Τηλεδιάσκεψη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων με τον ΓΓ Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών Φ. Κουρμούση
Απαντήσεις στα ερωτήματα της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, του Προέδρου Δημήτρη Δημητρίου καθώς και των νομικών της ΠΕ Ιωαννίνων σε καίρια σημεία του νέου νόμου για τις ρυθμίσεις οφειλών και αναλυτικά παραδείγματα, έδωσε ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους του Υπουργείου Οικονομικών Φ. Κουρμούσης που συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψης με πρωτοβουλία από το Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Κατά τον Γενικό Γραμματέα, τα Επιμελητήρια μπορούν να παρέχουν συμβουλευτική στις επιχειρήσεις γιατί πολλές φορές δεν γνωρίζουν ποιες ακριβώς διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν και συνήθως προβαίνουν σε ρυθμίσεις απευθείας με έναν, έναν τους πιστωτές καταλήγοντας τελικά σε αδιέξοδα αφού δημιουργείται πρόβλημα με τους πιστωτές που δεν έχει προκύψει συμφωνία. Είναι καλό γρήγορα ο πολίτης να λαμβάνει την συμβουλευτική υποστήριξη και να αντιληφθεί ότι θα πρέπει να επιτευχθεί ταυτόχρονη λύση με όλους και αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Εξωδικαστικού Συμβιβασμού.
Θα πρέπει να μην ξεχνάμε ότι δεν θα αποτελεί θέμα συζήτησης πώς προήρθε το πρόβλημα των χρεών, αλλά αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για ρύθμιση ή πτώχευση, σημειώθηκε. Ο Γενικός Γραμματέας στην συνέχεια ανέλυσε στην τοποθέτηση του, τους τρεις βασικούς άξονες του νέου Πτωχευτικού Νόμου:
1. Άξονας: Έγκαιρη προειδοποίηση
Ουσιαστικά εστιάζει στο ότι ο πολίτης ή η επιχείρηση θα ενημερώνεται για τα χρέη του για να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συμβουλευτικής υποστήριξης για το πώς μπορεί να το αντιμετωπίσει.
Σε αυτή την φάση του νέου νόμου αναφέρονται και τα Επιμελητήρια κάτι που δεν υπήρχε στον προηγούμενο νόμο για να υποστηρίξουν τα μέλη τους και να τα βοηθήσουν για το πώς θα ανταπεξέλθουν για να διαχειριστούν τα χρέη τους.
2. Άξονας: Ρύθμιση οφειλών
Ρητά αναφέρει ο νομός ότι πλέον υπάρχει νέος εξωδικαστικός συμβιβασμός για πολίτες και επιχειρήσεις σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου μπορούν να ρυθμίσουν χρέη προς τράπεζες, διαχειριστές δανείων funds, εφορεία και ασφαλιστικά ταμεία.
Ειδικά για το Δημόσιο η ρύθμιση είναι 240 δόσεις και θα γίνεται μέσω ενός αλγόριθμου αυτόματα, σε περίπτωση δε που έχουμε να αντιμετωπίσουμε ευάλωτο νοικοκυριό με Α΄ κατοικία το κράτος θα πρέπει να τον επιδοτεί για 5 χρόνια όπως και στο πρόγραμμα «Γέφυρα».
3. Άξονας: Πτώχευση
Είναι ο άξονας που ενεργοποιείται όταν αποτυγχάνουν οι προηγούμενοι δυο άξονες. Αν δεν επιτευχθεί μια ρύθμιση ή κάποια ρύθμιση αποτύχει γιατί ο οφειλέτης δεν μπορεί να την εξυπηρετήσει ενδεχομένως γιατί η υποχρέωση είναι πολύ μεγάλη και μη βιώσιμη για τον οφειλέτη τότε ενεργοποιείται ο άξονας της πτώχευσης.