Κυριακή 19.01.2025
More

    Έρευνα για τη θνησιμότητα της άγριας πέστροφας

    Το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται πριν από ένα 20ήμερο στον ποταμό Βοϊδομάτη

    Υπό διερεύνηση από τη Μονάδα Διαχείρισης του Πάρκου Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ βρίσκεται το ασυνήθιστο φαινόμενο της μεγάλης θνησιμότητας στους πληθυσμούς της άγριας πέστροφας που καταγράφεται με ένταση τις τελευταίες εβδομάδες στον ποταμό Βοϊδομάτη.

    Το φαινόμενο άρχισε να εμφανίζεται πριν από ένα 20ήμερο με περιπατητές στην περιοχή, αλλά και μέλη των πληρωμάτων που διενεργούν δραστηριότητες αναψυχής στο ποτάμι, από τη γέφυρα του Παπίγκου μέχρι και τη γέφυρα της Κλειδωνιάς αλλά και μετά από αυτήν, να εντοπίζουν ολοένα και περισσότερα νεκρά ψάρια στην επιφάνεια του νερού και στις όχθες, χωρίς αυτά να εμφανίζουν κάποιο ορατό σημάδι στο σώμα τους.

    Με το πέρασμα των ημερών, οι αριθμοί των νεκρών ψαριών και μάλιστα όλων των ηλικιών, δηλαδή και μικρά αλλά κυρίως μεγάλα ψάρια, που εντοπίζονταν νεκρά έγινε μεγαλύτερος κάτι που κινητοποίησε τα αντανακλαστικά των πολιτών που ειδοποίησαν σχετικά τη Μονάδα Διαχείρισης. Δόθηκε εντολή να γίνει περισυλλογή νεκρών ψαριών που τυχόν θα εντοπιστούν στο εξής, να μπουν άμεσα σε καταψύκτη για να μεταφερθούν σε εργαστήριο προκειμένου να γίνει μία πρώτη εξέταση. Αυτό και έγινε σε μερικά δείγματα που μεταφέρθηκαν και εξετάστηκαν από τον Ιωάννη Λεονάρδο, Καθηγητή Βιολογίας Ζώων με έμφαση στην Ιχθυολογία στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Η πρώτη ανάλυση δεν έδειξε κάτι ανησυχητικό πλην όμως η διαδικασία της συλλογής των δειγμάτων και της όσο το δυνατόν ταχύτερης μεταφοράς τους στο εργαστήριο αναλύσεων είναι αρκετά περίπλοκη και αν χαθεί χρόνος στην πορεία μπορεί να μη φανούν οι πραγματικές αιτίες του θανάτου των ψαριών.

    Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης του Πάρκου Βόρειας Πίνδου με τους οποίους συνομιλήσαμε, μας επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για μία καταγραφή υπερβάλλουσας θνησιμότητας από τη συνηθισμένη, αλλά επαρκής απάντηση δεν υπάρχει καθώς το φαινόμενο βρίσκεται υπό διερεύνηση.

    Τα πιθανά σενάρια

    Ο πληθυσμός της άγριας πέστροφας στον Βοϊδομάτη ήταν και παραμένει εξαιρετικά εύρωστος και αυτό αποδεικνύεται και επιβεβαιώνεται και κατά την καταγραφή του φαινομένου της θανάτωσης των ψαριών. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες μεταξύ των νεκρών ψαριών είναι και πολλά ώριμα ψάρια, μεγάλου μεγέθους που δεν απαντώνται σε άλλα ποτάμια της χώρας. Αυτό είχε επιβεβαιωθεί πρόσφατα και στο πλαίσιο ερευνητικής μελέτης που έγινε στον Βοϊδομάτη για την καταγραφή των πληθυσμών της πέστροφας.

    Το ίδιο όμως με τα ώριμα ψάρια καταγράφονται και πέστροφες νεαρής ηλικίας που πεθαίνουν από άγνωστα αίτια με το βασικό σενάριο να είναι αυτό μίας ιογενούς λοίμωξης που προκαλεί το θάνατο των ψαριών. Κάτι ανάλογο έχει παρατηρηθεί σε πληθυσμούς πέστροφας σε ποτάμια των Αυστριακών Άλπεων και υπάρχουν και οι σχετικές επιστημονικές δημοσιεύσεις. Για να αποδειχθεί όμως εάν κάτι τέτοιο ισχύει και στην περίπτωση του Βοϊδομάτη θα πρέπει αφενός να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις και αφετέρου να απαντηθεί και το ερώτημα με ποιον τρόπο μπορεί ο ιός να έφτασε στον Βοϊδομάτη.

    Ενίσχυση περιπολιών

    Ένα δεύτερο σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της αλιείας με τη χρήση παράνομων μέσων, όπως η ηλεκτραλιεία που μπορεί να δίνει στους λαθραλιείς μία ποσότητα ψαριών εκείνη τη στιγμή, όμως «χτυπά» περισσότερα ψάρια που δε μπορούν να αντέξουν το σοκ του ρεύματος και βγαίνουν ημιθανή στην επιφάνεια μετά από λίγη ώρα μέχρι που ξεψυχούν.

    Για το σκοπό αυτό πάντως έχουν ενταθεί οι περιπολίες των φυλάκων της Μονάδας Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου του ΟΦΥΠΕΚΑ στην επίμαχη περιοχή ενώ επίσης αυξημένη είναι η παρουσία και της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου και της Ελληνικής Αστυνομίας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ