Η ολοκληρωμένη ανάδειξη του ιστορικού τόπου του Σουλίου, ως μία διαδικασία που μπορεί να είναι οφειλόμενη, ουδέποτε, όμως, μέχρι σήμερα υλοποιήθηκε, αποτελεί την κεντρική στόχευση της φιλόδοξης παρέμβασης που σχεδιάζει το υπουργείο Πολιτισμού, από κοινού με την Περιφέρεια Ηπείρου.
Με την επίσκεψή της στη Θεσπρωτία το πρωί του Σαββάτου, κυρίως όμως με την προετοιμασία που έχει γίνει σε υπηρεσιακό επίπεδο, όπως επιβεβαιώθηκε και στη συνάντηση της Δευτέρας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιβεβαίωσε με τις δηλώσεις της την πολιτική απόφαση του υπουργείου για την μεγάλη παρέμβαση στο Σούλι.
Η αφορμή μπορεί να είναι η επέτειος των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, ωστόσο ανεξάρτητα από αυτήν το ζητούμενο σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη και πρώην δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση είναι να αναδειχθεί ο ιστορικός τόπος και μέσα από την ανάδειξη να δημιουργηθούν αναπτυξιακές προοπτικές.
Ο δήμος Σουλίου τα τελευταία χρόνια επιχείρησε να «τρέξει» τις διαδικασίες για την σύνταξη και ολοκλήρωση μελετών επιμέρους παρεμβάσεων, ενώ καθοριστική αναδεικνύεται η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου μετά την επίσκεψή του στο Σούλι το καλοκαίρι του 2017.
Έτσι, η Περιφέρεια Ηπείρου εξασφάλισε τις πιστώσεις για το δρόμο από την Αγία Κυριακή, για την αναστήλωση της οικίας Μπούση αλλά και των πηγαδιών. Παράλληλα, όπως ανέφερε η κα Μπραΐμη, μέσα από το πρόγραμμα Leader έχει εγκριθεί και η μελέτη ανάδειξης των ξακουστών Μύλων του Σουλίου.
Το υπουργείο Πολιτισμού έχει στα χέρια του εγκεκριμένες προμελέτες για το κάστρο της Κιάφας, ενώ η Περιφέρεια Ηπείρου έχει απευθυνθεί σε εξειδικευμένο γραφείο για τις αποτυπώσεις κάποιων από τα σπίτια που διατηρούσαν στην περιοχή οι φάρες του Σουλίου.
«Το μεγάλο μας στοίχημα και το μεγάλο όνειρο είναι η διασύνδεση των ιστορικών μνημείων με τα μονοπάτια της περιοχής και μέσα από αυτό το έργο η ολοκληρωμένη ανάδειξη του χώρου που θα δώσει αναπτυξιακές προοπτικές στην ευρύτερη περιοχή», σημείωσε η κα Μπραΐμη.