Η πλατεία της Βίτσας γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο που αποτελεί σήμα κατατεθέν, έγινε το επίκεντρο των τελευταίων ετών στις εκδηλώσεις της Κυβέρνησης και του υπ. Πολιτισμού με αφορμή την προοπτική αρχικά και στη συνέχεια την ένταξη του Ζαγορίου στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της Unesco.
Ωστόσο, η τοπική κοινωνία της Βίτσας σε αυτή τη χρονική και ιστορική συγκυρία έχει κι άλλον ένα λόγο να αισθάνεται χαρούμενη και ικανοποιημένη καθώς το πανηγύρι του χωριού τον Δεκαπενταύγουστο από το πλέον ξακουστά της Ηπείρου, εντάχθηκε και επίσημα στο Εθνικό Ευρετήριο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και σε αυτό το πλαίσιο το Σάββατο πραγματοποιήθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βίτσας σε συνεργασία με τον δήμο Ζαγορίου και την Περιφέρεια Ηπείρου μία ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία του χωριού. Εκεί, παρουσιάστηκε η σημασία της ένταξης του πανηγυριού στο Εθνικό Ευρετήριο και το πώς η ένταξη αυτή μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαφύλαξη μίας μοναδικής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στην αρχή της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυναν ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ζαγορίου Γεώρ. Σουκουβέλος αντίστοιχα που στάθηκαν στη σπουδαιότητα που έχουν και οι δύο διεθνούς και εθνικού επιπέδου αντίστοιχα, αναγνωρίσεις για το Ζαγόρι και η αναγνώριση για το πανηγύρι της Βίτσας. Ακολούθησε η κα Εύη Κήττα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βίτσας η οποία αναφέρθηκε στις προσπάθειες των ιδρυτών του Συλλόγου από το 1979 να διαμορφώσουν μία συνθήκη διατήρησης και διαιώνισης της πολιτιστικής κληρονομιάς ώστε να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές, ως μία φυσική διαδοχή των πραγμάτων. «Η δική μου γενιά γαλουχήθηκε μέσα σε ένα κλίμα που υπήρχε στο χωριό από τους ανθρώπους του με έντονη την ιδέα του ανήκειν. Ότι όλα αυτά που γινόταν, όλα εκείνα που διασώζονται στις μέρες μας, θα πρέπει να περάσουν στις επόμενες γενιές και να διατηρηθούν ζωντανά στο διηνεκές. Γι’ αυτό και η εκδήλωσή μας είναι αφιερωμένη στους προγόνους μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις με πρώτη από την Μαρία Φακιολά, δρ Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, στέλεχος της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπ. Πολιτισμού με θέμα «πως το Εθνικό Ευρετήριο μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διαφύλαξη της άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς».
Η Γεωργία Κιτσάκη και ο Χαρητάκης Παπαϊωάννου, εκπρόσωποι του Γεωπάρκου Βίκου – Αώου αναφέρθηκαν στους στόχος της βιώσιμης ανάπτυξης της Unesco και στο τοπικό παράδειγμα με τη σύσταση του Γεωπάρκου που ανήκει στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων.
Ακολούθησαν και άλλες ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τόσο το πρωί, όσο και το απόγευμα και το πρόγραμμα της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με χοροεσπερίδα με χορούς από το Συρράκο, την Βλάστη Κοζάνης και τη Βίτσα αλλά και με τη συναυλία το βράδυ με τις αδελφές Βουγιουκλή.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ