Ξέφραγο αμπέλι το πρώην στρατόπεδο Βελισσαρίου χωρίς καμία μέριμνα φύλαξης για τις εγκαταστάσεις που ρημάζουν
Μέχρι να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για την παραχώρηση ή μη στον δήμο Ιωαννιτών και μετέπειτα για τον τρόπο αξιοποίησης, η εικόνα του πρώην πια στρατοπέδου Βελισσαρίου αν μη τι άλλο, δημιουργεί εύλογες απορίες και προβληματισμό που ακουμπά ευθέως την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
Άλλωστε κοινή τους απόφαση ήταν λίγο πριν τα Χριστούγεννα να δώσουν την εντολή για το κλείσιμο των στρατιωτικών μονάδων που λειτουργούν στην έκταση των 600 περίπου στρεμμάτων, δίνοντάς και ένα χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της απομάκρυνσης των υλικών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Η εφαρμογή της «Ατζέντας 2030» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην οποία αναφέρεται διαρκώς ο υπουργός κ. Δένδιας, αλλά δεν έχει παρουσιάσει τι ακριβώς προβλέπει, προς το παρόν για την Ήπειρο περιλαμβάνει μόνο κατάργηση στρατοπέδων και ενεργών μονάδων, όπως το 628 ΤΠ στους Φιλιάτες, το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Άρτα και μένει να φανεί αν επιβεβαιωθούν ή όχι οι πληροφορίες για τη διατήρηση του 583 ΤΠ στην Κόνιτσα και του στρατοπέδου στο Καλπάκι, αλλά επίσης έφερε και λουκέτα σε στρατόπεδα, όπως το Βελισσάριο.
Από τις 31 Δεκεμβρίου όταν και ολοκληρώθηκε η απόσυρση του συνόλου των μέσων και υλικών που υπήρχαν στο στρατόπεδο, δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως μέριμνα για τη φύλαξη του χώρου, στον οποίο εξακολουθεί να λειτουργεί το Στρατιωτικό Πρατήριο καθώς επίσης παραμένουν και οι οικίες που φιλοξενούν τα στρατιωτικά στελέχη που υπηρετούν στην περιοχή.
Η απόφασή μας να μπούμε στο χώρο του πρώην στρατοπέδου Βελισσαρίου δε συνάντησε το παραμικρό εμπόδιο και μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας είχαμε περιηγηθεί με το αυτοκίνητο σε όλους τους χώρους που μέχρι πρότινος φιλοξενούνταν ενεργές στρατιωτικές μονάδες. Ανεξάρτητα από την εξέλιξη που θα έχουν οι συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Εθν. Άμυνας, του ΤΕΘΑ, του δήμου Ιωαννιτών, της περιφέρειας Ηπείρου και άλλων φορέων, το μόνο βέβαιο και απολύτως αναγκαίο για πολλούς λόγους είναι πως πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους μέριμνα για την εποπτεία και φύλαξη του χώρου.
Στην περιήγησή μας στο χώρο του πρώην στρατοπέδου εντοπίσαμε τρία Ι.Χ αυτοκίνητα να έχουν σταθμεύσει έξω από ένα ΤΟΛ με κάποια άτομα να βρίσκονται μέσα σε αυτό, χωρίς να καταστεί δυνατό να μάθουμε εάν ήταν εργαζόμενοι σε κάποια υπηρεσία που εκτελούσαν κάποια εντολή.
Η ανησυχία για την παραμεθόριο
Σήμερα Παρασκευή πρόκειται να πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και εκπροσώπων φορέων της Θεσπρωτίας στο Πεντάγωνο ως αντίδραση στην απόφαση για κλείσιμο του 628 ΤΠ. Η ανησυχία για τις επιπτώσεις ου θα έχει η απόφαση αυτή και για κοινωνικούς – οικονομικούς λόγους στους Φιλιάτες και στην Ηγουμενίτσα όπως όμως και για τη φύλαξη των συνόρων με τη γειτονική Αλβανία, δε βρίσκει ανταπόκριση στο υπουργείο που μέχρι και σήμερα δεν έχει εξηγήσει πειστικά με ποιον τρόπο και με ποιες δυνάμεις θα είναι εφικτός ο έλεγχος της συνοριογραμμής και αν το ρόλο που είχαν οι Ένοπλες Δυνάμεις τον αναλάβουν τα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή η Αστυνομία.
Αντίδραση από τη Μητρόπολη Παραμυθίας
Στη χορεία των αντιδράσεων για το στρατόπεδο 628 των Φιλιατών ήρθε να προστεθεί και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργης κ.κ Σεραπίων. Με ανακοίνωσή του ο κ.κ. Σεραπίων εκφράζει τον έντονο προβληματισμό για την επικείμενη κατάργηση του Τάγματος και του στρατοπέδου αντίστοιχα. Ένας προβληματισμός που όπως αναφέρει, δεν αποτελεί επιπόλαιη αντίδραση σε μία αμελητέα αλλαγή με σκοπό την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό, αλλά βαθιά πεποίθηση, η οποία προκύπτει από μία ζωτικότατης σημασίας μεταβολή του χαρακτήρα της ακριτικής περιοχής των Φιλιατών και εν γένει της Θεσπρωτίας.
«Το 628 Τάγμα Πεζικού και το Στρατόπεδο «Υπολοχαγού Θωμά Τριάντη» Φιλιατών αποτελούν ανυπέρβλητα εχέγγυα της εθνικής ασφάλειας της περιοχής μας και της χώρας μας στο βορειοδυτικό της τμήμα. Συγκεκριμένα, το ιστορικό Στρατόπεδο «Υπολοχαγού Θωμά Τριάντη» είναι το μοναδικό στον νομό Θεσπρωτίας και κατέχει νευραλγική θέση στην παραμεθόριο αυτή περιοχή της Ελλάδας, με αποτέλεσμα το έργο του να κρίνεται αναντικατάστατο ως προς την αποτελεσματική περιφρούρηση του τόπου μας, την ασφάλεια των κατοίκων του και την υπεράσπιση των εθνικών δικαίων για τη διατήρηση της ελληνικότητας της περιοχής και την αδιαπραγμάτευτη προστασία των ορίων της, έναντι κάθε επεκτατικής πολιτικής και ιμπεριαλιστικής επιβουλής.
Προς επίρρωση των λεγομένων μας, επισημαίνουμε ότι, εν όψει της κατάργησης των προαναφερθεισών αμυντικών δυνάμεων, κυκλοφόρησαν στους Φιλιάτες φυλλάδια, όπου αναγραφόταν η φράση “Απελευθερωτικός Στρατός Θεσπρωτίας”, στο κέντρο δέσποζε η αλβανική σημαία, ενώ στο τέλος ακολουθούσε το σύνθημα “Free Chameria”.
Τα εν λόγω φαινόμενα, σε συνδυασμό με την επικείμενη απομάκρυνση από την ακριτική περιοχή μας κάθε παράγοντα εθνικής ασφάλειας και πολιτικής προστασίας, θα έχουν ομολογουμένως δραματικά αποτελέσματα τόσο σε εθνικό, όσο και τοπικό – κοινωνικό επίπεδο.
Η διαρκής μείωση του πληθυσμού της ακριτικής επαρχίας μας σημαίνει ολοένα και εντονότερα τη δραματική ερημοποίησή της, πολλώ δε μάλλον υπό τη διαρκή απειλή οποιασδήποτε αλλότριας επιβουλής και με τη δικαιολογημένη ανασφάλεια που αυτή συνεπάγεται. Έτσι, άμεσο συνεπακόλουθο της εγκατάλειψης του τόπου μας γίνεται ο πλήρης αφανισμός του, λόγω της μεταβάσεως και συγκεντρώσεως των εναπομεινάντων κατοίκων του στα μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ, προφανώς, σε περίπτωση που δεν ληφθούν κατάλληλες αποφάσεις και άμεσα μέτρα εκ μέρους της Πολιτείας, το περιγραφόμενο κοινωνικό και δημογραφικό φαινόμενο μέλλει να πλήξει ολόκληρη την ακριτική Θεσπρωτία, αλλά και γενικώς την Ήπειρο, που ως γεωγραφικό διαμέρισμα θα υποστεί τις ανάλογες αναπότρεπτες συνέπειες.
Σκοπός μας δεν είναι να κινδυνολογήσουμε, αλλά να προκαταλάβουμε οποιονδήποτε κίνδυνο δύναται να πλήξει, ενδεχομένως και ανεπανόρθωτα, την επαρχία και τη χώρα μας», αναφέρει ο κ.κ. Σεραπίων που ζητά την επανεξέταση του ζητήματος της εν λόγω κατάργησης.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ