Ανοίγει το νέο «LEADER» για στήριξη ορεινών και μειονεκτικών περιοχών
Μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν «βγει στον αέρα» οι προκηρύξεις για τα δημόσια έργα που μπορούν να εκτελέσουν οι δήμοι μέσω του προγράμματος Leader για τη στήριξη και ενίσχυση των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών.
Το 34ο συνέδριο ανάπτυξης ορεινών και μειονεκτικών περιοχών πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Πλαστήρα παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κων. Τσιάρα που επέμεινε ιδιαίτερα στην απλοποίηση των διαδικασιών με τη διαδικασία ψηφιοποίησης του προγράμματος αφού καταργείται ο φυσικός φάκελος και το σύνολο των προτάσεων θα πρέπει να υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Με τον ίδιο τρόπο τόνισε ότι θα «τρέξει» και η διαδικασία για την αξιολόγηση των προτάσεων τόσο των δήμων, όσο και στη συνέχεια των ιδιωτικών επενδύσεων, με τις προσκλήσεις για αυτές να εκτιμάται πως θα «βγουν στον αέρα» το καλοκαίρι.
Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ο Γεώργιος Θεοχάρης, διευθυντής της Ήπειρος Α.Ε που έχει την ευθύνη υλοποίησης των προγραμμάτων Leader στην Ήπειρο τόνισε πως η νέα περίοδος 2023 – 2027 για το εν λόγω πρόγραμμα αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση παραγωγικών δραστηριοτήτων και σε έργα υποδομών στον τομέα της πρόσκλησης που αφορά στους δήμους, όπως όμως και στη δημιουργία νέων εργασιακών ευκαιριών για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Το συνολικό ποσό που καλείται να διαχειριστεί η Ήπειρος Α.Ε για το νέο Leader είναι 6 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα δύο είναι για τους φορείς του δημοσίου και τα άλλα τέσσερα για τους ιδιώτες. Όμως, όπως έχει αποδειχθεί με την υλοποίηση προηγούμενων προγραμμάτων, υπάρχει η δυνατότητα ώστε μέσω της υπερδέσμευσης να δοθούν στην πράξη πολλά περισσότερα χρήματα από τον αρχικό προϋπολογισμό με βασική προϋπόθεση βέβαια, να υπάρχουν ώριμες μελέτες.
«Οι επιλέξιμες δραστηριότητες δεν αλλάζουν και το ποσοστό χρηματοδότησης παραμένει στο 100% με εξαίρεση πιθανές προτάσεις των φορέων του δημοσίου που θα προβλέπουν την δημιουργία κάποιας δραστηριότητας που θα αποφέρει έσοδα, όπως είναι ένα Μουσείο με εισιτήριο. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση και αντίστοιχο ενδιαφέρον και από τους δήμους που μπορούν να καλύψουν μερικές βασικές ανάγκες σε έργα υποδομής στις περιοχές τους, αλλά και από τους ιδιώτες», ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.
Στήριξη και μέσω του ΠΑΑ
Στο συνέδριο ο υπουργός Κων. Τσάρας υπογράμμισε πως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, διαθέτει σημαντικούς ενωσιακούς πόρους σε μια σειρά από εμβληματικές δράσεις, με αναπτυξιακό και κοινωνικό πρόσημο, που στηρίζουν τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Μεταξύ άλλων, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν τη στήριξη των νέων γεωργών, ώστε να αντιμετωπιστεί η γήρανση του πληθυσμού, την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, καθώς και τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το Ταμείο Εγγυήσεων και το Ταμείο Μικροπιστώσεων. Αναφέρθηκε στον ρόλο του προγράμματος Leader ως μοχλού ολοκληρωμένου σχεδιασμού και χρηματοδότησης αναπτυξιακών δράσεων για τις αγροτικές περιοχές και τόνισε ότι, για τον λόγο αυτό, βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού του ΥΠΑΑΤ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ