Σάββατο 18.01.2025
More

    Η απαξίωση της 21ης Φεβρουαρίου στο απόγειο με τη «σφραγίδα» του ΥΠΕΘΑ!

    Οι επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων την 21η Φεβρουαρίου κάθε έτους αποτελούν διαχρονικά ένα ιστορικό και χρονικό ορόσημο για τους Γιαννιώτες και όχι μόνο. Τουλάχιστον αυτό το αντιλαμβάνονται και οι ιστορικοί αλλά και όσοι έχουν μία στοιχειώδη γνώση της ιστορίας για τη σημασία που είχε η απελευθέρωση των Ιωαννίνων στην διαμόρφωση των νέων συνόρων του ελληνικού κράτους με το αποτέλεσμα των Βαλκανικών πολέμων στη συνέχεια να οδηγεί στη συνέχεια στη μετέπειτα οριστικοποίηση του χάρτη των ελληνικών συνόρων.

    Ο εορτασμός της επετείου της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων όμως τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη… χορεία εκείνων των εκδηλώσεων που κάθε χρόνο ξεφτίζουν, παρότι υπάρχουν φωτεινά παραδείγματα ανθρώπων που ασχολούνται είτε με τη διοργάνωσή τους, είτε σε επιστημονικό επίπεδο με την αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας είτε στο πεδίο της εκπαίδευσης.

    Μετά τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την απελευθέρωση και τα 100στά Ελευθέρια της πόλης, παρουσία τότε του αείμνηστου Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, άρχισε μία σταδιακή απαξίωση πολλών από τις παράλληλες εκδηλώσεις των ημερών που δε γίνονται μόνο στα Ιωάννινα, αλλά και σε περιοχές όπου διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα προ της απελευθέρωσης. Εμίν Αγά, Τσερίτσανα, Μπιζάνι, Μανολιάσα και αλλού είναι μερικά μόνο από τα σημεία των παράλληλων εκδηλώσεων.

    Ειδικά όμως η φετινή εορταστική εκδήλωση παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μάλιστα ανήμερα της επετείου, αποτέλεσε μία θλιβερή σελίδα στην πορεία των 111 πλέον ετών από την 21η Φεβρουαρίου του 1913 η οποία φέρει τη «σφραγίδα» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας!

    Αλγεινές εντυπώσεις προκάλεσε το γεγονός πως σε καμία από τις παράλληλες εκδηλώσεις που προηγήθηκαν της επετείου, δεν κατατέθηκε στεφάνι από την 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία, παρά μόνον υπήρχε παρουσία είτε του Ταξιάρχου Διοικητή της, είτε αξιωματικών του επιτελείου. Ούτε στα Τσερίτσανα, ούτε στο Εμίν Αγά, ούτε στον Τύμβο των Μπιζανομάχων, ούτε στο Λόφο Δουρούτης, στο Αβγό ή στη Μανολιάσα κατατέθηκε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων από την 8η ΜΠ/ΤΑΞ, γεγονός που συζητήθηκε εντόνως στη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών και μετά από αυτές.

    Ο Ταξίαρχος Διοικητής της 8ης ΜΠ/ΤΑΞ κατέθεσε στεφάνι μόνο στο Ηρώο Μπιζανομάχων την παραμονή της επετείου στις 20 Φεβρουαρίου και αυτό όπως πληροφορούμαστε κατόπιν έντονων διαβουλεύσεων και πιέσεων που ασκήθηκαν σε υψηλό επίπεδο.

    «Δεν εγκρίνεται….»

    Θεωρείται αδιανόητο να καταθέτουν στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων σύσσωμοι οι εκπρόσωποι τοπικών φορέων, πολιτικών κομμάτων,

    η Αστυνομία, η Πυροσβεστική, Σύλλογοι, Ενώσεις, συλλογικότητες και άλλοι και να μην καταθέτει στεφάνι η διοίκηση της 8ης Ταξιαρχίας.

    Κι όμως, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στις 22 Ιανουαρίου απάντησε αρνητικά στο έγγραφο του δήμου Ιωαννιτών (με ημερομηνία 18 Ιανουαρίου), σχετικά με τη διάθεση τμημάτων απόδοσης τιμών, έπαρσης σημαίας και καταθέσεων στεφάνων, σημειώνοντας πως το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας θα συμμετέχει στον επίσημο εορτασμό που θα λάβει χώρα στις 21 Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα, όμως δεν εγκρίνεται η διάθεση προσωπικού της Στρατιωτικής Υπηρεσίας στις παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε περιοχές του δήμου από 19 έως 20 Φεβρουαρίου!

    Το ρητό «εκεί που σταματά η λογική, ξεκινά ο Στρατός» φαίνεται πως βρίσκει αποδοχή στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς δε μπορούν να εξηγηθούν οι λόγοι της εν λόγω άρνησης, παρότι πράγματι αντίστοιχες αρνήσεις καταγράφονται τα τελευταία χρόνια και σε άλλες επετειακές εκδηλώσεις στην περιοχή με τη μη διάθεση αγημάτων ή της Στρατιωτικής Μουσικής.

    Μόνο το ΥΠΕΘΑ κάνει οικονομία;

    Η επίκληση του περιορισμού των δαπανών θα μπορούσε να έχει εφαρμογή και πραγματικό περιεχόμενο, αν βρισκόμασταν στην περίοδο της οικονομικής κρίσης – όπου όμως ούτε τότε καταγράφηκαν αντίστοιχες αρνήσεις – ή εάν την ίδια τακτική ακολουθούσαν και τα Σώματα Ασφαλείας. Τίποτε από αυτά όμως δεν ισχύει και παρατηρήθηκε η θλιβερή εικόνα για το στράτευμα να καταθέτουν στεφάνια στις εκδηλώσεις μνήμης οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής και ο Ταξίαρχος Διοικητής της ιστορικής 8ης ΤΑΞ/ΜΠ να παρακολουθεί αποσβολωμένος. Και αν δεν είχαν ασκηθεί ισχυρές πιέσεις για να «ξεπεραστεί» η οδηγία περί μη έγκρισης της συμμετοχής του Στρατιωτικού Προσωπικού, έστω στην εκδήλωση μνήμης στο Ηρώο Μπιζανομάχων στις 20 Φεβρουαρίου, θα είχαν γίνει όλες οι εκδηλώσεις για τα «Ελευθέρια» των Ιωαννίνων, τα οποία τίμησε μάλιστα ανήμερα της γιορτής και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Δένδιας, χωρίς η 8η ΤΑΞ/ΜΠ να έχει καταθέσει ένα στεφάνι στη μνήμη των ηρώων…

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ