Τρίτη 01.07.2025
More

    Η σπορά δεν εξασφαλίζει το θερισμό…

    Κριτική της αντιπολίτευσης στη Δημ. Αρχή για την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού

    Η συνεδρίαση παρουσίασης του απολογισμού έργου της Δημ. Αρχής Ιωαννίνων το απόγευμα της Δευτέρας δε διέφερε από τα συνήθη σε τέτοιες περιπτώσεις, που είναι μία συνολική προσπάθεια ωραιοποίησης της πραγματικότητας από την εκάστοτε διοίκηση του δήμου. Αν υπάρχει ωστόσο ένα σημείο διαφοροποίησης της σημερινής πραγματικότητας στον δήμο Ιωαννιτών, σε σχέση με τα παρελθόντα έτη και όχι με την αμέσως προηγούμενη δημοτική θητεία, αυτό είναι η παντελής απουσία σύνδεσης του δήμου με την τοπική κοινωνία. Αυτό προφανώς και έχει διπλή ανάγνωση καθώς δε μπορεί η ευθύνη να αποδίδεται εξ ολοκλήρου στη διοίκηση, αλλά το πιο ορθό είναι να επιμερίζεται σε όλες τις πλευρές.

    Το δυστύχημα για την πόλη είναι πως αφενός η διοίκηση δε μπορεί να πείσει την τοπική κοινωνία ώστε να την φέρει πιο κοντά για να εκφράσει τις δικές της αγωνίες, αλλά να καταθέτει και τις δικές της προτάσεις και αφετέρου πως οι πολίτες έχουν πλήρως αποστασιοποιηθεί από τα δρώμενα του δήμου, αδιαφορώντας για τις όποιες αποφάσεις λαμβάνονται παρότι τούς επηρεάζουν άμεσα.

    Το προεδρείο του δημ. συμβουλίου επέλεξε, ώστε η διενέργεια της συνεδρίασης απολογισμού να πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο «Δημ. Χατζής» για να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες είτε μεμονωμένα είτε εκπροσωπώντας κάποιον φορέα, να παρευρεθούν και να συμμετέχουν. Όμως, με εξαίρεση τους δημοτικούς συμβούλους, οι πολίτες που παρακολούθησαν την συνεδρίαση ήταν λιγότεροι από τα δάχτυλα του ενός χεριού, απόδειξη πλέον και όχι δείγμα της παντελούς έλλειψης ενδιαφέροντος για τα ζητήματα του δήμου.

    Η «χρονιά της σποράς»

    Ο απολογισμός έργου για το 2024 έγινε από τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα ενώ ο επιμέρους απολογισμός των αντιδημάρχων στους τομείς αρμοδιότητας έχει αναρτηθεί στη σελίδα του δήμου. Ο κ. Μπέγκας κινήθηκε ουσιαστικά σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος στο τι παρέλαβε και κλήθηκε να διαχειριστεί η δημοτική αρχή το πρώτο έτος της θητείας της και ο δεύτερος στο τι κατάφερε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει ως συνέχεια του σχεδιασμού της προηγούμενης δημοτικής αρχής.

    Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέγκας, η πρώτη χρονιά της θητείας ήταν «η χρονιά της σποράς» για τη Δημ. Αρχή με πλήρη χαρτογράφηση των αναγκών, την ωρίμανση μελετών και την υποβολή προτάσεων.

    Οι τρεις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίχθηκε η προσπάθεια του δήμου όπως τόνισε ο κ. Μπέγκας ήταν τα έργα με το μέγιστο δυνατό περιβαλλοντικό πρόσημο, τα έργα σε κάθε γειτονιά και Τοπική Κοινότητα και τέλος ο σχεδιασμός έργων με τη συμμετοχή των πολιτών.

    Ακολούθησε η ανάλυση όσων έγιναν ανά τομέα και άξονα διοίκησης στα οικονομικά, σε τεχνικά έργα, στην Πολεοδομία, την κοινωνική πολιτική, την παιδεία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την καθημερινότητα, τον τουρισμό και τέλος στην προώθηση των ζητημάτων που αναφέρονται στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μπέγκας επεσήμανε πως ο απολογισμός έργου της Δημ. Αρχής θα πρέπει να γίνει στο τέλος της θητείας της και όχι στον πρώτο της χρόνο.

    «Το 2024 όλοι οι δήμοι της χώρας κληθήκαμε να λειτουργήσουμε μέσα σε ένα ζοφερό οικονομικά και διοικητικά περιβάλλον. Το γεγονός αυτό έχει επισημανθεί δημοσίως από το σύνολο των αυτοδιοικητικών της χώρας ανεξάρτητα πολιτικής και κομματικής προέλευσης. Δεν ωραιοποιώ καταστάσεις και αναγνωρίζω αδυναμίες και ελλείψεις μας. Παρόλα αυτά, η δημοτική μας αρχή με σκληρή και υπεύθυνη δουλειά κράτησε το δήμο μας όρθιο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

    Σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση

    Οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο Ιωαννιτών δε χαρίστηκαν στη Δημ. Αρχή για τον απολογισμό έργου που έκανε με τον Δημ. Παπαγεωργίου να επισημαίνει αρχικά πως ο δήμαρχος όφειλε να απολογηθεί πρώτα για τις υπέρογκες αυξήσεις των ανταποδοτικών τελών και τη μη δημοπράτηση κάποιου έργου, αντί να προσπαθεί να ωραιοποιεί καταστάσεις. «Ο κ. δήμαρχος δεν απολογήθηκε για το αλαλούμ στις υπηρεσίες, για τα ογκώδη απορρίμματα που γέμισαν την πόλη, ούτε για τις ντροπιαστικές χωματερές με στρώματα. Δεν έδωσε απαντήσεις για τη χρήση παράνομων νταμαριών ως χώρους εναπόθεσης ογκωδών. Δεν απολογήθηκε, γιατί ο δήμος δεν κατάφερε να μπει στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων, γιατί δεν κατάφερε να αντιμετωπίσει τα πλημμυρικά φαινόμενα στο παραλίμνιο. Το μόνο που λέει η Δημ. Αρχή και ο δήμαρχος είναι πως φταίει η κακή Κυβέρνηση που δε δίνει χρήματα, φταίνε οι εργαζόμενοι, οι ανεύθυνοι πολίτες, φταίνε και οι προηγούμενοι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαγεωργίου.

    Η Τατ. Καλογιάννη έκανε λόγο για έναν απολογισμό που προσομοιάζει με φιλολογικό αφήγημα, καθότι λείπουν ποσοτικά στοιχεία που να την καθιστούν ορισμένη και συγκρίσιμη με συγκεκριμένες στοχεύσεις. «Είναι μία έκθεση ιδεών και όχι μία ποιοτική και κυρίως ποσοτική αποτύπωση των έργων, δράσεων και παρεμβάσεων που έγιναν από τη δημοτική αρχή. Πλην του τομέα των Οικονομικών, δεν δίνονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Στον απολογισμό πεπραγμένων πολλές αναφορές, αφορούν ενέργειες οι οποίες δεν έπρεπε να μνημονεύονται καν, καθώς θεωρούνται ως αυτονόητες και όχι ως έργο πολιτικής πρωτοβουλίας. Δεν αποτελούν, δηλαδή, αποτέλεσμα του παραγόμενου έργου της Δημοτικής Αρχής, αλλά τη γραφειοκρατική διαδικασία των ενεργειών που προηγούνται. Η διοίκηση του δήμου μας κατά την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τώρα κινείται σε ρηχά νερά. Δεν εξετάζω αν και τι παρέλαβε, εξετάζω το τι αλλάζει στη ζωή του δημότη», σημείωσε η κα Καλογιάννη.

    Την εκτίμηση πως η υλοποίηση των έργων στην πόλη καρκινοβατεί και πως ο απολογισμός έργου είναι μία έκθεση ιδεών, εξέφρασε ο Νίκος Γκόντας που στάθηκε σε έργα, όπως η κεντρική πλατεία και ο μεγάλος δακτύλιος που προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς. Ακόμη, τόνισε πως ο δήμος χάνει συνεχώς ευκαιρίες σχετικά με το πρόγραμμα των 100 Κλιματικά Ουδέτερων πόλεων.

    Για την παράταξη «Γιάννενα – Όμορφη πόλη» τέλος, ο Παν. Κολόκας χαρακτήρισε ως «μίζερο και άνευρο» τον απολογισμό επισημαίνοντας το έλλειμμα προγραμματισμού και πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που να αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην καθυστέρηση υλοποίησης του μεγάλου δακτυλίου, στο έλλειμμα των αθλητικών υποδομών με ένα 2ο Κλειστό Γυμναστήριο, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που εμφανίζονται ήδη λόγω της λειψυδρίας προτείνοντας την εξέταση της λύσης μεταφοράς νερού για άρδευση ώστε να μη χρησιμοποιείται το νερό της Παμβώτιδας.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ