Κυριακή 19.01.2025
More

    Φαβορί και εκπλήξεις για τα τοπικά ψηφοδέλτια  

    Από το κύριο θέμα της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

    Μία αποτύπωση της ανθρωπογεωγραφίας των προσώπων που ενδιαφέρονται, να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ στα Ιωάννινα

    Με τον υδράργυρο στο πολιτικό θερμόμετρο να ανεβαίνει διαρκώς ενόψει της πανδημίας, των συνεχών αποφάσεων, που αλλάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και ενδεχομένως και άλλων και σε οικονομικό επίπεδο, που θα ληφθούν πριν και μετά τα Χριστούγεννα, έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ολοένα μεγαλύτερη συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες των εθνικών εκλογών.

    Οι συνεχείς δημοσκοπήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, αποτυπώνουν ενδιαφέρουσες στατιστικές παραμέτρους, όπως είναι η φυσιολογική φθορά που καταγράφεται στο κυβερνών κόμμα, η αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καρπωθεί δημοσκοπικά τη φθορά αυτή, αλλά και η σημαντική άνοδος των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛ εν μέσω της διαδικασίας ανάδειξης του νέου προέδρου του κόμματος στις 12 Δεκεμβρίου.

    Σε αυτήν τη χρονική στιγμή, που το πολιτικό κλίμα έχει «ζεσταθεί» αρκετά, καταγράφονται έντονες εσωκομματικές ζυμώσεις και κινητικότητα στα κόμματα και στα πολιτικά στελέχη που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια των τριών πρώτων – και των άλλων βέβαια – κομμάτων, που παρουσιάζουν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

    Οι ζυμώσεις αυτές έχουν και πολιτικά και προσωπικά χαρακτηριστικά, όπως επίσης «ακουμπούν» και σε εξελίξεις που γίνονται σε κεντρικό επίπεδο στα κόμματα, επηρεάζουν όμως άμεσα και την ανθρωπογεωγραφία στην περιφέρεια.

    Η συζήτηση μπορεί να φαίνεται πρόωρη για τη συγκρότηση των κομματικών ψηφοδελτίων στην ΠΕ Ιωαννίνων, πλην όμως, ακριβώς επειδή οι ζυμώσεις έχουν μεγάλη ένταση και είναι καθημερινές, η «Ε» καταγράφει σήμερα τις βασικές τάσεις, και των προσώπων που ενδιαφέρονται να μετέχουν στα ψηφοδέλτια των τριών κομμάτων, αλλά και εκείνων που φαίνεται πως έχουν τις περισσότερες πιθανότητες εκλογής.

    Δύσκολη η επανάληψη του σεναρίου 4+1

    Στις εκλογές του Ιουλίου του 2019, η Ν.Δ κέρδισε 4 έδρες στην ΠΕ Ιωαννίνων, χάρη στο εκλογικό σύστημα και όχι λόγω της ποσοστιαίας διαφοράς με τον ΣΥΡΙΖΑ, που άλλωστε ήταν μικρή, με 37,42% για τη Ν.Δ έναντι 36,30 για τον ΣΥΡΙΖΑ, που κέρδισε την πέμπτη έδρα. Η επανάληψη του σεναρίου αυτού, (σε περίπτωση που πρώτο κόμμα παραμείνει η Ν.Δ, που είναι και το πιθανότερο) παρότι έχει ξαναγίνει, δε θεωρείται πιθανή, στις επόμενες εκλογές, αντίθετα με τα σενάρια του 3-1-1, με την πέμπτη έδρα να διεκδικείται, λόγω του εκλογικού συστήματος και της κατανομής της πέμπτης έδρας, από ΚΙΝ.ΑΛ ή και το ΚΚΕ.

    Υπαρκτό, αλλά όχι και τόσο πιθανό, είναι και το σενάριο της κατανομής των εδρών σε 3 για το πρώτο κόμμα και 2 για το δεύτερο.

    Ξεκάθαρα φαβορί στη Ν.Δ

    Στην τοπική Ν.Δ θα έλεγε κάποιος, ότι η κατάσταση μοιάζει πολύ πιο ξεκάθαρη και ευανάγνωστη σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Κων. Τασούλας μοιάζει και είναι αδιαφιλονίκητο φαβορί για την πρωτιά στις εκλογές, με τον Στ. Καλογιάννη και την Μαρ. Κεφάλα να έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα για τις δύο επόμενες θέσεις, έχοντας να επιδείξουν ο καθένας από την πλευρά του, σημαντικό και ενδιαφέρον έργο στα κοινοβουλευτικά έδρανα και διαρκή ενασχόληση με ζητήματα κεντρικού, αλλά και τοπικού ενδιαφέροντος.

    Από εκεί και ύστερα όμως, υπάρχει μία κατάσταση αρκετά συγκεχυμένη, αφού ενδιαφέρον για να είναι υποψήφιοι με τη Ν.Δ έχουν δείξει αρκετά τοπικά στελέχη, με πρώτον τον Λευτ. Οικονόμου, υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, που έχει σχεδόν κατοικοεδρεύσει στα Ιωάννινα, που αποτελούν άλλωστε τόπο καταγωγής του (καταγόμενος εκ Φούρκας Κόνιτσας). Ο Κων. Δαρδαμάνης ήταν στο ψηφοδέλτιο το 2019 και θα μπορούσε να είναι και πάλι, όμως από εκεί και ύστερα ένα μικρό αλαλούμ επικρατεί με τις γυναικείες υποψηφιότητες, πλην της Μαρ. Κεφάλα.

    Η Μαρ. Τσολάκη δήλωσε πρόσφατα στο ITV, ότι δεν ενδιαφέρεται στην παρούσα φάση, να είναι υποψήφια, άγνωστες είναι οι προθέσεις της Σοφ. Τζαρούχη, που ήταν στο ψηφοδέλτιο το 2019 και από εκεί και ύστερα «παίζουν» ονόματα, όπως της Μαρ. Νάκα, της Αγν. Νάκου, της Στ. Τσιάρα, ενώ «πιστή στρατιώτης» του κόμματος και σε δύσκολες εποχές ήταν και παραμένει η Γ. Μητροκώστα.

    Τελευταία, βέβαια, ακούγεται και το όνομα της Αν. Ασημακοπούλου, στην περίπτωση, που δε συνεχίσει στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Αλλάζει τα δεδομένα ο Φίλιος στον ΣΥΡΙΖΑ

    Στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται, ωστόσο, μεγάλες ανακατατάξεις, αφού πλην των «σίγουρων» Μερ. Τζούφη και Γ. Στέφου αντίστοιχα, ο Φιλ. Φίλιος φέρεται όχι απλώς να θέλει την συμμετοχή του στο ψηφοδέλτιο, αλλά αυτή, να έχει ήδη «κλειδώσει», κάτι που αν επιβεβαιωθεί στην πράξη, θα αλλάξει για τα καλά το σκηνικό στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένη τη δυναμική του πρώην δημάρχου και τη διείσδυσή του στο κόμμα και σε άλλους χώρους.

    Με δεδομένη την αποχώρηση του Χρ. Μαντά, που δήλωσε, ότι δε θα είναι εκ νέου υποψήφιος, όπως και του Γ. Καραγιάννη, ο δρόμος είναι ανοιχτός για πολλούς ενδιαφερόμενους, με τον Θαν. Οικονόμου, να έχει μπει δυνατά στην εσωκομματική σκακιέρα και μάλιστα με παρεμβάσεις που «ακούγονται» και σε κεντρικό επίπεδο.

    Το πρόσωπο – κλειδί, βέβαια, στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ίσως να είναι ο πρύτανης Τριαν. Αλμπάνης, που έχει δηλώσει βέβαια σε προγενέστερο χρόνο, πως δε θα είναι υποψήφιος στα Ιωάννινα, όμως η κομματική του ενασχόληση και εμπλοκή διευρύνεται συνεχώς, όπως επιβεβαιώθηκε με τη συμμετοχή του στην «ομάδα των σοφών», που θα έχει ρόλο συμβούλου του Αλ. Τσίπρα.

    Ενδιαφερόμενα ακόμη, φέρονται και άλλα στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Χρ. Γρίβας, ο Αλ. Φαρμάκης, ο Πετ. Παλάσχας, ο Αρ. Σπέγγος, ο Γ. Ζάψας, ενώ στις γυναικείες υποψηφιότητες, όλα είναι ανοιχτά, για τα στελέχη που θα πλαισιώσουν την Μερ. Τζούφη, που μπορεί να είναι μεταξύ των Ολ. Νάση, η Φαν. Αναγνώστου, που ήταν και το 2019 υποψήφιες, η Λ. Σουλελέ ή και κάποιο στέλεχος της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι εκλογές θα κρίνουν τα ψηφοδέλτιο στο ΚΙΝ.ΑΛ

    Περισσότερο συγκεχυμένα βέβαια από κάθε άλλο κόμμα είναι τα πράγματα στο ΚΙΝ.ΑΛ, όπου προφανώς, οι αποφάσεις για τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο, θα εξαρτηθούν από την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος. Ανεξάρτητα βέβαια από το ποιος θα εκλεγεί, ο Κων. Γάτσιος θα πρέπει να θεωρείται σίγουρος για το τοπικό ψηφοδέλτιο, με τον Θαν. Μανταλόβα που τον ακολούθησε σε ψήφους το 2019, να μην έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του, τουλάχιστον δημόσια.

    Το ΚΙΝ.ΑΛ διαθέτει μία μεγάλη δεξαμενή στελεχών σε τοπικό επίπεδο, πολλά εκ των οποίων συμμετέχουν στο περιφερειακό ή και στο δημ. συμβούλιο της πόλης, που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσαν να είναι υποψήφιοι, όπως οι Δημ. Δημητρίου, Φωτ. Βάββας, Θωμ. Γιωτίτσας, Στεφ. Ζούμπας και άλλοι. Σωτ. Ζαρπαλάς και Μιχ. Κασσής που ήταν στο ψηφοδέλτιο του 2019 διατηρούν εσωκομματικό έρεισμα, πλην όμως δεν είναι σίγουρο, ειδικά για τον δεύτερο, ότι επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος, καθώς έχει αποστασιοποιηθεί από τα δημόσια πολιτικά πράγματα έκτοτε.

    Στις γυναίκες, τέλος, υπάρχει επίσης μία ενδιαφέρουσα «δεξαμενή» στελεχών, όπως η Β. Μέγα, η Β. Τσίλη, η Μαρ Κιτσανού, ενώ τον Ιούλιο του 2019, υποψήφιες ήταν η Βάνα Μπάρμπα, η Μαργ. Ζήκου και η Αικατ. Σαραντοπούλου, με τις πιθανότητες πάντως να είναι ξανά υποψήφιες να μην είναι πολλές, ειδικά μάλιστα για την πρώτη.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    Sourceele.gr

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ