Κυριακή 19.01.2025
More

    Ισχυροί συμβολισμοί με συλλογική παραίτηση

    Οι καθηγητές της Γεωπονικής παραιτούνται και ζητούν λύσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων

    Με μία απόφαση συμβολικού περισσότερο και λιγότερο ουσιαστικού χαρακτήρα, τα μέλη της Συνέλευσης της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ως έκφραση διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και απαξίωση των φοιτητών της Σχολής, που συνεχίζουν να είναι όμηροι, χωρίς την αναγνώριση και κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

    Το θέμα δεν είναι καινούργιο, αλλά πλέον ενόψει της επικείμενης αποφοίτησης των πρώτων πτυχιούχων το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, με την ολοκλήρωση της πενταετούς φοίτησης στα Τμήματα, όπως αυτά συστάθηκαν το 2018, μετά την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ, καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μία οριστική λύση στο ζήτημα.

    Η Σχολή Γεωπονίας υποδέχθηκε το 2019 τους πρώτους φοιτητές πανεπιστημίου, με ένα πενταετές πρόγραμμα σπουδών, που ταυτίζεται σε ποσοστό 90% με το αντίστοιχο πρόγραμμα σπουδών όλων των Γεωπονικών Σχολών, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Παρότι όμως από το 2019, εισάγονται φοιτητές στη Γεωπονική Σχολή, με το πενταετές πρόγραμμα σπουδών, μέχρι και σήμερα οι φοιτητές αυτοί ως πτυχιούχοι δεν απολαμβάνουν της αναγνώρισης των σπουδών τους και δεν έχουν κανένα επαγγελματικό αντίκρισμα.

    Στη Σύνοδο των πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, το ζήτημα αυτό αποτέλεσε θέμα συζήτησης με τον Αναστάσιο Τσίνα, Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να αναφέρει, μιλώντας στο ITV, ότι υπήρξε ομόθυμη και αδιαπραγμάτευτη η στάση και θέση των εκπροσώπων όλων των πανεπιστημίων της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους.

    «Από τη στιγμή, που για μία σειρά ετών, η Πολιτεία δεν κατάφερε ή αδιαφόρησε παντελώς να ασχοληθεί και να αποδώσει τα οφειλόμενα στους πτυχιούχους, σε επίπεδο αναγνώρισης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων, τα μέλη της Συνέλευσης αποφάσισαν να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε το μήνυμα, ότι αφού η Πολιτεία αμφισβητεί στην πράξη το έργο μας, απαλλάσσουμε κι εμείς το Δημόσιο από το κόστος της μισθοδοσίας μας, αφού η Πολιτεία δε μας χρειάζεται», αναφέρεται στην απόφαση της Συνέλευσης.

    Δε δίνει λύση το άρθρο 126

    Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίνας, μιλώντας στο ITV αναφέρθηκε και στο άρθρο 126 σε νομοσχέδιο του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που κατατέθηκε μόλις την Κυριακή στη Βουλή και το οποίο προβλέπει την απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνου στους πτυχιούχους, και τόνισε, ότι ακόμη και με αυτό το άρθρο, η Πολιτεία επιβεβαιώνει, ότι δεν επιθυμεί να δώσει λύση στο πρόβλημα, που η ίδια έχει δημιουργήσει.

    «Είναι γραμμένο πρόχειρα και βιαστικά, διατηρώντας το διαχωρισμό σε Γεωπονικές Σχολές που αναφέρονται ονομαστικά και σε όλες τις υπόλοιπες σε σωρό, οι οποίες καλούνται αποσπασματικά και κατά μόνας να αιτηθούν την αναγνώρισή τους, αφού πρώτα γνωμοδοτήσουν αναρμόδιοι με την άσκηση του επαγγέλματος φορείς, χωρίς να προβλέπει ρητές προθεσμίες για την ευόδωση του αιτήματός τους, αλλά καταλήγει στην αόριστη αναφορά έκδοσης μιας Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημιουργώντας οφθαλμοφανή περιθώρια για τη διατήρηση των συνθηκών ομηρίας χιλιάδων πτυχιούχων. Όλα αυτά θα τα θέσουμε υπόψη της Εθνικής Αντιπροσωπείας τις επόμενες ημέρες, ώστε κανείς να μην μπορεί να επικαλεστεί εκ των υστέρων άγνοια», ανέφερε ο κ. Τσίνας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ