«Φρένο» τόσο στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που προωθεί στη Βουλή η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, όσο όμως και στις τηλε-εξετάσεις για τα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου και την εξεταστική που βρίσκεται σε εξέλιξη, θέλουν να βάλουν οι φοιτητές που κινητοποιούνται σε διάφορες σχολές και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκουν ανταπόκριση και από τα ίδια τα Τμήματα, που σε άλλες περιπτώσεις όμως καλούνται να δώσουν επιπλέον μάχες για να πείσουν τους καθηγητές των Τμημάτων να μην προχωρήσουν στη διενέργεια των εξ αποστάσεως εξετάσεων.
Μία τέτοια περίπτωση είναι και το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ που τελεί υπό κατάληψη με τη Γενική Συνέλευση των φοιτητών να τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεων των φοιτητών, ζητώντας όμως και από το Τμήμα και από τους καθηγητές να μην προχωρήσουν στις εξετάσεις εξ αποστάσεως, αλλά να περιμένουν την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων και στη συνέχεια να διενεργηθούν διά ζώσης εξετάσεις.
Παρόλα αυτά, ήδη από την Τετάρτη έγιναν εξετάσεις εξ αποστάσεως στο Τμήμα με τη συμμετοχή αρκετών φοιτητών ενώ αντίστοιχα είναι προγραμματισμένες και άλλες εξετάσεις μαθημάτων τις προσεχείς ημέρες.
Ο Σύλλογος των φοιτητών του Τμήματος έκανε παρέμβαση το πρωί της Παρασκευής στη Συνέλευση του Τμήματος που έγινε διαδικτυακά, με την Μαρία Παρασκευά, μέλος του Συλλόγου να τονίζει, μιλώντας στα τοπικά μέσα ενημέρωσης τις θέσεις των φοιτητών απέναντι όχι μόνο στο νομοσχέδιο αλλά και στην εκβιαστική, όπως τη χαρακτήρισε, επιλογή της διενέργειας των τηλε-εξετάσεων.
«Δυστυχώς, η συνέλευση καθηγητών του Τμήματος παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του Συλλόγου των φοιτητών για παρέμβαση με σκοπό την ξεκάθαρη καταδικαστική απόφαση της τηλε-εξεταστικής, αποφάσισε ρητά να σταθεί ενάντια στον φοιτητικό σύλλογο και να εφαρμόσει τηλε-εξεταστική, έχοντας ανακοινώσει ήδη το πρόγραμμα. Η απόφαση αυτή μπαίνει εκβιαστικά από το υπουργείο και την κυβέρνηση ώστε να υπονομεύσει την ίδια την κατάληψη αλλά και συνολικότερα τον αγώνα των φοιτητών. Αυτό που εμείς προτείνουμε, είναι να γίνουν διά ζώσης οι εξετάσεις, αφού ολοκληρωθούν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών. Κατανοούμε ωστόσο και το πρόβλημα που δημιουργείται σε κάποιους συμφοιτητές που βρίσκονται λίγο πριν το πτυχίο και ίσως καθυστερήσουν να δώσουν τα μαθήματα και να πάρουν το πτυχίο, αυτό όμως που λέμε, είναι ότι το πιο σημαντικό είναι τα πτυχία μας να έχουν ένα πρακτικό αντίκρισμα. Παλεύουμε για το μέλλον μας και αυτό αφορά όλους και όχι μόνον όσους βρίσκονται στο πτυχίο», σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Παρασκευά.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ