Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων εκφράζει τη ανησυχία της για τη μέχρι στιγμής μη ενεργοποίηση του Εθνικού Μηχανισμού Εναέριας Διάσωσης και Αεροδιακομιδών «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» και την αιφνίδια τροποποίηση του αρχικού σχεδιασμού, που κατήργησε τη βάση αεροδιάσωσης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και τη μετέφερε σε άλλο αεροδρόμιο.
Θέση μας είναι πως το Διεθνές Αεροδρόμιο των Ιωαννίνων είναι καταλληλότερο για να λειτουργήσει ως βάση ετοιμότητας, καθότι διαθέτει εγκαταστάσεις για ανεφοδιασμό εναέριων μέσων και λειτουργεί καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ενώ πλέον διαθέτει και πιστοποίηση κατά EASA. Σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση, η βάση των Ιωαννίνων θα εξυπηρετεί μια γεωγραφική ακτίνα 150 χιλιομέτρων, στην οποία κατοικούν 500.000 με 600.000 κάτοικοι, χωρίς να συμπεριληφθεί ο αριθμός των επισκεπτών/τουριστών κατά την διάρκεια του έτους. Επιπλέον, τα περισσότερα ατυχήματα στην Ήπειρο που χρειάζονται άμεση επέμβαση από εναέρια μέσα συμβαίνουν στους ορεινούς όγκους του Νομού Ιωαννίνων, όπου και αναπτύσσονται διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες όπως αναρρίχηση, ορειβασία, πεζοπορία, ράφτινγκ, σκι κ.ά. Να σημειωθεί πως στον Νομό Ιωαννίνων εδρεύουν δύο μεγάλα νοσοκομεία, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο Χατζηκώστα, που διαχειρίζονται με επιτυχία επείγοντα περιστατικά. Μάλιστα, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο σύμφωνα με νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας πρόκειται να λειτουργήσει Κέντρο Τραύματος Επιπέδου Ι, ενώ διαθέτει και ελικοδρόμιο. Η δε βάση του Ακτίου έχει γεωγραφική υπερκάλυψη με την βάση της Ανδραβίδας, στην οποία επίσης θα δημιουργηθεί βάση εναέριας διάσωσης (HEMS).
Η εγκατάσταση της εναέριας διάσωσης στα Ιωάννινα προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι του Ακτίου, μιας και ο χρόνος που θα απαιτείται για να προσεγγίσει το ελικόπτερο θα είναι μικρότερος, τη στιγμή μάλιστα που είναι γνωστό πως κάθε δευτερόλεπτο είναι πολύτιμο στις επείγουσες αεροδιακομιδές τραυματιών.
Να σημειωθεί πως το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων έχει αξιοποιηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για αεροδιακομιδή ασθενών. Παράλληλα έχει χρησιμοποιηθεί και για τις ανάγκες αεροσκαφών αεροδιάσωσης.
Ιδιαίτερης σημασίας είναι ακόμη το γεγονός πως ο Νομός Ιωαννίνων έχει άμεση πρόσβαση σε μεγάλους οδικούς άξονες, οι οποίοι διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη επιχειρήσεων αεροδιάσωσης.
Η αναφορά δε, ότι το αεροδρόμιο Ιωαννίνων δεν ενδείκνυται για αυτή την υπηρεσία λόγω της ύπαρξης ομίχλης, δεν ευσταθεί, διότι τα ελικόπτερα αυτά στον εξωτερικό είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για να επιχειρούν σε παρόμοιες ή και πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες όπως π.χ. στις Άλπεις που οι συνθήκες είναι μόνιμα ακραίες. Εδώ τονίζεται ότι το φαινόμενο εμφανίζεται μόνο κάποιες ημέρες του χρόνου, υπό συγκεκριμένες συνθήκες και έχει τοπικό και επιφανειακό χαρακτήρα.
Τέλος, υπενθυμίζουμε την υπόσχεση της κυβέρνησης , που όριζε ότι η πρώτη βάση θα ήταν στα Ιωάννινα, προς τιμήν και εις μνήμη του αξέχαστου Θεοφάνη Έρμη Θεοχαρόπουλου.