Παρασκευή 22.11.2024
More

    Η πρώτη τοποθέτηση της Πολυτεχνικής Σχολής για τη μείωση του αριθμού των εισακτέων

    Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής απασχόλησε την τοπική κοινωνία

    Αντίθετα από ότι ίσως πίστευαν οι περισσότεροι στην τοπική κοινωνία, πολίτες και φορείς της, αλλά και τους προβληματισμούς που εξέφρασε αμέσως μετά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής η πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Άννα Μπατιστάτου, στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα έως καθόλου από την προοδευτική μείωση του αριθμού των εισακτέων τα τελευταία χρόνια.

    Η μείωση του αριθμού των εισακτέων στα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής απασχόλησε την τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα μάλιστα λόγω του ότι είναι σχολές υψηλής ζήτησης αφενός και δευτερευόντως στην καλή τους πορεία βασίζονται και οι παρεμβάσεις που γίνονται στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στα Ιωάννινα, με πολλές εταιρείες παγκοσμίου βεληνεκούς να έχουν εγκατασταθεί και άλλες να πρόκειται να κάνουν το ίδιο. Πέραν των δηλώσεων της κας Μπατιστάτου στις αρχές Αυγούστου όταν είχε υποστηρίξει πως το ζήτημα θα τεθεί υπόψιν των Σχολών και των Γ.Σ των Τμημάτων ώστε να επανεξετάσουν ενδεχομένως το συντελεστή εισαγωγής, μέχρι και χθες δεν είχε προκύψει καμία άλλη αντίδραση ή τοποθέτηση.

    Έτσι, με αφορμή μία κοινή συνέντευξη Τύπου για το έργο με τίτλο «ΔΙΩΝΗ» στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων απευθύναμε το ερώτημα στον κοσμήτορα και τον πρόεδρο αντίστοιχα της Πολυτεχνικής Σχολής και του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ κ.κ Δημακόπουλο και Νίκου όπως και στον Καθηγητή του Τμήματος κ. Νικολόπουλο για το εάν αφενός τους προβληματίζει ο μειωμένος αριθμός των εισακτέων και αν προτίθενται στη Γ.Σ να συζητήσουν το ενδεχόμενο μείωσης του συντελεστή της βάσης. Και οι τρεις απέρριψαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό, επιχειρηματολογώντας σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι πως ο πραγματικός αριθμός των εισακτέων δεν είναι αυτός που αποτυπώθηκε με τα αποτελέσματα των βάσεων εισαγωγής, καθώς ακολουθούν οι μετεγγραφές, ενώ το δεύτερο πως με τους αριθμούς αυτούς επιτελείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ακαδημαϊκό έργο της εκπαίδευσης των φοιτητών.

    «Μέχρι την ΕΒΕ ενώ ζητούσαμε 100 φοιτητές το χρόνο, το υπουργείο μας έστελνε πλέον των 200, και άλλοι 60 -70 ερχόταν με τη διαδικασία των μετεγγραφών. Δεν υπάρχει το κτιριακό απόθεμα για να γίνει σωστά το ακαδημαϊκό έργο. Εμείς θεωρούμε ότι για την εκπαίδευση των φοιτητών, αυτή είναι καλύτερη όσο μικρότερος είναι ο αριθμός των φοιτητών. Πέρυσι με 38 εισακτέους, από τα ΓΕΛ φτάσαμε τελικά στους 118 εισακτέους, λίγο πάνω από τον αριθμό που προτείνουμε», ανέφερε ο κ. Νίκου, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Δημακόπουλος, κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής.

    «Δεν έγινε ποτέ να έχουμε 30 φοιτητές σε ένα έτος και 26 καθηγητές – μέλη ΔΕΠ γιατί στον αριθμό αυτό προστίθενται και οι μετεγγραφές φοιτητών. Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε και αν υπάρξει ποτέ περίπτωση να πέσουμε κάτω από τους 100 φοιτητές τότε ίσως θα συζητήσουμε το θέμα να μειώσουμε το συντελεστή εισαγωγής που είναι στο 1,20», ανέφερε για να προσθέσει: «Ήδη η Πολυτεχνική Σχολή είναι ισχυρή και θα γίνει ακόμη ισχυρότερη, πετυχαίνοντας να εκπαιδεύσει στο πιο άρτιο επίπεδο τους μηχανικούς που είναι περιζήτητοι στην αγορά εργασίας».

    Τέλος, ο κ. Νικολόπουλος τόνισε ότι το Τμήμα είναι ώριμο πλέον και γι’ αυτό έχει ξεκάθαρη στάση και άποψη σχετικά με τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς να κάνει εκπτώσεις στην ποιότητα του προγράμματος σπουδών.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ