Παρασκευή 25.04.2025
More

    Η νέα γενιά επιστρέφει στις ρίζες και τις παραδόσεις

    Μια ανάλυση της ενεργής παρουσίας της νεολαίας στα πασχαλινά ήθη και έθιμα μέσα από θεολογική και κοινωνιολογική σκοπιά

    Οι εικόνες με τους ασφυκτικά γεμάτους Ιερούς Ναούς στο εσωτερικό τους, όσο και στον περίβολο κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών της Μεγ. Εβδομάδας μέχρι και την Ανάσταση, σε συνδυασμό με το κύμα της μεγάλης φυγής από τα αστικά κέντρα για την επαρχία για την εορτή του Πάσχα, σε συνθήκες μίας δύσκολης οικονομικής συγκυρίας για την πλειονότητα των νοικοκυριών, ήταν κάτι που προκάλεσε αίσθηση και πολλές συζητήσεις.

    Στο ίδιο πλαίσιο και οι αναφορές στα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ και άλλων τηλεοπτικών σταθμών σε όλη τη χώρα τις ημέρες του Πάσχα από τους εκδρομείς, ετεροδημότες που επέστρεψαν στον τόπο καταγωγής τους, αλλά και από τους επισκέπτες, ότι αυτό που αναζητούν είναι η επιστροφή στις ρίζες και στις παραδόσεις, έστω για λίγες ημέρες. Επιχειρήσαμε κι εμείς στη διάρκεια του ρεπορτάζ να πάρουμε απαντήσεις από τους άμεσα εμπλεκόμενους για το πως ο καθένας προσδιορίζει την επιστροφή στις ρίζες και αν αυτή σχετίζεται και με ποιον τρόπο και με τις θρησκευτικές παραδόσεις που ειδικά τις ημέρες του Πάσχα το αίσθημα της ακολουθίας της πίστης είναι περισσότερο έντονο. Οι απαντήσεις ειδικά της νέας γενιάς ήταν ταυτόσημες.

    Ότι πρωτίστως υπάρχει η ανάγκη να ξεφύγουν από τα αστικά κέντρα περιμένοντας το Πάσχα ως μια περίοδο εκτόνωσης, ψυχικής και συναισθηματικής, επίσης όμως και επειδή νιώθουν την ανάγκη και την επιθυμία να επιστρέψουν στις ρίζες τους. Οι εικόνες στις πλατείες των χωριών που γέμισαν ζωή έστω για λίγες ημέρες όπως και στη μαζική παρουσία και συμμετοχή της νέας γενιάς στους Ιερούς Ναούς και στις Ακολουθίες σε αυτές τις στιγμές, αποτέλεσαν το ερέθισμα για εμάς να αναζητήσουμε τους λόγους για τους οποίους η νέα γενιά που καθόλη τη διάρκεια του έτους δε διακρίνεται από αυτό το βαθύ αίσθημα της επιστροφής στις ρίζες και στις παραδόσεις, θρησκευτικές και μη, το επιλέγει και μάλιστα συνειδητά τις ημέρες του Πάσχα. Έτσι, ζητήσαμε την άποψη του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ιωαννίνων κ.κ Μαξίμου που μίλησε αποκλειστικά στο ITV και την «Ε» έχοντας σχηματίσει και αυτός την ίδια εντύπωση από την εικόνα που είχε καθόλη τη διάρκεια των εορτών.

    «Καταρχάς να εκφράσω τις ευχές μου σε όλον τον κόσμο ώστε το Φως της Ανάστασης να φωτίσει το νου και τις ψυχές όλων των ανθρώπων, απέναντι στις καθημερινές προκλήσεις. Είναι γεγονός ότι αυτή τη μεγάλη συμμετοχή την παρατηρήσαμε και φέτος όπως και πέρυσι την ίδια περίοδο και το πρώτο που σκέφτομαι, είναι πως μετά την πανδημία και τις απαγορεύσεις, υπήρξε μία καθολική αντίδραση, πρώτα να το ρίξουμε έξω, πλέον όμως να δούμε και το “μέσα” μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους. Τολμώ να πω πως μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση η μαζική συμμετοχή, όχι στην Περιφορά του Επιταφίου ή το Σάββατο της Ανάστασης, αλλά τη Μεγ. Τετάρτη στο Ιερό Ευχέλαιο. Ως μία πρώτη προσέγγιση μπορώ να πω ότι οι άνθρωποι νοιάζονται πλέον περισσότερο για την υγεία τους, ψυχική και σωματική κάτι που προϋποθέτει και μία πνευματική στήριξη ή καθοδήγηση και για αυτό απευθύνονται στην Εκκλησία. Ιδιαίτερα βέβαια το Πάσχα είναι η σχέση της ελπίδας που δίνει το μήνυμα της Αναστάσεως. Η πίστη μας δεν είναι θεωρία, αλλά είναι βιωματική προσέγγιση και βοηθά να αλλάξει ο τρόπος κατανόησης των πραγμάτων», ανέφερε αρχικά ο κ. Μάξιμος.

    Ελεύθερες οι επιλογές

    Πώς όμως αντιμετωπίζει ή υποδέχεται η Εκκλησία την εκτίμηση (σ.σ που είναι βεβαιότητα για εμάς) ότι ένας μεγάλος αριθμός νέων που παρευρίσκεται και συμμετέχει στις εκδηλώσεις, δεν αισθάνεται κάποια ιδιαίτερη επαφή με την πίστη, αλλά βρίσκεται περισσότερο εκεί για «κοινωνικούς» λόγους; Και αν αυτό ισχύει, είναι κατακριτέο από την Εκκλησία;

    «Η Εκκλησία θέλει να βλέπει και να κηρύσσει μόνο την αλήθεια. Σήμερα, τα παιδιά δεν έρχονται στην εκκλησία από υποχρέωση ή από φόβο μην τυχόν τους μαλώσει ο πατέρας ή η μητέρα. Αυτά πλέον δεν υπάρχουν και καλώς δεν υπάρχουν και όλοι είναι ελεύθεροι να κάνουν τις επιλογές τους. Ίσως και να είναι επιφανειακή η σχέση, αλλά αυτό που λέμε εμείς, είναι πως αξίζει να την εμβαθύνουν. Πιστεύω ακράδαντα πάντως πως ακόμη και η τυπική παρουσία δείχνει ότι υπάρχει η διάθεση της αναζήτησης, της έρευνας που γίνεται και σε άλλα πεδία που ίσως δε βοηθούν τόσο, αλλά σε κάθε περίπτωση δε μπορώ να μην το δω με θετική διάθεση», συμπλήρωσε.

    Το αίσθημα της επιστροφής στους απόδημους

    Πριν την Μεγ. Εβδομάδα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ Μάξιμος παρευρέθη στις ΗΠΑ προσκεκλημένος της Ηπειρωτικής ομογένειας σε εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο Ντιτρόιτ παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ.κ Ελπιδοφόρου.

    «Ζήσαμε συγκλονιστικές και συγκινητικές στιγμές με τα παιδιά της ομογένειας και τους μεγαλύτερους σε ηλικία να μας λένε πως αυτό που όλοι θέλουν και επιζητούν είναι η επιστροφή στις ρίζες και στις παραδόσεις μας. Ο κόσμος αναγνωρίζει την ανάγκη της επαφής με κάτι που υπάρχει εδώ και αιώνες και είναι δοκιμασμένο. Μας ευλόγησε ο Θεός να έχουμε αυτήν την παράδοση και την θρησκευτική πίστη και καλούμαστε να τη ζήσουμε, όπως ο καθένας επιθυμεί», κατέληξε.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ