Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ηχηρό μήνυμα, πανελλήνια θλίψη

    Χιλιάδες Γιαννιώτες συμμετείχαν στο μαζικότερο συλλαλητήριο των τελευταίων ετών ζητώντας απαντήσεις για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη – Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και ζήτησαν να αποδοθεί άμεσα δικαιοσύνη.

    Χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν την Τετάρτη στους δρόμους από τον Βορρά μέχρι τον Νότο, διαμαρτυρόμενοι για τις ελλείψεις στα μέτρα ασφαλείας των σιδηροδρόμων, αλλά και ζητώντας απόδοση ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας στα Τέμπη.

    Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αθήνα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Χανιά, Πάτρα, Ρόδος, είναι μερικές από τις πόλεις, που πραγματοποιήθηκαν μαζικές διαδηλώσεις.
    Από τις 12:00 το μεσημέρι σε όλες τις κινητοποιήσεις που έγιναν και στην Ήπειρο, ο κόσμος κρατούσε πανό που γράφουν «Μαμά κοιμήσου γιατί θα αργήσω» και διεκδίκησε άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφαλείας στις μεταφορές, καθώς και άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς.

    Στην Κεντρική Πλατεία των Ιωαννίνων, ένα ανθρώπινο ποτάμι πλημμύρισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία με πανό, πλακάτ και μαύρα μπαλόνια και ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

    Κλειστά έμειναν πολλά εμπορικά καταστήματα, σχεδόν όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών, ενώ στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες φορείς και σύλλογοι. Οι διαδηλωτές κρέμασαν μαύρο σεντόνι στην πρόσοψη της Περιφέρειας Ηπείρου σε ένδειξη πένθους.

    Στην πρώτη γραμμή φοιτητές και μαθητές

    Παράλληλα, δεκάδες εκατοντάδες νέα παιδιά – διαφορετικών ηλικιών – κατέβηκαν στο δρόμο, συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία και ζήτησαν να μην ξεχαστούν οι ζωές που άδικα χάθηκαν στα Τέμπη.

    Νέα παιδιά ζητούν τα αυτονόητα και διεκδικούν ένα καλύτερο αύριο για τα ίδια, για την Ελλάδα. Με πανό στα χέρια, με συνθήματα διατρανώνουν ότι δε θα ξεχάσουν.

    Δεν θα ξεχάσει κανείς και δεν πρέπει να ξεχάσει τις ζωές που χάθηκαν άδικα, τα σπίτια που έκλεισαν, τους γονείς που έμειναν με άδειες αγκαλιές να θρηνούν για τα παιδιά τους που χάθηκαν στη φρικτή μετωπική σύγκρουση των δυο τρένων στα Τέμπη.

    Άνθρωποι που πήγαιναν στη δουλειά τους ή επέστρεφαν και δεν έφτασαν ποτέ…. Η χώρα θρηνεί και την ίδια ώρα οι πολίτες βγαίνουν στο δρόμο και ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.
    Πολίτες που εδώ και δεκαετίες ζητούν το αυτονόητο. Να λειτουργούν οι υποδομές που έχουν χρυσοπληρωθεί και να αναλαμβάνει ο καθένας την ευθύνη της θέσης που έχει.  Νέα παιδιά που ζητούν να πέσει φως και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι όσο ψηλά και αν είναι. Παιδιά που θέλουν να λειτουργεί το κράτος και να προσφέρει όλα αυτά που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι αυτονόητα εδώ και πολλές δεκαετίες.

    Η τραγωδία των Τεμπών έβγαλε στο δρόμο μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, αλλά και πλήθος ανθρώπων.

    Οι δυο μαθήτριες του Γενικού Λυκείου Κατσικά, Ελευθερία Ζώνιου και Έλενα Λέκκα, μιλώντας στο συγκεντρωμένο πλήθος ζήτησαν δικαιοσύνη για τα παιδιά που χάθηκαν, για τις οικογένειές τους που θρηνούν. Ζήτησαν να ληφθούν μέτρα και οι υποδομές να λειτουργούν ώστε όλοι να κινούνται, να μεταφέρονται και να ζουν με ασφάλεια.

    Στην συγκέντρωση και χιλιάδες φοιτητές. Φοιτητές που θρηνούν για τα παιδιά που χάθηκαν τόσο άδικα. Ζητούν να πέσει άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της τραγωδίας, ζητούν λήψη μέτρων για να διασφαλιστεί ότι δεν θα χρειαστεί η χώρα να θρηνήσει νεκρούς. Ως πότε η Ελλάδα θα μαθαίνει από τις τραγωδίες….

    ΑΔΕΔΥ και Εργατικό Κέντρο

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, με εξουσιοδότηση του Γενικού Συμβουλίου, είχε προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική  απεργία, μετατρέποντας τη στάση εργασίας για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε απεργία.  Κύρια αιτήματα η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και η απόδοση των πραγματικών υπευθύνων για το δυστύχημα στα Τέμπη.

    «Το δυστύχημα στα Τέμπη αποκάλυψε την αλήθεια του επιτελικού κράτους που λειτουργεί ως διαχειριστής των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων», υποστήριξε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ιωαννίνων, Χρήστος Γρίβας.

    Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Έξαρχος τόνισε ότι δεν πρόκειται κανείς να ξεχάσει«. Είμαστε εδώ για να πούμε όχι απλά πως δεν ξεχνάμε αλλά για να αποδώσουμε τις ευθύνες στους πραγματικούς ενόχους που είναι όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών», είπε.

    Οι φοιτητές

    Σε δελτίο Τύπου των Φοιτητικών Συλλόγων των Ιωαννίνων, αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «οι φοιτητές το κάνουμε ξεκάθαρο: αναλαμβάνουμε χρέος απέναντι στους νεκρούς συμφοιτητές μας να μην επιτρέψουμε να συγκαλυφθεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη. Απαιτούμε σύγχρονες – ασφαλείς συγκοινωνίες, φθηνές για το λαό, σε σύγκρουση με την πολιτική κράτους, ΕΕ, Κυβερνήσεων, εταιρειών που μετράνε κέρδη, ενώ εμείς μετράμε τους νεκρούς μας».

    Επίσης, σημειώνεται πως μετά τη λήξη του συλλαλητηρίου πραγματοποιήθηκε συντονισμός των Φοιτητικών Συλλόγων όπου αποφασίστηκε, νέο φοιτητικό συλλαλητήριο σήμερα 9 Μάρτη στις 18:00 το απόγευμα στην Περιφέρεια, συμμετοχή στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων την Κυριακή 12 Μάρτη στις 17:30 στην Κεντρική Πλατεία και κατάληψη της Πρυτανείας και συλλαλητήριο την Πέμπτη 16 Μάρτη στις 18:00 στην Περιφέρεια.

    Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα

    Στην Άρτα, η μεγάλη πορεία κατέληξε στην περιφερειακή οδό με συμβολικό αποκλεισμό της.
    Ξεχώρισε η μαζική συμμετοχή μαθητών της πόλης από όλα τα σχολεία που ξεπέρασαν ακόμα και απειλές σε ορισμένες περιπτώσεις. Η συγκέντρωση στην πλατεία Κιλκίς χαιρέτισαν ο Γιώργος Θεοδόσης, πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Άρτας – Φιλιππιάδας, η Βάσω Αμπελογιάννη, εκ μέρους της ΑΔΕΔΥ, και η κεντρική ομιλία έγινε από τη Σκορίλα Λαμπρίνα, αντιπρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Άρτας. Στην απεργία συμμετείχε και ο σύλλογος Φαρμακοποιών Άρτας.

    Η πορεία είχε χαρακτηριστικό παλμό, με το συνθήματα «Στείλε όταν φτάσεις, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», «Οι ράγες του κέρδους βάφονται με αίμα, μ’ αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα», «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία», να επικρατούν.

    Εικόνα από το μέλλον χαρακτηρίστηκε η συγκέντρωση καθώς εργάτες, αγρότες, μαθητές, φοιτητές και αυτοαπασχολούμενοι έκαναν πράξη το σύνθημα «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

    Στην Πρέβεζα, πραγματοποιήθηκαν συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τους μαθητές να κρατούν κόκκινα τριαντάφυλλα.

    Τέλος, με μεγάλη επιτυχία έγινε η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας και τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    Ήταν η μαζικότερη συγκέντρωση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια. Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και Λυκείων της Ηγουμενίτσας αλλά και αντιπροσωπείας μαθητών από το Φιλιάτι.

    Στην συγκέντρωση απεύθυνε χαιρετισμό από την μεριά των μαθητών ο Δημήτρης Σιντόρης ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Θοδωρής Παπαγιάννης  πρόεδρος του σωματείου τρόφιμα ποτά και γραμματέας του ΕΚΘ. Ακολούθησε μαζική, μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα όπως «Το έγκλημα αυτό να μη συγκαλυφθεί, όλων των νεκρών θα γίνουμε φωνή», «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δεν θα ξεχαστεί», «Εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές, αυτοί μετράνε κέρδη και ζημιές».

    Στο κλείσιμο της συγκέντρωσης ο πρόεδρος του ΕΚΘ Σωτήρης Γκίκας ανέφερε ότι «ο αγώνας δεν σταματάει με μια πετυχημένη εκδήλωση αλλά θα συνεχιστεί ώσπου να βρουν δικαίωσε όλοι οι νεκροί  θύματα μια αντιλαϊκής πολιτικής που βάζει τα κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Η παρουσία των μαθητών και της νεολαίας στην σημερινή συγκέντρωση στέλνει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Αποδεικνύει ότι η νεολαία δεν είναι «πέρα βρέχει» όπως την παρουσιάζουνε, έχει και άποψη και αγωνίζεται για αυτήν».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ