Κυριακή 19.01.2025
More

    Η Τ. Καλογιάννη για τον στρατηγικό σχεδιασμό: «Υπάρχει πυξίδα;»

    Οι θέσεις της παράταξης «Ιωάννινα_2023» για τον στρατηγικό σχεδιασμό, όπως παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου

    Όπως αναφέρει αναλυτικά η παρουσίαση της παράταξης:

    «Χθες, συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα: Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δήμου Ιωαννιτών 2020 – 2023, Α΄Φάση: Στρατηγικός Σχεδιασμός.

    Ο σχεδιασμός αυτός είναι το πλέον κρίσιμο «εργαλείο» για τη Διοίκηση ενός οργανισμού. Στον επιχειρησιακό σχεδιασμό πρέπει να καταγράφεται και να αναλύεται η υφιστάμενη κατάσταση και να προσδιορίζεται το «όραμα» της διοίκησης. Να προτείνονται τα μέτρα και οι δράσεις μέσω των οποίων είναι δυνατόν να υλοποιηθεί το όραμα αυτό, συνδέοντάς τα παράλληλα με τους απαιτούμενους πόρους και την προέλευσή τους.

    Θα έπρεπε, δηλαδή, να δημιουργείται ένα δομημένο πλαίσιο διεκδίκησης πόρων, ώστε η διοίκηση και ειδικότερα η δημοτική αρχή, που έχει την υπευθυνότητα της διαχείρισης των κοινών θεμάτων, να πραγματοποιήσει το όραμά της.

    Ενδεικτικές παρατηρήσεις επί του σχεδίου:

    1. Δεν αποτυπώνονται οι αδυναμίες αλλά και οι προοπτικές των τοπικών κοινοτήτων.

    2. Δεν αποτυπώνονται οι προοπτικές συνεργασίας με τους όμορους δήμους μέσω δράσεων υπερτοπικής ανάπτυξης.

    3. Δεν λήφθηκαν υπόψιν οι κατευθύνσεις και προτεραιότητες που απορρέουν από τα θεσμοθετημένα χρηματοδοτικά μέσα, ώστε να υπάρξει σαφής και ευκρινής αντιστοίχιση των προτεινόμενων στόχων και μέτρων του σχεδίου με αυτές.

    4. Η SWOT analysis έγινε μόνο για το εσωτερικό περιβάλλον του Δήμου (υπηρεσίες και επιχειρήσεις – οργανισμοί) και όχι για το εξωτερικό περιβάλλον, δηλαδή τον ίδιο τον Δήμο, ώστε να καθοριστεί η ταυτότητά του.

    Συμπεράσματα επί του σχεδίου:

    1. Η αποτύπωση της πραγματικότητας –κυρίως για τις υπηρεσίες και επιχειρήσεις του Δήμου- είναι λεπτομερής και εκτεταμένη μεν, δυσάρεστη και προβληματική δε, σε όλους τους τομείς. Καταγράφονται, εκτός των άλλων, γενικευμένες ελλείψεις προσωπικού, καίριων υποδομών, τεχνολογικού εξοπλισμού, πιστοποίησης των διοικητικών διαδικασιών, αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων και πολλά άλλα.

    2. Πολλές οι ευθύνες για αυτή τη ζοφερή υφιστάμενη κατάσταση, και σαφώς με μικρή ευθύνη της παρούσας δημοτικής αρχής. Τα προβλήματα προέκυψαν στο παρελθόν και ελάχιστοι φαίνεται να ασχολήθηκαν σοβαρά με αυτά μέχρι σήμερα. Το συνεχώς μεταβαλλόμενο νομικό και θεσμικό καθεστώς που διέπει τους ΟΤΑ μεγενθύνει τα προβλήματα και η κατάσταση βρίσκεται στα όρια του συναγερμού.

    3. Ο κόμπος έφθασε στο χτένι. Αυτόματοι πιλότοι δεν υπάρχουν. Ο εφησυχασμός πλέον αποτελεί πολυτέλεια των περασμένων εποχών. Σήμερα, επιβάλλεται οι διοικούντες να σχεδιάζουν ορθολογικά και μεθοδικά και να δρούν με μακροπρόθεσμη  προοπτική. Διαφορετικά, χωρίς πυξίδα θα οδηγούν μόνο στο χάος.

    4. Τι σημαίνει, όμως, πυξίδα:

    Αναφέρομαι χαρακτηριστικά στα παρακάτω:

    · Ενώ οι ανάγκες που αποτυπώνονται στο κείμενο του σχεδίου, για τις νέες σχολικές μονάδες είναι τουλάχιστον 8, εσείς, αντί για την οριστική επίλυση του θέματος αυτού, έχετε δρομολογήσει να τοποθετηθούν τρία προκατασκευασμένα κτίρια. Δηλαδή, μία αμφίβολη επαρκή τεχνικά αλλά και αποδεκτή κοινωνικά λύση. Απλά, κάποιοι είπαν κάτι, μας έδωσαν κάτι, το περιφέρουμε όπου να ‘ναι και όπως να ‘ναι, μόνο για να βγούμε από την υποχρέωση. Είναι μία μακροπρόθεσμη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση αυτή του προβλήματος;

    · Ακόμη, στο κείμενο του σχεδίου αποτυπώνονται διάφορες αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις, που σε κάποιον δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι ο Δήμος μας έχει ικανοποιητική υποδομή που καλύπτει φαινομενικά τις ανάγκες. Όμως, η αλήθεια είναι ότι η ανάγκη δημιουργίας νέων σωστών υποδομών είναι επιτακτική. Σήμερα Δημοτικό γυμναστήριο – αθλητικό κέντρο με προδιαγραφές τέτοιες ώστε να φιλοξενούνται αγώνες αθλητικών διοργανώσεων κύρους δεν υπάρχει.

    Ο δήμος μας χρειάζεται ένα νέο αθλητικό κέντρο, για τη χωροθέτηση και τις προδιαγραφές του οποίου, ο δήμος πρέπει να έχει πρωτεύοντα λόγο και ρόλο.

    5. Οι συντάκτες του κειμένου κλήθηκαν να υπερασπιστούν το, ασαφές και πλήρες αόριστων και μεγαλεπίβολων προσδοκιών, προεκλογικό πρόγραμμα της παράταξης ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ. Και έτσι, ένα τεχνικοοικονομικό εγχειρίδιο μετατράπηκε σε ένα νεφελώδες κείμενο, το οποίο ονομάστηκε Στρατηγικός Σχεδιασμός. Πυρήνας του, το «όραμα» της δημοτικής αρχής, η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Δηλαδή, 470 ημέρες μετά την εκλογή του Δημάρχου, το όραμα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ μετατρέπεται σε όραμα ΝΕΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Δηλαδή, το αυτονόητο γίνεται πολιτική ύλη.

    6. «Νέα Καθημερινότητα» λοιπόν, για έναν Δήμο χωρίς «ταυτότητα». «Εξωστρεφή», «πράσινο», «έξυπνο», «με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα», «ανθεκτικό», ή τί άλλο;

    Κυρίες και Κύριοι,

    Πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι οι θέσεις μας, οι αποφάσεις μας, η εν γένει δραστηριότητά μας με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου δεν είναι κενή ευθυνών. Δεν εμπίπτει στη συμμετοχή σε έναν σύλλογο ή σωματείο. Δεν είμαστε απλώς χειριστές μιάς ψήφου. Οτιδήποτε κάνουμε έχει επίπτωση βραχυπρόθεσμη ή μακροπρόθεσμη στους πολίτες της 10ης μεγαλύτερης πόλης της πατρίδας μας.

    Και όχι μιας τυχαίας πόλης.

    Μιας πόλης με συναρπαστικό παρελθόν και με διεκδικούμενο μεν, αλλά πολλά υποσχόμενο μέλλον.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι οι άξιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξής μας και εγώ θα συνεισφέρουμε, για όσο ο Θεός μας έχει καλά, με την κατάθεση τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων σε όποια προσπάθεια ή πρωτοβουλία αποβλέπει στη διαμόρφωση μιας πόλης που ο δημότης και ο επισκέπτης χαίρεται να βρίσκεται, να δραστηριοποιείται επαγγελματικά, να διασκεδάζει και να ψυχαγωγείται σε αυτή.

    Στο πλαίσιο αυτό, δίνουμε θετική ψήφο στο σχέδιο του Στρατηγικού Σχεδιασμού της δημοτικής αρχής, η οποία πλέον πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες που προέκυψαν από την εκλογή της και να διαμορφώσει με αυτό το υπόβαθρο ένα ρεαλιστικό επιχειρησιακό πρόγραμμα. Εμείς, όμως, θα είμαστε παρόντες για να συμφωνούμε, διαφωνούμε, προτείνουμε και απορρίπτουμε με καθαρή συνείδηση και διαυγή σκέψη.

    Σας ευχαριστώ πολύ.»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ