Την έκθεση για τη χρονιά που πέρασε, την περίοδο 2024-2025 παρουσίασε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Ιωαννιτών Παναγιώτης Ι. Κατσάνος, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό της δημοτικής αρχής τη Δευτέρα.
Η έκθεση είναι εμπεριστατωμένη και περιγράφει αναλυτικά το νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο λειτουργεί ο Συμπαραστάτης. Προχωρά δε και σε συγκεκριμένες προτάσεις για θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες.
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα που παρουσίασε, απευθύνθηκαν στο Γραφείο του Συμπαραστάτη 42 δημότες για ατομικά τους θέματα, μια ομάδα δημοτών για θέματα τα οποία αφορούσαν περισσότερους του ενός δημότες και δύο επιχειρήσεις καθώς και μια διαβίβαση από το αντίστοιχο γραφείο του Συμπαραστάτη της Περιφέρειας. Συνολικά δηλαδή τέθηκαν υπόψη του Συμπαραστάτη 46 περιπτώσεις και για 16 από αυτές ο Συμπαραστάτης προέβη σε γραπτή διαμεσολάβηση.
Από πλευράς αντικειμένων η κίνηση των υποθέσεων με κριτήριο την αρμοδιότητα Διευθύνσεων, Τμημάτων και Δημοτικών Επιχειρήσεων: Διεύθυνση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος, 5, ΔΕΥΑΙ 3, Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και θέματα κυκλοφορίας 12, Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών και Οικονομική Επιτροπή 10, Διεύθυνση Καθαριότητας – Συντήρησης Έργων – Πρασίνου – Ανακύκλωσης- Αδέσποτα Ζώα 5, Δημοτική Αστυνομία 3, Νομική Υπηρεσία 2 και διάφορα θέματα 4.
Όπως σημείωσε ακόμα η συνεργασία με τις δημοτικές υπηρεσίες όλων των βαθμίδων ήταν πολύ καλή και όπως επισήμανε «το μεγαλύτερο μέρος των εγγράφων και διαμεσολαβήσεων, που απευθύνθηκαν προς δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις έτυχαν απάντησης, τις περισσότερες φορές έγκαιρης και τεκμηριωμένης. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, υπάρχουν θέματα, τα οποία επιλύθηκαν με μια απλή τηλεφωνική ή γραπτή επισήμανση προς το αρμόδιο τμήμα, αλλά και θέματα, των οποίων η διαμεσολάβηση για την αντιμετώπισή τους απαίτησε χρόνο ή βρίσκεται ακόμη εν εξελίξει λόγω της περισσότερο σύνθετης φύσης τους».
Η κατάσταση των δήμων
Επισήμανε ακόμα ότι «όπως πλείστοι όσοι τομείς της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, έτσι και η τοπική αυτοδιοίκηση έχει πληγεί πολλαπλώς στα χρόνια της κρίσης. Τα πλήγματα που έχει δεχθεί είναι γνωστά: αποψίλωση του προσωπικού και μειωμένοι πόροι. Αν μάλιστα σε αυτά προστεθεί και η τεράστια επέκταση των Δήμων από «καποδιστριακούς» σε «καλλικρατικούς», η οποία ακόμη δεν έχει εμπεδωθεί πλήρως, τότε η κατάσταση είναι ακόμη δυσκολότερη. Καλούνται συνεπώς οι Δήμοι να επιτελέσουν ένα έργο περισσότερο περίπλοκο και εκτεταμένο σε απαιτήσεις χωρίς να έχουν στα χέρια τους τα απαραίτητα εργαλεία».
«Παραμένει βεβαίως πρόβλημα η υποστελέχωση των υπηρεσιών, ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης ζήτησης συγκεκριμένων υπηρεσιών. Λόγω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, δέον να επισημανθεί ότι ένα σημαντικό εύρος αιτημάτων αφορά τον επανακαθορισμό των τελών καθαριότητας, φωτισμού, ιδιαίτερα σε ακίνητα που παραμένουν σε αχρησία (κλειστά)», πρόσθεσε.
Τα αδέσποτα
Ως προς τα θέματα που ξεχώρισε γιατί απασχολούν σε σημαντικό βαθμό τους δημότες και ειδικά για τα αδέσποτα ζώα, ο Συμπαραστάτης επισήμανε ότι «πρόκειται για θέμα γνωστό και φλέγον για το Δήμο Ιωαννιτών αλλά και συνολικά για όλους τους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ, καθώς βάσει του νόμου επωμίζονται τη διαχείρισή του. Εξακολουθεί να είναι διάχυτη η ανησυχία των δημοτών και επισκεπτών της πόλης για το θέμα, όπως είναι ευρέως γνωστό».
Η άποψη του Συμπαραστάτη μεταξύ άλλων είναι ότι «για τη βελτίωση της κατάστασης πρέπει να επιδιωχθεί από τους Δήμους της χώρας η τροποποίηση του νόμου 4039/2012 για τα αδέσποτα ζώα με την προσθήκη της υποχρέωσης δημιουργίας χώρων μόνιμης φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων από όλους τους Δήμους της χώρας και πρόβλεψη της απαιτούμενης χρηματοδότησης από εθνικούς και ενδεχομένως κοινοτικούς πόρους. Περαιτέρω, θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την ποινική ευθύνη των κατόχων ζώων συντροφιάς, οι οποίοι τα εγκαταλείπουν και τα καθιστούν αδέσποτα χωρίς εμβολιασμό και χωρίς στείρωση. Τούτο αναφέρεται, διότι υπάρχει εκ του αντιθέτου μια μερίδα δημοτών ή πολιτών, η οποία αποσκοπεί στο να αποκομίσει όφελος από τη συγκεκριμένη υποχρέωση του Δήμου, διότι πρωτίστως η ερώτηση που απευθύνεται προς το γραφείο του Συμπαραστάτη είναι η αποζημιωτική δυνατότητα του Δήμου Ιωαννιτών έναντι των πολιτών».
Η καθημερινότητα
Το δεύτερο θέμα είναι οι παρεμβάσεις και τα μικρά έργα, βελτίωσης της καθημερινότητας των Δημοτών.
«Στη διάρκεια τόσο της παρούσας δημοτικής περιόδου μέχρι σήμερα, όσο και της προηγούμενης, διαπιστώθηκε στην πράξη η ανάγκη εκτέλεσης μικρών έργων και παρεμβάσεων, που θα βελτίωναν σημαντικά την καθημερινότητα και ποιότητα ζωής των δημοτών. Ως παραδείγματα μπορούν να αναφερθούν: ασφαλτοστρώσεις σε συγκεκριμένα τμήματα οδών, που είναι σε κάκιστη κατάσταση, κατασκευή σκαλοπατιών και κουπαστών σε αυτά για τη χρήση τους από άτομα που δυσκολεύονται, χαλικόστρωση σε οδούς με χώμα, που είναι γεμάτες από λακκούβες και λάσπη, προσωρινός φωτισμός σε σημεία που απουσιάζει πιθανόν με χρήση κινητών φωτιστικών με ηλιακούς συλλέκτες κ.λ.π», ανέφερε.
Αυτό που επισημαίνεται από την πλευρά του Συμπαραστάτη του Δημότη είναι οι εξής δύο παράμετροι:
– «το γραφειοκρατικό πλαίσιο για τα δημόσια έργα είναι χρονοβόρο με άτεγκτες προθεσμίες ηλεκτρονικά ελεγχόμενες με συνέπεια οι καθυστερήσεις να είναι μεγάλες και ένα σημαντικό μέρος του χρόνου να καταναλώνεται στην αναμονή παρέλευσης των προθεσμιών ανάμεσα στα στάδια διαγωνισμών, αναθέσεων, ενστάσεων, κ.ο.κ.»
– «Οι μικρές και στοχευμένες παρεμβάσεις, οι οποίες είναι κατά κύριο λόγο επείγουσες, εντάσσονται στο πλαίσιο μεγαλύτερων έργων, τα οποία όμως καθυστερούν για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, με αποτέλεσμα ο δημότης να μη βλέπει λύση στο μικρό πρόβλημα της καθημερινότητάς του (π.χ. να μπαίνει στο σπίτι του από ένα γεμάτο λακκούβες και λάσπη δρόμο περιμένοντας την ασφαλτόστρωση ή έστω τη χαλικόστρωση ως μέρος της συνολικής ανάπλασης της περιοχής του, η οποία πιθανότατα θα πάρει χρόνια)». Προτείνεται ο Δήμος Ιωαννιτών, «έπειτα από συστηματική καταγραφή τέτοιων αναγκών (για τις οποίες το Γραφείο του Συμπαραστάτη μπορεί να βοηθήσει με τις επισημάνσεις, που του έχουν τεθεί υπόψη) να υλοποιήσει στοχευμένα παρεμβάσεις και μικρά έργα είτε με τις υπηρεσίες του είτε με τη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων σε εργολάβους, εννοείται με καθεστώς διαφάνειας και τήρησης ειδικού μητρώου εργοληπτών».
Τέλος αναφέρεται ως πρόταση να ιδρυθεί μια γραμμή επικοινωνίας και εξυπηρέτησης του Δήμου Ιωαννιτών, η οποία θα στελεχωθεί από άτομα, κατάλληλα εκπαιδευμένα, τα οποία και θα μπορούν να καταγράφουν άμεσα το πρόβλημα των δημοτών και να το διαβιβάζουν απευθείας ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη υπηρεσία- Τμήμα του Δήμου, ώστε ο Δημότης εύκολα και γρήγορα να προωθεί το αίτημα του στην κατάλληλη θέση.
Επιμέλεια ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 2-7-2025