Τρίτη 23.04.2024
More

    Επίκαιρη η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου

    Ο Στ. Καλογιάννης επαναφέρει το ζήτημα πιστεύοντας ότι υπάρχουν περιθώρια διεκδίκησης

    Δύο προτάσεις τις οποίες έχει καταθέσει και στο παρελθόν, επικαιροποιεί ο βουλευτής Ιωαννίνων της Ν.Δ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, Στ. Καλογιάννης.

    Αυτή τη φορά όμως, η επικαιροποίηση των προτάσεών του για την διεκδίκηση της παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου και την απόδοση του στην πόλη αφενός και αφετέρου για την δημιουργία της Τεχνόπολης στα όρια του ΣΧΟΟΑΠ Μπιζανίου στην Πεδινή, συμπληρώνεται με την δυνατότητα  ένταξής τους και χρηματοδότησης από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας.

    Ο κ. Καλογιάννης ακολουθώντας για μία ακόμη φορά την πρακτική που έχει εγκαινιάσει, να κάνει έναν δημόσιο απολογισμό της κοινοβουλευτικής του δραστηριότητας του τελευταίου εξαμήνου, στάθηκε ειδικότερα σε αυτά τα δύο θέματα, διατυπώνοντας παράλληλα εκτός από τις προτάσεις και κριτική στην τοπική αυτοδιοίκηση κυρίως προς τον δήμο Ιωαννιτών και την περιφέρεια Ηπείρου αντίστοιχα για τη στάση τους και στα δύο ζητήματα.

    Το στρατόπεδο

    Για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ο κ. Καλογιάννης, αφού τόνισε πως πρόκειται για μία εμβληματική ανάπλαση εντός του αστικού ιστού της πόλης, όπου δεν έχει κανέναν λόγο πλέον να βρίσκεται ένα στρατόπεδο, πρόσθεσε, ότι στον 1ο άξονα του Εθνικού Σχεδίου Ανάπτυξης για την «Πράσινη μετάβαση» μπορεί να προβλεφθεί και να χρηματοδοτηθεί από αυτήν η αξιοποίησή του προς όφελος της πόλης.  Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να συντρέχουν δύο βασικές προϋποθέσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την υλοποίηση της σχετικής πρόβλεψης του Ρυθμιστικού, το οποίο όμως για την πόλη των Ιωαννίνων δε θεσμοθετήθηκε και η δεύτερη και ίσως η σημαντικότερη, η ορθή διεκδίκηση από τις τοπικές αρχές και δη τον δήμο Ιωαννιτών. Έτσι, ο κ. Καλογιάννης με αφορμή και προ μερικών μηνών, διατύπωση του δημάρχου κ. Ελισάφ, που επικαλέστηκε την κατ’ ιδίαν συζήτηση που είχε με τον υπ. Άμυνας, για το Βελισσάριο, όπου ήταν αρνητικός, τόνισε, ότι τέτοια θέματα δε λύνονται σε προφορικό επίπεδο.

    «Αυτό που προτείνω είναι να τεκμηριώσουμε την πρόταση και την ανάγκη που υπάρχει για την παραχώρηση του στρατοπέδου και να πάμε συντονισμένα να τη διεκδικήσουμε, με συγκεκριμένα ανταλλάγματα. Τέτοια μπορεί να είναι η χρησιμοποίηση των υφιστάμενων στρατοπέδων (π.χ. Περάματος, Καλπακίου), με δυνατότητα οικιστικής ανάπτυξης τμήματος του στρατοπέδου Περάματος ή αντιπαροχής άλλης δημοτικής η δημόσιας έκτασης ή με άλλη, αμοιβαία επωφελή, συμφωνία. Αν καταθέσουμε πλήρη και τεκμηριωμένο φάκελο, το υπ. Άμυνας δε θα μπορεί να αρνηθεί, γιατί δεν έχει λόγο να αρνηθεί», ανέφερε.

    Η Τεχνόπολη

    Η δεύτερη βασική πρόταση του κ. Καλογιάννη έχει ένα κάνει με την ένταξη της δημιουργίας της Τεχνόπολης Ιωαννίνων στο Εθνικό Σχέδιο Ανάπτυξης που επίσης προβλέπεται στο Ρυθμιστικό του 2009. Όπως και στο παρελθόν έτσι και τώρα, ο κ. Καλογιάννης πήρε αποστάσεις από την πρόθεση της Περιφέρειας να δημιουργήσει το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, λέγοντας πως αυτή δε συνιστά Τεχνόπολη, αλλά κάτι άλλο, ενώ πρόσθεσε πως το ενδιαφέρον του υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης για τη δημιουργία ενός data center στο λεκανοπέδιο, θα πρέπει να θεωρηθεί ως «χρυσή ευκαιρία» για τη δημιουργία της Τεχνόπολης.

    «Η Τεχνόπολη αποτελεί χώρο ο οποίος οριοθετείται, πολεοδομείται και οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας, με σύσταση Φορέα διαχείρισης και ανάπτυξής της. Αυτός συνεπώς είναι ο τρόπος που πρέπει να ακολουθηθεί για την δημιουργία και ανάπτυξη Τεχνόπολης, βάσει του εγκεκριμένου χωρικού σχεδιασμού. Ποιός, με ποια διαδικασία και με ποιό σκεπτικό θα αποφασίσει που θα βρεθούν τα 10 στρέμματα που χρειάζονται, για να δημιουργηθεί το data center; Οφείλουμε να πάμε σε συγκεκριμένο σχεδιασμό και τα πρώτα βήματα να γίνουν σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.

    Πανδημία και οικονομία

    Στο περισσότερο πολιτικό επίπεδο της παρουσίασης του κοινοβουλευτικού του έργου, ο κ. Καλογιάννης αναφέρθηκε στην πορεία της εθνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας με τα σημάδια να είναι αισιόδοξα όπως ανέφερε.

    «Η πανδημία συνεχίζει να πλήττει, δυστυχώς, την χώρα μας. Όμως η οικονομία δείχνει πλέον πολύ θετικά σημάδια. Ενώ η ύφεση για το 2020 ήταν στο 8,2%, σήμερα η εκτίμηση είναι ότι η ανάπτυξη το 2021 θα ξεπεράσει το 7% και το 5% το 2022. Τα πρώτα 12 τεχνικά δελτία έργων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αφορούν κυρίως ψηφιοποίηση της οικονομίας και πολεοδομικό σχεδιασμό, έχουν εγκριθεί και με την πλήρη ανάπτυξη όλων των προγραμμάτων, είμαι αισιόδοξος ότι η χώρα μας θα αφήσει πίσω της την βαθιά κρίση, ελπίζοντας παράλληλα ότι η πανδημία θα αναχαιτισθεί. Στα μεγάλα προβλήματα που συνεχίζει να δημιουργεί η πανδημία του Covid-19, η κυβέρνηση της Ν.Δ ανταποκρίνεται με σύνεση και αποτελεσματικότητα, στηρίζοντας κατά προτεραιότητα όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

    Το κοινοβουλευτικό έργο

    Νωρίτερα και πολύ συνοπτικά, ο κ. Καλογιάννης παρουσίασε τον απολογισμό της κοινοβουλευτικής του παρουσίας με την ιδιότητα του βουλευτή Ιωαννίνων και του προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

    Στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ανέφερε πως έχει καταθέσει 49 Ερωτήσεις και Αναφορές στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού, χρηματοδοτικά εργαλεία και ορολογικές ρυθμίσεις, ρυθμίσεις που αφορούν τη διοίκηση, πολεοδομικά θέματα, έργα υποδομών και μεταφορών, θέματα περιβάλλοντος και αγροτικής πολιτικής, ΟΤΑ, πολιτισμού και αθλητισμού, εκπαίδευσης και άλλα. Αναφέρθηκε ακόμη σε επιμέρους συνεργασίες με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων για θέματα των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Στα επιμέρους θέματα, στάθηκε ειδικότερα στα προβλήματα υδροδότησης του λεκανοπεδίου και της πόλης των Ιωαννίνων, τονίζοντας πως με ημίμετρα είναι αδύνατο να βρεθούν οριστικές λύσεις και ενόψει της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη έκδοσης του Π.Δ Παμβώτιδας, ενώ αναφέρθηκε επιγραμματικά στην πρότασή του να συσταθεί κοινοβουλευτική επιτροπή για «το μέλλον της Ευρώπης».

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Sourceele.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ