Οι νέες τάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο που προβάλλουν κακές διατροφικές συνήθειες προβληματίζουν την επιστημονική κοινότητα
Έναν πλήρη οδηγό για τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, με συγκεκριμένες οδηγίες, προτάσεις και εναλλακτικές για τη σημασία που έχει ο συνδυασμός της σωστής διατροφής και της σωματικής άσκησης, περιλαμβάνουν οι εργαλειοθήκες που είναι διαθέσιμες για τον καθένα μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με απεύθυνση σε παιδιά ηλικίας 4-17 ετών.
Λίγους μήνες μετά την έναρξη της εν λόγω δράσης και σε τοπικό επίπεδο, σε ανοιχτή εκδήλωση το απόγευμα της Τετάρτης παρουσιάστηκαν οι βασικές αναφορές που περιλαμβάνονται στις εργαλειοθήκες με την καθοριστική συμμετοχή στη σύνταξη αυτών, από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Επικεφαλής της προσπάθειας αυτής σε τοπικό επίπεδο, η Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη που αναφέρθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης σε βασικές καταγραφές στο πλαίσιο της έναρξης υλοποίησης της δράσης αυτής και στα σχολεία των Ιωαννίνων. Βασικές παραδοχές είναι για παράδειγμα, ότι απαιτείται σε ημερήσια βάση μία επαρκής κατανάλωση νερού, ένα υγιεινό πρωινό όπως και ενδιάμεσα γεύματα, αλλά και σωματική δραστηριότητα που θα αφαιρέσει χρόνο από τις καθιστική ζωή και τις οθόνες.
Μία βασική παραδοχή ωστόσο των προβλημάτων που υπάρχουν και των αιτιών που τα δημιουργούν, έχει να κάνει με το ζήτημα της φτώχειας των οικογενειών. Το παράδειγμα της μείωσης κατανάλωσης του μοσχαρίσιου κρέατος στην Ελλάδα σε ποσοστό 20% την περίοδο 2017-2024 είναι χαρακτηριστικό, γιατί από τη μία φαίνεται μία προσπάθεια εξορθολογισμού του περιορισμού της κακής διατροφής, στην πραγματικότητα όμως πίσω από αυτό βρίσκεται η οικονομική αδυναμία που οδηγεί και σε μείωση της κατανάλωσης του ακριβού κρέατος, αλλά ταυτόχρονα και σε αύξηση της κατανάλωσης φθηνότερων τροφών που είναι όμως κακής ποιότητας.
«Επίσης, είναι σημαντικό να πούμε, ότι ενώ την προηγούμενη δεκαετία υπήρχε μία παγκόσμια τάση αφύπνισης υπέρ της υγιεινής διατροφής και της άσκησης, η τάση αυτή ανατρέπεται. Κορωνίδα των πάντων αποτελεί ό,τι γίνεται στις ΗΠΑ όπου έχουν κερδίσει έδαφος οι υπερασπιστές της κακής διατροφής. Η νέα μόδα είναι για παράδειγμα να χρησιμοποιείται ως μαγειρικό λίπος για τηγανητές πατάτες ή λαχανικά, το λίπος που αφαιρούμε από το μοσχαρίσιο κρέας», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Ντζάνη.
Ακολούθησαν και άλλες επιστημονικές εισηγήσεις με βάση καταγραφές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο όπως επίσης και η παρουσίαση των εργαλειοθηκών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αξιοποιηθούν από τον καθένα.
Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν η αναπλ. περιφερειάρχη Αγνή Νάκου και η αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Σοφ. Μαρκούλα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ









