Κυριακή 19.01.2025
More

    Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή: «Να φτιάξουμε το δικό μας Central Park»

    Η πρόταση της Δημοτικής Παράταξης «Γιάννενα-Πολίτες για την Ανατροπή» για το Πάρκο Πυρσινέλλα.

    «Πάρκο Πυρσινέλλα. Δημοτικές παρατάξεις και πολιτικοί χώροι στην πόλη μας είτε δεν ανέδειξαν είτε αγνόησαν τον σημαντικό ρόλο των δημόσιων χώρων στην ζωή των πολιτών.

    Ευθύνονται και για την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση του Πάρκου Πυρσινέλλα, γνωστό σε όλους μας ως Γιαννιώτικο Σαλόνι. Ένας χώρος διαχρονικά αγαπητός στο σύνολο των Γιαννιωτών. Οι προοδευτικοί πολίτες της πόλης και η Αριστερά έθεταν διαχρονικά και με συνέπεια το ζήτημα των ελεύθερων, φροντισμένων και λειτουργικών δημόσιων χώρων στα Γιάννενα.

    Με προγραμματική συνέπεια από το 2014 και μέσα από το Δημοτικό Συμβούλιο βάζαμε ψηλά στην ατζέντα την δημιουργία ΕΝΙΑΙΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ που θα περιλαμβάνει το Γιαννιώτικό Σαλόνι και το Στρατόπεδο Βελισσαρίου.

    Στα Γιάννενα δυστυχώς κυριάρχησε διαχρονικά η εμπορευματοποίηση του δημόσιου χώρου, η ελλιπής ή και μη συντήρηση των λιγοστών πάρκων, με συνέπεια την εγκατάλειψη των αλσυλλίων και του πρασίνου της πόλης. Δεν αποτέλεσε, από επιλογή, πολιτική προτεραιότητα. Η αξιοποίηση του δημόσιου χώρου γινόταν μόνο όταν υπήρχε η προοπτική να δημιουργηθούν ευκαιρίες κερδοφορίας για την «ιδιωτική πρωτοβουλία».

    Έτσι έγινε η κεντρική πλατεία της πόλης μας ταράτσα και πάρκινγκ, έτσι εγκαταλείφθηκε το πάρκο στα Λιθαρίτσια, στην Αίγλη, στον Κουραμπά, το Άλσος, το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το δάσος στο Φρόντζο, το αλσύλλιο στην Κιάφα. Η πλατεία Πάργης γέμισε περισσότερα τραπεζοκαθίσματα, η Μαβίλη και η Γαριβάλδη επίσης.

    Τον δημόσιο χώρο στα Γιάννενα τον υπερασπίστηκε η Αριστερά με ήττες αλλά και νίκες. Όπως η πρόσφατη παραχώρηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του πάρκου Πυρσινέλλα στον Δήμο Ιωαννιτών αλλά και η τεράστια εκκρεμότητα της μη παραχώρησης του Στρατοπέδου Βελισσαρίου στην τοπική κοινωνία. Όχι όμως για περισσότερο μπετόν όπως οραματίζονται κάποιοι αλλά για την δημιουργία ενός σύγχρονου πνεύμονα πρασίνου μέσα στην πόλη.

    Το δικό μας «Central Park» θα μπορούσε να είναι το ΕΝΙΑΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ. Συνηθίζουμε να εκθειάζουμε κατά καιρούς τα όμορφα πάρκα του εξωτερικού, τις πλατείες τους, τους ελεύθερους δημόσιους χώρους αλλά όταν επιστρέφουμε στην πόλη μας τείνουμε να τα ξεχνάμε όλα.

    Η περίοδος της καραντίνας ανέδειξε την έλλειψη ελεύθερων χώρων περιπάτου και επαφής με την φύση.

    Το Γιαννιώτικο Σαλόνι θα είναι το πρώτο βήμα που οφείλει να έχει συνέχεια.

    Ο στρατηγικός του σχεδιασμός θα πρέπει να είναι ενιαίος για το μητροπολιτικό πάρκο και φυσικά η υλοποίησή του να ξεκινήσει από το Γιαννιώτικο Σαλόνι που βρίσκεται ήδη στην ιδιοκτησία του Δήμου.

    Πρώτα καλύπτοντας τις ανάγκες της πόλης, των όμορων περιοχών και μακροπρόθεσμα με την δημιουργία ενός υπερτοπικού πάρκου, εφόσον θα έχει αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία.

    Βήμα βήμα, το πάρκο οφείλει να «ανοίξει» άμεσα στον γιαννιώτικο λαό με έναν σαρωτικό του καθαρισμό.

    Όλοι εμείς οφείλουμε να βάλουμε τα νέα υλικά για την αποκατάσταση και λειτουργία του ως ελεύθερου δημόσιου χώρου. Η αντίληψη ότι αυτοί οι χώροι μας ανήκουν θα πρέπει να είναι από τα κύρια νέα υλικά.

    Βασικοί άξονες:

    • Ελεύθερη πρόσβαση-ελεύθερες χρήσεις
    • Εκτεταμένο αστικό πράσινο
    • Αναψυχή-περίπατος-οικογένεια
    • Αθλοπαιδιές- Ήπιες αθλητικές παρεμβάσεις
    • Υπαίθριοι Χώροι πολιτισμού
    • Περιβαλλοντική εκπαίδευση
    • Ήπιες χρήσεις εστίασης καφέ-κυλικεία
    • Ενεργειακή αυτονόμηση πάρκου

    Αστικό πάρκο πρασίνου και αναψυχής με κυρίαρχη τη μορφή του πάρκου.

    • Οποιαδήποτε διαμόρφωση οφείλει να σέβεται την θέληση του διαθέτη που οραματίστηκε ένα πρωτοποριακό για την εποχή του αστικό πάρκο, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα που θα αναδείκνυε την τοπική χλωρίδα. Οι φυτεύσεις των δέντρων που έγιναν, εξυπηρετούσαν τον σκοπό αυτό και οφείλουν να αναδειχτούν με την κατάλληλη σήμανση. Η διαμόρφωση των χώρων ώστε να καλύπτονται οι σύγχρονες ανάγκες των δημοτών δεν θα πρέπει να ανατρέπει τον αρχικό σχεδιασμό. Απεναντίας οφείλουμε να συμπληρώσουμε, έστω και αργά, το χώρο με βοτανικό κήπο και θερμοκήπιο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο που πραγματικά θα αξίζει να επισκεφτεί κάθε επισκέπτης της πόλης μας εντάσσοντας το και αυτό ως προορισμό. Προσπάθεια μηδενικής κοπής δέντρων, καλλιέργεια τοπικών φυτών με απαραίτητη την διατήρηση της εποχικότητας του πάρκου.

    Το πάρκο θα πρέπει να αλλάζει μαζί με τις εποχές, ώστε να προσφέρει στον επισκέπτη μια διαφορετική εμπειρία άμεσα συνδεδεμένη με την εποχικότητα δέντρων και φυτών. Πρόνοια στον σχεδιασμό του ενιαίου πάρκου και για την φύτευση οπωροφόρων δέντρων με ελεύθερη συλλογή καρπών από τους επισκέπτες.

    • Σύνδεση με πεζογέφυρα του αλσυλλίου, σχεδόν 80.000μ2, που βρίσκεται δυτικά της Ε.Ο. Ιωαννίνων – Αθηνών και λειτουργική ενσωμάτωσή του με το κύριο πάρκο. Είναι ο χώρος με τον οποίο γειτνιάζει ο ΖΩΓΡΑΦΕΙΟΣ ΟΙΚΟΣ ΕΥΓΗΡΙΑΣ. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας εξαιρετικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των ατόμων τρίτης ηλικίας και των παιδιών, μέσω πρωτοπόρων εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
      Η είσοδος της πόλης με μια καλαίσθητη πεζογέφυρα, που θα ενώνει το πάρκο, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα νέο, ισχυρό τοπόσημο των Ιωαννίνων.

    Η πρόσβαση στον χώρο πρέπει να διευκολυνθεί όχι μόνο με το αυτοκίνητο αλλά με κάθε μέσο. Πλήρης πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλο το πάρκο.

    • Σύνδεση ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ με δίκτυο ποδηλατοδρόμων

    Α. Σύνδεση ΕΝΙΑΙΟΥ ΠΑΡΚΟΥ με ποδηλατόδρομο Βογιάνου

    Β. Σύνδεση ευθείας ποδηλατικής γραμμής Γιαννιώτικο Σαλόνι – Δωδώνης μέχρι Αβέρωφ αλλά και με την Νιάρχου.

    Μικρή επέκταση του υφιστάμενου πάρκινγκ στην κεντρική είσοδο του πάρκου, έξω από τα όρια του πάρκου. Δημιουργία θέσεων στάθμευσης και στην είσοδο της Βρυσούλας με ολοκληρωμένο σχεδιασμό της ανατολικής περιμετρικής οδικής αρτηρίας του πάρκου.

    Στον ενιαίο σχεδιασμό πρόβλεψη για τα κύρια πάρκινγκ του πάρκου στην υφιστάμενη κεντρική είσοδο του στρατοπέδου Βελισσαρίου και στην περιοχή Σταματάκη. Ταυτόχρονη λειτουργία των πάρκινγκ αυτών, μαζί με το υφιστάμενο, ως περιφερειακών χώρων στάθμευσης και σύνδεσής τους με τις κυκλικές διαδρομές Mini bus (business plan ΔΗΑΝΕΤΑΙ). Ευκολία πρόσβασης στο πάρκο με ΜΜΕ και όχι μόνο με το Ι.Χ.

    Αναψυχή-περίπατος-οικογένεια

    Πάγκοι, παγκάκια, πέργολες, καθώς και κάποια μόνιμα μπάρμπεκιου στο μη δασωμένο τμήμα βόρεια του φυλακίου εισόδου του πάρκου.
    Δημιουργία χώρου τέλεσης πολιτικών γάμων. Στην πιο σημαντική στιγμή ενός ζευγαριού, που επιλέγει την τέλεση πολιτικού γάμου, η τελετή σήμερα πραγματοποιείται στην άχαρη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Ο χώρος έχει όλες τις προϋποθέσεις διαμόρφωσης ιδανικού σκηνικού για την τέλεση τους ώστε ακόμα και ζευγάρια από άλλα μέρη να επιλέξουν την τέλεση του γάμου τους μέσα στην φύση, σε ένα υπέροχο αστικό πάρκο.

    Μεγαλύτερη παιδική χαρά από την πρόταση της τεχνικής υπηρεσίας. Σύγχρονη και εναρμονισμένη με το φυσικό περιβάλλον καθώς απαραίτητα και παιδική χαρά ΑΜΕΑ.

    Δημιουργία σταθμών αποθήκευσης όπου θα μπορεί κάποιος να ασφαλίσει τα προσωπικά του είδη, όπως μικρά ερμάρια αποθήκευσης, ακόμα και φόρτισης συσκευών. Υπάρχουν μέχρι και αυτόνομοι σταθμοί με φωτοβολταικά στοιχεία.

    Δημιουργία πάρκου σκύλων, διεθνών προδιαγραφών, όπως ενσωματώθηκε και στην ανάπλαση του πάρκου «Κουραμπά»

    Σταδιακή δημιουργία ενός βοτανικού κήπου και με θερμοκήπιο στο ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΚΟ.

    Στόχος το πάρκο να αποτελέσει προορισμό σχολικών εκδρομών όχι μόνο από τα σχολεία της πόλης αλλά και από άλλες πόλεις.

    Αθλοπαιδιές- Ήπιες αθλητικές παρεμβάσεις

    Ανοιχτός διαγωνισμός εκμίσθωσης γηπέδων τένις και αναψυκτήριού τους σε αναγνωρισμένα αθλητικά σωματεία με όρους minimum αθλητών και αυστηρή προϋπόθεση ελεύθερης χρήσης στο κοινό τουλάχιστον 2 γηπέδων τένις.

    Αναβάθμιση του χώρου σε επίπεδο υποδομών φωτισμού, θεατών, αθλητικών υποδομών, σκέπασμα με μπαλόνι τουλάχιστον 2 γηπέδων (1 μισθωμένο και 1 για το κοινό).

    Μετατροπή των μη χωμάτινων γηπέδων τένις σε γήπεδο μπάσκετ και βόλει με ελεύθερη χρήση.

    Στην σημερινή ελεύθερη αλάνα στα Ανατολικά του πάρκου δημιουργία ενιαίου ελεύθερου χώρου με γκαζόν χωρίς καμία παρέμβαση. Πολυχρηστικότητα του χώρου με δυνατότητα ταυτόχρονης κάλυψης πολλών ελεύθερων δραστηριοτήτων. Σημειώνεται πως στον χώρο παίζουν εδώ και πολλά χρόνια δεκάδες οικονομικοί μετανάστες, κυρίως της Πακιστανικής κοινότητας, κρίκετ.

    Λειτουργία τουλάχιστον 2 υπαίθριων γυμναστηρίων, εκτεταμένης σειράς οργάνων & μονόζυγων αντίστοιχα των 2 υφιστάμενων σε Πανηπειρωτικό και Λιμνοπούλα. Ένα όπως προκρίνει η τεχνική υπηρεσία και ένα στο μέρος του πάρκου που είναι σήμερα αποκομμένο στα δυτικά της Ε.Ο Ιωαννίνων-Αθηνών

    Συνεργασία με την ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ για την οριοθέτηση των διαδρομών ανωμάλου δρόμου. Πρόνοια ώστε να είναι διακριτές οι διαδρομές περίπατου, τρεξίματος και ποδηλάτου ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών.

    Δεν προκρίνουμε την κατασκευή πίστας skate στο συγκεκριμένο πάρκο, τουλάχιστον στο Γιαννιώτικο Σαλόνι – για το ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΚΟ ενδεχομένως. Μετά και την εμπειρία κατασκευής της πίστας στο αθλητικό κέντρο Καλούτσιανης, τις εξελίξεις στο άθλημα το οποίο πλέον γίνεται Ολυμπιακό στην επόμενη Ολυμπιάδα, θεωρούμε πως η πόλη οφείλει να δημιουργήσει αθλητική πίστα skate, αυστηρών προδιαγραφών και όχι ανάλογη κατασκευή όπως αυτή του Αθλητικού Κέντρου Καλούτσιανης, όπου να μπορεί να φιλοξενήσει και διεθνείς αγώνες.

    Σημειώνεται, πως τόσο κατά τις προτάσεις του συμμετοχικού προϋπολογισμού όσο και στην παρούσα διαβούλευση έχει τεθεί και το ζήτημα κατασκευής πίστας αναρρίχησης. Είναι μια δραστηριότητα που μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην λειτουργία και στην φιλοσοφία ενός τέτοιου πάρκου καθώς επιπρόσθετα δεν είναι κοστοβόρες κατασκευές.

    Υπαίθριοι Χώροι πολιτισμού
    Ανακαίνιση του μικρού λίθινου ημικυκλικού θεάτρου δίπλα από τα γήπεδα τένις

    Κατασκευή συναυλιακού stage με κατασκευή ανάλογη της πρότασης της τεχνικής υπηρεσίας. Όχι σε μεγάλη κλίμακα, με μέγιστο αριθμό τα 500 άτομα, εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον.

    Η εμπειρία μεγάλου συναυλιακού stage σε ένα τέτοιο χώρο θα κάνει την αποκατάσταση του χώρου επώδυνη διαδικασία για έναν χώρο αναψυχής.

    Κεντρικό κτίριο

    Η διαχρονική αποτυχία εκμίσθωσης του κεντρικού χώρου στην εστίαση, που εν τέλει οδήγησε και σε σημαντικές φθορές του, πρέπει να οδηγήσει το σχεδιασμό για το κεντρικό κτίριο μακριά από τον χώρο της εστίασης.

    Το κτίριο μπορεί να αποτελέσει έναν διαδραστικό πολυχώρο πολλαπλών αιθουσών, όπως:

    Α) χώρο σύγχρονης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων

    Β) χώρο φιλοξενίας μικρής κλίμακας εκδηλώσεων συλλόγων, συλλογικοτήτων, φορέων, δημοτικών παρατάξεων κ.α.

    Γ) εσωτερικό χώρο τέλεσης πολιτικών γάμων

    Ήπιες χρήσεις εστίασης καφέ-κυλικεία

    Τα απαραίτητα αναψυκτήρια για έναν τέτοιο χώρο μπορούν να χωροθετηθούν στο υφιστάμενο κιόσκι ανάμεσα από την παιδική χαρά, τα γήπεδα τένις και στο χώρο των δυο λιμνών.

    Σημεία στάσης (rest stations) μπορούν να είναι διάσπαρτα στις περιπατητικές και δρομικές διαδρομές του πάρκου, με ερμάρια, δωρεάν παροχή πόσιμου νερού, σημεία φόρτισης συσκευών κ.λ.π.

    Στα σημεία αυτά μπορεί να τοποθετηθούν και αυτόματοι πωλητές με φυσικούς χυμούς, snacks κ.λ.π. με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά κατασκευής.

    Ενεργειακή αυτονόμηση πάρκου

    Το πάρκο οφείλει να δίνει το παράδειγμα της αειφόρου διαχείρισης σε κάθε γωνία του. Ενιαία μελέτη για την διαχείριση των υδάτων σε όλη την έκταση του ενιαίου πάρκου, ανακύκλωση στην πηγή για όλη την οργανική ύλη, κλαδέματα, κλαδιά, φύλλα κ.λ.π., σχεδιασμός τόσο για την ελαχιστοποίηση της παραγωγής απορριμμάτων στο πάρκο όσο και της διαχείρισης και αποκομιδής τους. Πλην του κεντρικού κτιρίου, λόγω του αρχιτεκτονικού του ενδιαφέροντος καμία στέγη στο πάρκο χωρίς φωτοβολταικό πάνελ.

    Σχεδιασμός ιδιαίτερα για το ΕΝΙΑΙΟ ΠΑΡΚΟ πλήρους ενεργειακής αυτονόμησής του. Με μικρά φωτοβολταικά συστήματα σε κτίρια που θα διατηρηθούν από το στρατόπεδο καθώς και μικρές ανεμογεννήτριες με αισθητική εναρμονισμένη με το περιβάλλον, ακόμα και με έκπτωση στην ενεργειακή τους απόδοση.

    Πρέπει να γίνει σαφές πως το ΕΝΑΙΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ και στην παρούσα φάση το Γιαννιώτικο Σαλόνι δεν απαιτούν εκθέσεις ιδεών ατάκτως ειρημένες.

    Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει τον χαρακτήρα του πάρκου, τις χρήσεις, τα όρια των παρεμβάσεων ,την οραματική στόχευση, τον σκοπό, την κάλυψη των αναγκών κ.λ.π. Η συνέχεια δεν μπορεί να είναι άλλη από έναν ανοιχτό διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που θα κληθεί να απαντήσει στις πολιτικές αποφάσεις της πόλης.

    Μέχρι τότε, το Πάρκο Πυρσινέλλα πρέπει να είναι ένας ζωντανός χώρος, επισκέψιμος και κάθε μέρα βελτιούμενος».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ