Το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων στα Ιωάννινα θα απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 13 έως 24 ετών
Η διεπιστημονική προσέγγιση διαθέτοντας προσωπικό κρίσιμων ειδικοτήτων, σε συνδυασμό με την διεύρυνση των ηλικιακών ορίων για τους νέους και εφήβους που θα μπορούν να απευθύνονται σε αυτό, είναι η ειδοποιός διαφορά του νέου Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων νέων και εφήβων που θα λειτουργήσει εντός του καλοκαιριού στην πόλη των Ιωαννίνων.
Οι ηλικίες των νέων και εφήβων τις οποίες θα μπορεί να καλύψει το νέο Πολυδύναμο θα είναι από 13 έως 24 ετών και η διεύρυνση του ορίου προς τα πάνω είναι εξαιρετικά σημαντική όπως αναφέρθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες στην εκδήλωση του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των εξαρτήσεων που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στα Ιωάννινα, με θέμα «Εθισμοί και Εξαρτήσεις στην εφηβεία».
Πριν το επιστημονικό σκέλος της εκδήλωσης που συγκέντρωσε όπως ήταν φυσικό το εύλογο ενδιαφέρον των παριστάμενων, ο πρόεδρος του ΕΟΠΑΕ Αθαν. Θεοχάρης αναφέρθηκε στα πρώτα αυτά βήματα του Οργανισμού και στην προοπτική σύστασης και λειτουργίας του Πολυδύναμου των Ιωαννίνων που έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά με τις άλλες δομές που ήδη υπάρχουν στην πόλη και έχουν τεθεί και αυτοί υπό την εποπτεία του Οργανισμού.
«Το νέο Πολυδύναμο των Ιωαννίνων εντάχθηκε στο ΠΕΠ Ηπείρου με προϋπολογισμό 660.000 ευρώ και σε πρώτη φάση θα έχει πέντε άτομα προσωπικό, με ψυχιάτρους, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, στοχεύοντας σε μία πρωτοβάθμια εξατομικευμένη και διεπιστημονική προσέγγιση των νέων και εφήβων που θα απευθύνονται σε αυτό από την ηλικία των 13 έως και την ηλικία των 24 ετών. Είναι το πρώτο που δημιουργείται στη χώρα και η επιλογή των Ιωαννίνων έχει και συμβολικό και ουσιαστικό περιεχόμενο», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες προς την βουλευτή Ιωαννίνων Μαρ. Κεφάλα για την υποστήριξή της στην προσπάθεια του Οργανισμού.
Η κα Κεφάλα πήρε το λόγο στη συνέχεια τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το νέο Πολυδύναμο στην περιοχή των Ιωαννίνων.
Ο αντιπεριφερειάρχης και αντιπρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «σχεδία» Βασίλης Γοργόλης από την πλευρά του αναφέρθηκε στον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το Κέντρο Πρόληψης κάτι που αποδεικνύεται από τις 10.000 ωφελούμενους σε ετήσια βάση σε επίπεδο ενημερώσεων και παρεμβάσεων.
Το επιστημονικό σκέλος
Ακολούθησαν οι επιστημονικές εισηγήσεις με τον επίκ. Καθηγητή Παιδοψυχιατρικής στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κων. Κώτση να αναφέρεται στην «ψυχική υγεία των εφήβων στη σύγχρονη πραγματικότητα». Μεταξύ άλλων παρουσίασε αποτελέσματα ερευνών με βάση τα οποία οι έφηβοι περνούν έως και τρεις ώρες στο διαδίκτυο καθημερινά, ενώ επιβεβαιώνεται ήδη η σχέση – μικρή μεν, αλλά υφίσταται – που έχει η χρήση των social με το άγχος και την κατάθλιψη στην εφηβεία.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η εισήγηση του Αθανάσιου Δημητριάδη, ψυχιάτρου στο Δρομοκαΐτειο που ανέπτυξε το θέμα της χρήσης ενεργειακών ποτών και αλκοόλ στην εφηβεία είτε κατά μόνας είτε από κοινού, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο που μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτητικές συμπεριφορές μέχρι και σε μη αναστρέψιμες βλάβες.
Το διαδίκτυο και η εφηβεία ήταν το θέμα που ανέπτυξε η ψυχολόγος του ΕΟΠΑΕ Ευτυχία Γεωργουλοπούλου, ενώ ο Γιώργος Χαραλαμπίδης, κοινωνικός λειτουργός στο Πολυδύναμο Κέντρο Πρέβεζας μίλησε για το κάπνισμα στην εφηβεία.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 2-4-2025