Μετά την εισήγηση του Συμβουλίου Διοίκησης προς τη Σύγκλητο
Καλοκαιρινή αναστάτωση προκλήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με το ίδρυμα να είναι κλειστό λόγω διακοπών, εξαιτίας της εισήγησης του Συμβουλίου Διοίκησης προς τη Σύγκλητο στην τελευταία συνεδρίασή του, που προβλέπει την ελεύθερη επιλογή των Τμημάτων να ορίσουν δίδακτρα για πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στα μεταπτυχιακά τους προγράμματα σπουδών.
Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου καλείται να αποφανθεί επί του θέματος με την επιστροφή στη λειτουργία του Πανεπιστημίου στο τέλος Αυγούστου όταν και αναμένεται να συνεδριάσει, όμως ήδη εκδηλώνονται αντιδράσεις.
Ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων από τη διοίκηση, σε μία χρονική στιγμή που δεν είναι τυχαία, καθώς απουσιάζουν φοιτητές και προσωπικό.
Προσθέτει ακόμη, πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων που μία διοίκηση επιχειρεί να απελευθερώσει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά της προγράμματα, σε μια συγκυρία σοβαρής ακαδημαϊκής κρίσης, αλλά και οικονομικής δυσπραγίας της κοινωνίας, όπου οι σπουδές καθίστανται όλο και περισσότερο εμπορεύσιμο αντικείμενο.
«Η επιβολή διδάκτρων σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου μας θα έχει σημαντικές ακαδημαϊκές επιπτώσεις, καθώς θα συρρικνώσει σημαντικά τον πληθυσμό των μεταπτυχιακών φοιτητών, λόγω τους κόστους (διαβίωση και δίδακτρα), με άμεση συνεπαγωγή την μείωση των υποψηφίων διδακτόρων και ερευνητών. Η ερευνητική δραστηριότητα του Πανεπιστημίου μας με τον τρόπο αυτό θα συρρικνωθεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Οι πολιτικές για αποκλειστικές σπουδές εξ αποστάσεως ή δια αλληλογραφίας, οδηγούν με βεβαιότητα σε υποβαθμισμένα πτυχία και δεν συνάδουν με το ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μας που αταλάντευτα υπερασπιζόμαστε. Η απελευθέρωση των διδάκτρων στα ΠΜΣ θα είναι αρνητική εξέλιξη για το ΠΙ, καθώς οδηγεί σε σπουδές – εμπόρευμα, γεγονός απαράδεκτο. Αποτελεί δε κατά την άποψή μας ένα ακόμα βήμα προς την κατάργηση του δωρεάν και δημόσιου χαρακτήρα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και θέτει υπό αμφισβήτηση το συνολικό θεσμικό πλαίσιο λειτουργία των δημόσιων ΑΕΙ», αναφέρει ο Σύλλογος Μελών ΔΕΠ στην ανακοίνωσή του.
Μέχρι σήμερα όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λειτουργούν χωρίς δίδακτρα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων και τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων διδακτόρων και ερευνητών στο Πανεπιστήμιο.
Έτσι, ο Σύλλογος ΔΕΠ ζητά να ενημερωθεί άμεσα από το Συμβούλιο του Ιδρύματος η ακαδημαϊκή κοινότητα και να αιτιολογηθεί η απόφασή του και από τα μέλη της Συγκλήτου να καταψηφίσουν την πρόταση του Συμβουλίου για την απελευθέρωση των διδάκτρων στα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών.
Από το ΚΚΕ η πρώτη αντίδραση
Τον χορό των αντιδράσεων για το ζήτημα ελεύθερης επιλογής και καθορισμού διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα άνοιξε η Τομεακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ που ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης του Συμβουλίου Διοίκησης.
Γίνεται λόγος για αποφάσεις εν μέσω θέρους υπολογίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο δε θα υπάρξουν αντιδράσεις, όμως φοιτητές και εργαζόμενοι είναι έτοιμοι να δώσουν και αυτόν τον αγώνα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.
«Οι παραπάνω αποφάσεις έρχονται να εναρμονιστούν πλήρως με την κατεύθυνση της κυβέρνησης για δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Η λογική που εκφράζεται ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι «ένα από τα ελάχιστα πανεπιστήμια που διαθέτει όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα δωρεάν» και άρα πρέπει να «εκσυγχρονιστεί», ακολουθώντας το παράδειγμα και άλλων ιδρυμάτων, έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις δυνατότητες της επιστήμης, της έρευνας, των δυνατοτήτων της κοινωνίας. Δεν είναι ούτε νέο, ούτε καινοτόμο τα πανεπιστήμια, τα μεταπτυχιακά και τα διδακτορικά να απευθύνονται σε λιγότερους φοιτητές, σε αυτούς που αντέχει η τσέπη των οικογενειών τους. Δεν είναι καινοτόμο να αφαιρούνται μαθήματα από τον προπτυχιακό κύκλο σπουδών και να περνούν με το απαραίτητο αντίτιμο σε μεταπτυχιακά. Ούτε είναι καινοτόμο το περιεχόμενο της έρευνας να συνδέεται με το κέρδος επιχειρηματικών ομίλων, ενάντια στα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, κόντρα στην ικανοποίηση των σύγχρονων και διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ