδα στο σύνολο της χώρας, σε σχέση με τον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ο φετινός Ιούνιος ήταν για την περιοχή των Ιωαννίνων, ο θερμότερος από το 1913, όταν και υπάρχουν οι πρώτες καταγραφές θερμοκρασιών. Η μέση θερμοκρασία στα Ιωάννινα είναι 21,9 βαθμοί τον Ιούνιο, όμως φέτος σκαρφάλωσε στους 25,2 βαθμούς Κελσίου, με το προηγούμενο μεγαλύτερο ρεκόρ να έχει καταγραφεί τον Ιούνιο του 1972 με 24,6 βαθμούς. Αντιθέτως, ο πιο ψυχρός Ιούνιος καταγράφηκε το 1978 με τη μέση θερμοκρασία να είναι 17,7 βαθμοί Κελσίου.

    Μεγάλες θετικές αποκλίσεις

    Ο φετινός Ιούνιος με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Ιωαννίνων χαρακτηρίστηκε από πολλές και συνεχόμενες ημέρες με μεγάλες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας και ήταν o πιο θερμός Ιούνιος από το 2010 σε όλη την χώρα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Στη Στερεά Ελλάδα και στην Πελοπόννησο καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις θερμοκρασίας, με τις μέσες μηνιαίες τιμές να κυμαίνονται έως και 4.8 °C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

    Ο χάρτης δείχνει τις αποκλίσεις της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας τον Ιούνιο 2024 ανά γεωγραφικό διαμέρισμα.

    Ο Ιούνιος του 2024 ήταν ένας ακραία θερμός μήνας, ο θερμότερος από το 2010, με τις μέσες τιμές του μήνα να είναι σχεδόν 2-3°C πάνω από τον δεύτερο θερμότερο (Ιούνιος 2012). Πολύ μεγάλες θετικές αποκλίσεις σημειώθηκαν σε όλη την χώρα το πρώτο 15ήμερο και κυρίως σε Στερεά Ελλάδα, Πελοπόννησο και Κρήτη στις 10-13 Ιουνίου της τάξης των 10-12°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα (44.5°C στις Βουκολιές Χανίων στις 13 Ιουνίου 2024). Μικρές αρνητικές αποκλίσεις σημειώθηκαν μόνο στα νησιά του Αιγαίου μετά τις 20 του μήνα με την παράλληλη επικράτηση μελτεμιού.

    Εκτός, των πολλών και συνεχόμενων ημερών με θετικές αποκλίσεις, καταρρίφθηκαν και σημαντικά απόλυτα ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας σε 11 σταθμούς του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr με αρχή λειτουργίας τους πριν το 2014. Ένα από τα ρεκόρ καταγράφηκε στην Παραμυθιά με τη μέγιστη θερμοκρασία να φτάνει τους 38,9 βαθμούς Κελσίου στις 20 Ιουνίου, θερμοκρασία που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην κωμόπολη της Θεσπρωτίας για τον Ιούνιο.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ