Τι ζητά ο δήμαρχος Β. Τζουμέρκων Νίκος Βαΐτσης με επιστολή του στο υπουργείο Εσωτερικών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού
Την τροποποίηση της μεθόδου υπολογισμού του κριτηρίου της εντοπιότητας με προτεραιότητα στους μόνιμους κατοίκους του δήμου αφενός και την επιβολή ενός συστήματος επιβολής «ποινών» σε υποψηφίους που δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, ζητά μεταξύ άλλων ο δήμος Βορείων Τζουμέρκων από το υπ. Εσωτερικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων αλλά σχεδόν το σύνολο των μικρών και ορεινών ή απομακρυσμένων δήμων της χώρας και ο δήμαρχος Νίκος Βαΐτσης σε επιστολή του με αποδέκτες τον υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο και την υφυπουργό κα Χαραλαμπογιάννη, την οποία κοινοποιεί και στην ΠΕΔ Ηπείρου ζητά τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, εντοπίζοντας το πρόβλημα στη διαδικασία της μοριοδότησης.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή και τόνισε και σε χθεσινές του δηλώσεις στα τοπικά μέσα ο κ. Βαΐτσης, με βάση τη νομοθεσία, για κάθε θέση που προκηρύσσεται για τον δήμο Βορείων Τζουμέρκων, είτε τακτικού ή έκτακτου προσωπικού, προτάσσονται ή μοριοδοτούνται εξίσου όσον αφορά στο κριτήριο της εντοπιότητας, όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.
Ως συνέπεια, δεν προβλέπεται προτεραιότητα ή επιπλέον μοριοδότηση για τους μόνιμους κατοίκους του δήμου Βορείων Τζουμέρκων, και αντί αυτών, διορίζονται υποψήφιοι που διαμένουν στους υπόλοιπους δήμους της ΠΕ Ιωαννίνων και κυρίως στον δήμο Ιωαννιτών, οι οποίοι στη συνέχεια είτε παραιτούνται είτε δεν αποδέχονται τον διορισμό τους, λόγω του απομακρυσμένου της περιοχής και της δυσκολίας πρόσβασης.
«Ο δήμος μας, κατόπιν της χρονοβόρας διαδικασίας των αιτημάτων προγραμματισμού, των εγκρίσεων και της αναμονής πλήρωσης των εγκεκριμένων θέσεων μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, τελικώς δεν καταφέρνει να καλύψει κρίσιμα κενά θέσεων στις υπηρεσίες του, με αποτέλεσμα αυτές να λειτουργούν οριακά, να είναι υποστελεχωμένες και με πληθώρα προβλημάτων», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Βαΐτσης που ζητά:
α) Την τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού του κριτηρίου εντοπιότητας, ώστε να δίδεται σαφής προτεραιότητα των μόνιμων κατοίκων του δήμου Βορείων Τζουμέρκων έναντι των κατοίκων των υπόλοιπων δήμων της ΠΕ Ιωαννίνων όσον αφορά την πλήρωση θέσεων προσωπικού στον δήμο,
β) Την επιβολή «ποινής» σε υποψήφιους, οι οποίοι έχουν δηλώσει στις προτιμήσεις τους, θέση στον δήμο Βορείων Τζουμέρκων και σε περίπτωση επιτυχίας τους δεν αποδέχονται τον διορισμό ή παραιτούνται εντός δωδεκαμήνου από την ημερομηνία διορισμού τους.
Πληθώρα υπαλλήλων στο ΚΕΠ, ένδεια στις υπηρεσίες
Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με τη μη δυνατότητα στους δήμους να αξιοποιήσουν τυχόν πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες ώστε με παράλληλα καθήκοντα να διεκπεραιώνουν υποθέσεις που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν διαφορετικά. Για παράδειγμα μετά τις συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων του δήμου Βορείων Τζουμέρκων στο τέλος του 2023 προκύπτουν σοβαρές ελλείψεις στην Οικονομική – Ταμειακή Υπηρεσία. Ο δήμος όμως διαθέτει έξι υπαλλήλους στο ΚΕΠ με τη νομοθεσία να μην επιτρέπει την ανάθεση παράλληλων καθηκόντων πέραν ενός διμήνου με απόφαση του δημάρχου, ενώ θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η δυσκολία των μετακινήσεων καθώς υπάλληλοι σε δήμους όπως ο συγκεκριμένος έχουν ως έδρα τους κοινότητες όπως το Ματσούκι, οι Καλαρρύτες, το Καλέντζι ή το Βαθύπεδο.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ