Παρασκευή 22.11.2024
More

    Η κτηνοτροφική παραγωγή και… οι παραδοξότητες

    Ο κτηνίατρος Θ. Χόβολος στο ITV για την κατάσταση σήμερα στην ύπαιθρο και τις δυνατότητες που θα είχε η τοπική παραγωγή μικρής κλίμακας, με αφορμή και την υπόθεση κτηνοτρόφου της Θεσπρωτίας.

    Αρκετά διαφορετική είναι η εικόνα και η πραγματικότητα, σε σχέση με αυτήν που καταγγέλθηκε αρχικά μέσω αναρτήσεων φωτογραφιών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφορικά με την κατάσταση της υγείας των ζώων του κτηνοτρόφου από το Ζερβοχώρι, που αντιμετωπίζει την κατηγορία της κακοποίησης ζώων και θα δικαστεί σε τακτική δικάσιμο.

    Τουλάχιστον αυτό επισημαίνουν, όχι μόνον συνάδελφοι του κτηνοτρόφου στην ευρύτερη περιοχή της Παραμυθιάς και κάτοικοι της περιοχής, αλλά το βεβαιώνουν και κτηνίατροι, από την περιοχή, που έχουν την εμπεριστατωμένη και καλύτερη δυνατή γνώση για την κατάσταση της υγείας των συγκεκριμένων ζώων και γενικότερα για το κοπάδι του συγκεκριμένου, όπως όμως και για τα υπόλοιπα κοπάδια της περιοχής.

    Για την ιστορία να σημειωθεί, ότι στη μονάδα έγινε έλεγχος από την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου, που διαπίστωσε πως τέσσερα από τα συνολικά 42 ζώα του κτηνοτρόφου βρισκόταν σε «κακή θρεπτική κατάσταση (υποσιτισμένα), ενώ η θρεπτική κατάσταση των άλλων ζώων κρίνεται ικανοποιητική. Δόθηκαν οδηγίες για άμεση χορήγηση συγκεκριμένης ποσότητας και είδους, διατροφής στα ζώα αυτά, ενώ σε 10 ημέρες θα γίνει επανέλεγχος από κτηνίατρο της Π.Ε Θεσπρωτίας.

    Ο Θεόδωρος Χόβολος, κτηνίατρος στην Παραμυθιά και πρώην Πρόεδρος του παραρτήματος Ηπείρου του Συλλόγου Κτηνιάτρων, μιλώντας στο ITV έκανε λόγο για πρωτοφανείς παραδοξότητες της κοινωνίας σήμερα, που στοχοποιεί, όπως ανέφερε, έναν αξιοπρεπέστατο βιοπαλαιστή, που προσπαθεί να ζήσει την οικογένειά του, συντηρώντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τις δυνατότητες και τα μέσα που διαθέτει, τα ζώα του.

    «Για πρώτη φορά και εν μέσω μιας βαριάς κρίσης της κτηνοτροφικής παραγωγής της χώρας, που βάζει σε αμφιβολία την οικονομική επιβίωση χιλιάδων κτηνοτροφικών μονάδων λόγω της εκτίναξης του κόστους παραγωγής, έχουμε υπόδικο έναν κτηνοτρόφο για κακοποίηση των ζώων του. Αλίμονο, αν το παράδειγμα επεκταθεί και σε άλλα σημεία της ελληνικής υπαίθρου όπου σύμφωνα με ανακοινώσεις των κτηνοτρόφων υπάρχει μεγάλο και εντεινόμενο πρόβλημα υποσιτισμού των ζώων τους. Θα χαρακτηριστούν όλοι τους κακούργοι», σημείωσε αρχικά ο κ. Χόβολος για να προσθέσει πως η παράμετρος αυτή, δείχνει και το χάσμα μεταξύ αστικής κοινωνίας και ελληνικής υπαίθρου.

    «Είναι αδύνατο για τον σημερινό αλλοτριωμένο άνθρωπο των πόλεων να συνειδητοποιήσει τη φύση και τις ιδιαιτερότητες της κτηνοτροφικής παραγωγής, την έννοια του οικογενειακού αγροτικού μόχθου, τον τρόπο ζωής και επιβίωσης στον αγροτικό χώρο και ακόμη πιο δύσκολο να διαφοροποιήσει την εκτατική και εκσυγχρονισμένη κτηνοτροφία από την παραδοσιακή κτηνοτροφία, που βρίσκεται εκτός εμπορικών κυκλωμάτων. Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ ενός ιδιοκτήτη ζώου συντροφιάς που έχει μια συναισθηματική σχέση με το ζώο του και ενός μικρού κτηνοτρόφου που έχει μια βιωματική σχέση με τα ζώα που εκτρέφει», τόνισε.

    «Κάνουν πως δε βλέπουν το δράκο…»

    Αναφορικά με την κατηγορία της κακοποίησης ζώων, ο κ. Χόβολος τόνισε, ότι κάποιοι κάνουν, ότι δε βλέπουν την πραγματικότητα, που είναι τραγική, όπως επανειλημμένως έχει αναδειχθεί σε μεγάλες κτηνοτροφικές παραγωγικές μονάδες της Ευρώπης, όπου δεκάδες χιλιάδες ζώα διαβιούν σε τραγική κατάσταση, μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι του καταναλωτή.

    «Αυτός είναι και ο «δράκος» που κάποιοι κάνουν ότι δεν τον βλέπουν την ίδια στιγμή που βάζουν στο μικροσκόπιο μικρούς βιοπαλαιστές. Αυτόν τον «δράκο» όμως, μπορεί να τον αντιπαλέψει μόνο η οργανωμένη μικρής κλίμακα, τοπική παραγωγή επωνύμων διατροφικών προϊόντων. Αυτών που σε αφθονία μπορεί να προσφέρει η ελληνική ύπαιθρο. Προϊόντα που δεν θα διαγράφουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στο τραπέζι μας. Και όμως. Ο ελληνικός πρωτογενής αγροτικός τομέας, σταθερά υποβαθμίζεται και ρημάζει κάτω από τις συγκεκριμένες πολιτικές που συστηματικά και διαχρονικά αυξάνουν τις εισαγωγές των βασικών διατροφικών προϊόντων, υποβαθμίζουν την κτηνοτροφική και αγροτική παραγωγή του τόπου και αλυσοδένουν την χώρα, όλο και περισσότερο στην “αυλή του κάστρου που μένει ο δράκος”. Αλλά αυτό είναι ένα άλλο παραμύθι», κατέληξε ο κ. Χόβολος.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ