Σάββατο 18.01.2025
More

    Φθινοπωρινό Σχολείο στην Ι.Μ. Βύλιζας Ματσουκίου

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Σχολείου

    Στις 7-8 και 9 Οκτωβρίου 2021 λειτούργησε το Φθινοπωρινό Σχολείο που συνδιοργάνωσαν τα Πανεπιστήμια Munster Γερμανίας και Ιωαννίνων, για τον Βυζαντινό Πολιτισμό στο πλαίσιο του Προγράμματος: «Πολιτισμός και Ιστορία της Δυτικής Ελλάδας από την ΄Υστερη Αρχαιότητα μέχρι τα Μεταβυζαντινά Χρόνια», χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας (DAAD).

    Στις 1-2-3 και 4 Ιουνίου 2022 συνεχίστηκαν και ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Σχολείου.

    Οι εργασίες είχαν ως αντικείμενο τη μελέτη και ανάδειξη του εναπομείναντος θρησκευτικού πλούτου της Μονής Βύλιζας και κυρίως των φορητών εικόνων, χειρογράφων, παλαιτύπων και άλλων κειμηλίων, που καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τον 15ο αιώνα μέχρι και τον 20ο.

    Οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους της Ι.Μ. Βύλιζας και στο Μουσείο της που φιλοξενείται σε αίθουσες του Δημ. Σχολείου Ματσουκίου. Οι συμμετέχοντες φιλοξενήθηκαν καθόλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Σχολείου στη Μονή –όπου διανυκτέρευσαν- και στο Ματσούκι, απολαμβάνοντας τη ζεστή φιλοξενία των Ματσουκιωτών.

    Η Μοναστηριακή Επιτροπή της Ι.Μ. Βύλιζας, ευχαριστεί θερμά τους οργανωτές Michael Grunbart, καθηγητή του Βυζαντινού Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Munster Γερμανίας και τον Χρήστο Σταυράκο, καθηγητή της Βυζαντινής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για την επιλογή της Μονής Βύλιζας για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος.

    Η επιλογή αυτή περιποιεί ξεχωριστής τιμή για το Μοναστήρι μας και για το Ματσούκι.

    Επίσης, ευχαριστεί τους 22 μεταπτυχιακούς φοιτητές (Γερμανούς και Έλληνες) που με την συμμετοχή τους και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν τελικά από τη λετουργία του Σχολείου θετικά μόνο στοιχεία θα προσθέσουν στην ανάδειξη της Ιστορίας του συγκεκριμένου Θρησκευτικού Μνημείου.

    Τα συμπεράσματα της ενδελεχούς αυτής μελέτης θα αποτυπωθούν στον κατάλογο της συλλογής των εικόνων της Βύλιζας, που πρόκειται σύντομα να κυκλοφορήσει στα Γερμανικά και στα Ελληνικά.

    Η Μοναστηριακή Επιτροπή, για την ευγενή αυτή τους προσφορά απένειμε στους κ.κ. καθηγητές -εκπροσωπώντας και τους φοιτητές τους- τον «Τίτλο Ευποιίας» της Μονής, κατατάσσοντας αυτούς εις τους δωρητές της Μονής.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ