Κυριακή 19.01.2025
More

    Επί τάπητος όλα όσα σχετίζονται με τον εμβολιασμό κατά του covid19

    Η πνευμονολόγος Βασιλική Λάζου για την ημερίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας αναφορικά με τον εμβολιασμό

    Η ασφάλεια των εμβολίων, η κλινική αποτελεσματικότητα αλλά και οι αλλεργικές αντιδράσεις, αποτέλεσαν μεταξύ άλλων τα κυριότερα αντικείμενα συζήτησης και ανταλλαγής επιστημονικών απόψεων κατά την διάρκεια της διαδικτυακής εκπαιδευτικής ημερίδα με θέμα: ”Εμβολιασμοί για SARS COV-2″ που διοργάνωσε η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ).

    Την ημερίδα παρακολούθησαν πάνω από 300 επιστήμονες που είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από διακεκριμένους επιστήμονες όπως ο Γεώργιος Παυλάκης υπεύθυνος για τα εμβόλια στις ΗΠΑ και ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

    Στα κυριότερα συμπεράσματα αυτής της σημαντικής εκπαιδευτικής δράσης επικεντρώθηκε η Πνευμονολόγος κα. Βασιλική Λάζου ξεκαθαρίζοντας ότι σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία ο εμβολιασμός είναι ο μόνος δρόμος για να γλιτώσουμε από την πανδημία και να μπορέσουμε αργά αλλά σταθερά να κερδίσουμε ξανά τη ζωή μας.

    «Στην διάρκεια της ημερίδας αναλύθηκε η πορεία της πανδημίας στην χώρα μας. Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι ένας νέος ιός που μέσα σε ένα χρόνο από την εμφάνισή του επηρέασε δραματικά τις ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως» ανέφερε η κα. Λάζου υπογραμμίζοντας το κοινό συμπέρασμα της επιστημονικής κοινότητας ότι «Το εμβόλιο είναι το μεγαλύτερο όπλο που διαθέτουμε απέναντι στην πανδημία» αν και θα απαιτηθεί ικανό χρονικό διάστημα μέχρι να εμβολιαστεί μεγάλο τμήμα του πληθυσμού και να αποκτηθεί η ανοσία.

    Μικρό το ποσοστό εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων

    Ένα άλλο σημείο που δόθηκε βαρύτητα στην διάρκεια της ενημέρωσης είναι αυτό των αλλεργιών. Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και τα μέχρι στιγμής δεδομένα, το ποσοστό εμφάνισης αλλεργικής αντίδρασης είναι μικρο.

    «Οι αλλεργίες που μπορούν να παρουσιαστούν, όπως και σε άλλα εμβόλια, εμφανίζονται στα πρώτα δεκαπέντε λεπτά και ο ασθενής συνήθως βρίσκεται στον χώρο του εμβολιασμού. Αντιλαμβάνεστε ότι η αντίδραση θα είναι άμεση από πλευράς και άρα μπορεί να υπάρχει άμεση ιατρική παρέμβαση. Εάν υπάρχει αλλεργικό σοκ, η πρώτη κίνηση είναι να χορηγηθεί ένεση αδρεναλίνης» τονίζει η κα Λάζου επισημαίνοντας φυσικά την αναγκη ύπαρξης ιατρικού προσωπικού κατά την διάρκεια των εμβολιασμών.

     

     

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ