Απεριόριστες δυνατότητες ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού διαθέτει η Ήπειρος. Ο ιαματικός τουρισμός αποτελεί ένα έμπρακτο παράδειγμα.
Στο βόρειο τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, σε μια καταπράσινη πλαγιά του ορεινού όγκου του Γράμμου (υψόμετρο 960), βρίσκεται ο Αμάραντος, χωριό χτισμένο σε επιβλητικό τοπίο.
Βόρεια από τον Αμάραντο, σε απόσταση 5 χλμ, κι αφού ακολουθήσουν μια όμορφη διαδρομή, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν ένα δώρο της φύσης, τα Λουτρά Αμαράντου.
Περιτριγυρισμένα από πυκνά δάση με αιωνόβια πεύκα, έλατα και οξιές, μεγαλόπρεπα βουνά και πολύμορφους γεωλογικούς σχηματισμούς, τα Λουτρά Αμαράντου, σε υψόμετρο 1.260, αποτελούν ιδεώδη προορισμό για ανθρώπους που αναζητούν την ξεκούραση, την ευεξία και τη χαλάρωση.
Οι ιαματικές πηγές Καβασίλων Κόνιτσας είναι γνωστές από τον Ηρόδοτο (484-410 π.χ.) φημιζόμενες για την αποκατάσταση της υγείας πασχόντων από πολλές παθήσεις (του αναπνευστικού συστήματος, ρευματοπάθειες, νευραλγίες, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις, ισχιαλγίες, οσφυαλγίες κ.ά.). Επίσης, η ποσιθεραπεία βοηθάει στις στομαχικές διαταραχές.
Τα ιαματικά νερά αναβλύζουν στις όχθες του Σαραντάπορου και από αναλύσεις που έχουν γίνει διαπιστώθηκε ότι περιέχουν θείο, χλώριο και άλλα χημικά στοιχεία με αλκαλικές ιδιότητες. Η θερμοκρασία του ατμού, που εξέρχεται από τα βάθη της γης μέσα από 15 καρστικά ρήγματα, ανέρχεται στους 33-38 βαθμούς Κελσίου.
Τα λουτρά στον Αμάραντο θα μπορούσαν να αποτελέσουν ισχυρό μοχλό ανάπτυξης στον τομέα του ιαματικού τουρισμού στην Ήπειρο καθώς η ποιότητα και η ποσότητα των νερών είναι τέτοια που επιτρέπει την ουσιαστική και συστηματική αξιοποίησή τους, ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η περιοχή γύρω από τα ιαματικά λουτρά έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο με καταλύματα και εστιατόρια, που καλύπτουν όλες τις ανάγκες στέγασης και σίτισης των επισκεπτών.