Η εταιρεία «ΑΒΑΞ», ανάδοχος του έργου κατασκευής του οδικού άξονα Ιωαννίνων-Κακαβιάς, εξασφάλισε τον κατάλληλο εργοταξιακό χώρο και ενημέρωσε σχετικά το Υπουργείο Υποδομών.
Αυτή η εξέλιξη οδήγησε στην έγκριση προκαταβολής 10 εκατομμυρίων ευρώ, ποσού που αντιστοιχεί στο 7% της συνολικής σύμβασης (χωρίς ΦΠΑ) και θα καλύψει αρχικές δαπάνες εγκατάστασης και προμηθειών.
Όλα δείχνουν πως η έναρξη των εργασιών είναι πλέον θέμα χρόνου και πιθανότατα θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα, μέσα στον Μάιο.
Το έργο αφορά την κατασκευή ενός δρόμου μήκους 69,5 χλμ., χωρισμένου σε δύο τμήματα:
-
Ιωάννινα – Καλπάκι (46,4 χλμ.), με νέα χάραξη και έξι ανισόπεδους κόμβους.
-
Καλπάκι – Κακαβιά (23,1 χλμ.), που θα περιλαμβάνει αναβάθμιση της υπάρχουσας οδού.
Το δεύτερο τμήμα θα προχωρήσει υπό προϋποθέσεις, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 310 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.
Από την υπογραφή της σύμβασης (Δεκέμβριος 2023) μέχρι σήμερα, η ανάδοχος εταιρεία εξέτασε τις μελέτες για το πρώτο τμήμα, ολοκλήρωσε το σχέδιο εφαρμογής και πλέον όλα είναι έτοιμα για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.
Το έργο περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές (απαλλοτριώσεις, μετατοπίσεις δικτύων, αρχαιολογικές έρευνες) και χωρίζεται σε δύο βασικά τμήματα:
-
Ιωάννινα – Καλπάκι (46,4 χλμ.): Ξεκινά από τον ανισόπεδο κόμβο της Εγνατίας και φτάνει στον ανισόπεδο κόμβο Καλπακίου. Πρόκειται για νέα χάραξη με έξι ανισόπεδους κόμβους.
-
Καλπάκι – Κακαβιά (23,1 χλμ.): Συνδέει το Καλπάκι με τη μεθοριακή διάβαση της Κακαβιάς, με αναβάθμιση της υπάρχουσας οδού.
Στρατηγική σημασία του έργου
Η νέα οδική σύνδεση θα βελτιώσει την πρόσβαση σε απομακρυσμένες περιοχές της Π.Ε. Ιωαννίνων, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και διευκολύνοντας τη σύνδεση με σημαντικές δομές όπως το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Με την ολοκλήρωση του έργου, η διαδρομή Αντίρριο – Ιωάννινα – Κακαβιά (264 χλμ.) θα διανύεται σε περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά, ενώ το ταξίδι από την Αθήνα μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία θα διαρκεί περίπου 4 ώρες και 20 λεπτά.
Επιπλέον, ως τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ), ο νέος δρόμος θα ενισχύσει τη διασύνδεση της Δυτικής Ελλάδας με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Πάτρας, αναβαθμίζοντας την Ήπειρο σε σημαντικό διαμετακομιστικό κόμβο.