Η Διεύθυνση της Παιδιατρικής Κλινικής εξηγεί τους λόγους της αναγκαιότητας λειτουργίας της Μονάδας
Επικαιροποιημένη είναι η πρόταση της Παιδιατρικής Κλινικής του ΠΓΝΙ που κατατέθηκε εκ νέου στη διοίκηση του νοσοκομείου, με την οποία επιμένει στην αναγκαιότητα ίδρυσης, στελέχωσης και λειτουργίας της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Μία Μονάδα άκρως απαραίτητη για σοβαρά περιστατικά, όπως πολλά που έχουν προκύψει στην περιοχή και ευρύτερα και τα οποία χρειάστηκε να διακομιστούν στην Πάτρα όπου λειτουργεί η ΜΕΘ Παίδων ή στην Αθήνα. Εκτός όμως από τις επείγουσες διακομιδές, η διεύθυνση της Κλινικής επισημαίνει πως η ΜΕΘ Παίδων θα δώσει τη δυνατότητα – με την προϋπόθεση ότι θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη – να γίνονται στο ΠΓΝΙ και χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά, κάτι που επίσης δε μπορεί να γίνει σήμερα. Όλα τα παραπάνω είναι ήδη γνωστά, περιέχονται στο επικαιροποιημένο έγγραφο της Κλινικής προς τη διοίκηση, παρότι μόλις πριν από λίγες εβδομάδες ο υπουργός Υγείας κ. Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής, «έβαλε πάγο» στην προοπτική της Κλινικής επικαλούμενος τα στοιχεία που του ενεχείρισε προφανώς η 6η ΥΠΕ και τα οποία αμφισβητήθηκαν για την ορθότητά τους στην πορεία, από συνδικαλιστικά στελέχη στο ΠΓΝΙ.
Τα ίδια στοιχεία όμως και κυρίως την αναγκαιότητα για τη λειτουργία της ΜΕΘ Παίδων επανέλαβε η διευθύντρια της Κλινικής, Αικατερίνη Σιώμου σε συνέντευξη Τύπου με αφορμή το συνέδριο Παιδιατρικής που ξεκίνησε στην πόλη των Ιωαννίνων. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σιώμου στο αναλυτικό έγγραφο της Κλινικής υπάρχει το σύνολο των πληροφοριακών στοιχείων για τη στελέχωση αλλά και την υλικοτεχνική υποδομή της ΜΕΘ Παίδων, προσθέτοντας όμως πως εκτός από τα παραπάνω, θα πρέπει να επιδιωχθεί και να επιτευχθεί και ένας γενικότερος συντονισμός στο νοσοκομείο.
«Θα πρέπει να υπάρχει παιδοχειρουργός σε μόνιμη θέση και όχι ένας, θα πρέπει να υπάρχει παιδίατρος – αναισθησιολόγος, παιδίατρος ωτορινολαρυγγολόγος και άλλες υποειδικότητες που θα πλαισιώσουν τη μονάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Σιώμου.
Καθησυχαστικοί για ιλαρά και στρεπτόκοκκο
Από χθες μέχρι και αύριο Κυριακή στο μεταξύ διοργανώνεται την πόλη των Ιωαννίνων το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης Παιδιάτρων με ενδιαφέρουσα θεματολογία που «ακουμπά» στα σύγχρονα ζητήματα της παιδιατρικής ειδικότητας και σε θέματα επικαιρότητας, όπως είναι η έξαρση του στρεπτόκοκκου με αρκετούς θανάτους και στη χώρα μας όπως και η έξαρση της ιλαράς.
Τόσο η κα Σιώμου, όσο και ο Αλ. Μάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί σχετικά με την έξαρση των κρουσμάτων που παρατηρείται στη χώρα σε ιλαρά και στρεπτόκοκκο αντίστοιχα.
«Έχουμε κάποια κρούσματα αλλά ο αριθμός είναι μικρός και σε συγκεκριμένες περιοχές. Εμείς, σαν περιοχή αλλά και συνολικά σαν χώρα είμαστε ψηλά στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού», υπογράμμισε ο κ. Μάκης.
Οι παιδίατροι κάλεσαν τους γονείς με τα πρώτα συμπτώματα που δουν στο παιδί τους να απευθύνονται στον γιατρό τους προκειμένου να εξεταστεί το παιδί και να ακολουθήσει την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.
Το συνέδριο Παιδιατρικής
Τη θεματολογία του συνεδρίου που απευθύνεται σε φοιτητές, νοσοκομειακούς γιατρούς και ιδιώτες παιδίατρους ανέλυσε ο καθηγητής Αλέξανδρος Μάκης.
Στην διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου θα απονεμηθούν και δύο βραβεία. Το ένα στην μνήμη του καθηγητή Πέτρου Λαπατσάνη και το δεύτερο στη μνήμη της καθηγήτριας Αντιγόνης Σιαμοπούλου που υπηρέτησαν την παιδιατρική.
Τα θέματα του φετινού Συνεδρίου είναι:
Σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις από το αναπνευστικό
Παιδιατρική Ενδοκρινολογία: Σακχαρώδης Διαβήτης στα παιδιά
Παιδιατρική Λοιμωξιολογία: Μικροβιακές λοιμώξεις στα παιδιά (Στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις)
Παιδιατρική Αιματολογία: Αξιολόγηση αιματολογικών εργαστηριακών παραμέτρων
Τα πολλά πρόσωπα του υποθυρεοειδισμού στην παιδική ηλικία
Παιδιατρική Αλλεργιολογία
Παιδιατρική Δερματολογία
Παιδιατρική Νεφρολογία: Λοιμώξεις και νεφρός
Εθνικό Πρόγραμμα Νεογνικού Ανιχνευτικού Ελέγχου για την Κυστική Ίνωση
Παιδιατρική Καρδιολογία
Παιδιατρική Γαστρεντερολογία: Συμπτώματα που προβληματίζουν