Δευτέρα 16.09.2024
More

    Γωνιές Ανακύκλωσης σε έξι σημεία της πόλης

    Έκαναν την εμφάνισή τους στα σημεία που προβλέπονται από την αρχική μελέτη και οι υπέργειες Γωνιές Ανακύκλωσης, οι οποίες θα τοποθετηθούν συνολικά σε έξι σημεία περιμετρικά του αστικού ιστού και συγκεκριμένα σε Καρδαμίτσια, Σταυράκι, Κιάφα, Κατσικά, Βοτανικό και Πέραμα.

    Πρόκειται για έξι ευδιάκριτα κοντέινερ με τη χαρακτηριστική σήμανση και τη δυνατότητα της συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών σε διαφορετικά ρεύματα όπως είναι το γυαλί, το πλαστικό, το χαρτί, το αλουμίνιο, αλλά και τα υφάσματα. Η διαδικασία χρήσης των υπέργειων Γωνιών Ανακύκλωσης από τους πολίτες είναι εξαιρετικά απλή, όπως άλλωστε ισχύει και με τις υπόγειες Γωνιές απλώς επί του παρόντος υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Ότι ούτε οι υπόγειες που έχουν τοποθετηθεί εδώ και μήνες στις θέσεις τους με εξαίρεση την πλ. Χατζή όπου άλλαξε το σημείο τοποθέτησης, ούτε και οι υπέργειες μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη γιατί η διαδικασία της προμήθειας από τον ανάδοχο δεν έχει ολοκληρωθεί και επίσης καμία από τις Γωνιές, δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης…

    Βασική προϋπόθεση επίσης εκτός από τη σύνδεση με το ρεύμα είναι, να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπει και την προμήθεια απορριμματοφόρου από τον ανάδοχο με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως ο ανάδοχος ζήτησε μία ακόμη παράταση κάτι που σημαίνει και άλλους τρεις τουλάχιστον μήνες καθυστέρησης. Αν και όταν πάντως λειτουργήσουν οι Γωνιές Ανακύκλωσης (11 συνολικά) η διαδικασία λειτουργίας και χρήσης τους είναι απλή και ο πολίτης θα μπορεί να κάνει την εγγραφή του ή να συνδέεται με τον αριθμό του κινητού του ή την κάρτα μέλους και να επιλέγει στη συνέχεια τον κατάλληλο κάδο για την ανακύκλωση. Θα τοποθετεί στη συνέχεια τα υλικά στην ηλεκτρονική ζυγαριά, θα πιέζει το κουμπί με την πράσινη ένδειξη, θα απορρίπτει τα αντικείμενα που έχει φέρει και θα πατά το φωτεινό πλαίσιο «Ολοκληρώστε», κερδίζοντας πόντους σε κάθε ανακύκλωση.

    Τι αποφάσισαν για τα στρώματα

    Στο μεταξύ μείζον ζήτημα έχει προκύψει τους τελευταίους μήνες με τη διαχείριση και ανακύκλωση των στρωμάτων που εγκαταλείπουν οπουδήποτε οι πολίτες, επιβαρύνοντας την ήδη άσχημη κατάσταση με τα ογκώδη. Όπως ενημέρωσε ο φορέας λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ελληνικού, στο εξής δε θα δέχεται προς διαχείριση στρώματα και ελαστικά αντίστοιχα και ως εκ τούτου ο δήμος Ιωαννιτών όπως και οι υπόλοιποι δήμοι καλούνται να βρουν λύση σε ένα νέο πρόβλημα με δεκάδες στρώματα να έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία στην πόλη και αλλού. Για τη διαχείριση των ελαστικών είχε βρεθεί λύση και πλέον αυτά οδηγούνται σε εταιρεία που ασχολείται με την ανακύκλωσή τους, ενώ για τα στρώματα αποφασίστηκε να γίνεται η αποκομιδή τους και να συγκεντρώνονται σε παρακείμενο χώρο του εργοταξίου και μόλις αυτά είναι σε μία συγκεκριμένη ποσότητα θα μεταφέρονται στη μία και μοναδική εταιρεία ανακύκλωσης στρωμάτων στην Ελλάδα που λειτουργεί στην Αττική. Η πληροφόρηση μέχρι στιγμής είναι άτυπη, ωστόσο θα πρέπει να αποκτήσει και επίσημη μορφή, για να γνωρίζουν και οι πολίτες τις λεπτομέρειες.

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ