Σάββατο 12.04.2025
More

    Επτά προτεραιότητες για την Κλιματική Αλλαγή

    Παρουσιάστηκαν οι βασικοί άξονες του Περιφερειακού Σχεδίου Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή

    Επτά βασικούς τομείς προτεραιότητας επιλέγει η Περιφέρεια Ηπείρου για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή που παρουσιάστηκε το πρωί της Παρασκευής σε μία ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του ΥΠΕΝ, της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ και της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.  Στόχος της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανάγκη προσαρμογής της Περιφέρειας και όλων ξεχωριστά στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και στις επιπτώσεις που ήδη αυτή έχει επιφέρει. Οι επτά τομείς στους οποίους επικεντρώνεται το σχέδιο της Περιφέρειας Ηπείρου είναι οι εξής: Υδάτινοι πόροι, πρωτογενής τομέας, τουρισμός, δάση, υποδομές, ενέργεια και Πολιτική Προστασία.

    Τους στόχους της Περιφέρειας Ηπείρου παρουσίασε συνοπτικά ο αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα περιβάλλοντος, Βασίλης Γοργόλης που έκανε ιδιαίτερη μνεία επίσης και στην εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών, για τη διαμόρφωση μίας κοινής στρατηγικής που θα έχει ως βασικούς πυλώνες της όπως είπε, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας στις περιοχές προτεραιότητας και την υλοποίηση μέτρων και δράσεων που προτείνονται στο σχέδιο.

    Στο αρχικό σκέλος της ομιλίας του ο κ. Γοργόλης παρουσίασε συνοπτικά την εικόνα της Ηπείρου ως προς το πλούσιο φυσικό περιβάλλον που διαθέτει και το οποίο ήδη αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.

    Στη γεωγραφική περιφέρεια της Ηπείρου υπάρχουν συνολικά 27 περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο Natura, εκ των οποίων οι 4 στην Άρτα, 12 στα Ιωάννινα, 9 στη Θεσπρωτία και 2 στην Πρέβεζα. Υπάρχουν ακόμη 37 Καταφύγια Άγριας Ζωής, μία περιοχή προστασίας της φύσης, δύο Εθνικά Πάρκα και δύο Εθνικοί Δρυμοί, δύο αισθητικά δάση, τρία διατηρητέα μνημεία της φύσης και ένας υδροβιότοπος διεθνούς σημασίας.

    Αναγκαία η συνεργασία της αυτοδιοίκησης

    Πριν την έναρξη των επιστημονικών παρουσιάσεων για το Περιφερειακό Σχέδιο Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή, αίσθηση προκάλεσε η αρχική τοποθέτηση του δημάρχου Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα που αφού επεσήμανε τη σπουδαιότητα για τον δήμο Ιωαννιτών της συμμετοχής του στη λίστα με τις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις ως το 2030, έτεινε χείρα φιλίας προς την Περιφέρεια Ηπείρου, δείχνοντας ίσως και μία διάθεση να πέσουν οι τόνοι στην αντιπαράθεση των τελευταίων εβδομάδων με φόντο το έργο του μεγάλου δακτυλίου. «Περιφέρεια και δήμος Ιωαννιτών πρέπει να πηγαίνουν χέρι – χέρι. Υπάρχει η ανάγκη της συνεργασίας με την Περιφέρεια Ηπείρου και απαιτείται κοινός βηματισμός και ενιαία στρατηγική. Η Περιφέρεια μπορεί και πρέπει να ενισχύσει τον δήμο Ιωαννιτών σε τομείς όπως είναι η ενεργειακή μετάβαση, η Πολιτική Προστασία, η βιώσιμη διαχείριση φυσικών πόρων. Ως δήμος Ιωαννιτών είμαστε έτοιμοι για αυτή τη συνεργασία και είμαστε σίγουροι ότι και η Περιφέρεια επιθυμεί το ίδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας.

    Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν στην αρχή της ημερίδας ο Γεν. Γραμματέας του ΥΠΕΝ Πέτρος Βαρελίδης, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Νοτ. Αιγαίου, Γεώρ. Χατζημάρκος και ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αγρινίου Γεώρ. Παπαναστασίου.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ