Από τις ασυνήθιστες μεταβολές του καιρού κυρίως λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος εντός του οποίου συντελέστηκε, ήταν αυτή που καταγράφηκε στην πόλη των Ιωαννίνων το μεσημέρι της Πέμπτης, με το μπουρίνι που εκδηλώθηκε να αφήνει πίσω του κάποιες, ευτυχώς λίγες, ζημιές και επίσης λίγα προβλήματα.
Όπως κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η θερμοκρασία στις δύο το μεσημέρι της Πέμπτης ήταν 37 βαθμούς Κελσίου και η υγρασία ήταν στο 22%. Δύο ώρες μετά ο υδράργυρος έπεσε στους 21 βαθμούς Κελσίου και αντίστοιχα. η υγρασία ανέβηκε στο 99%, μία πτώση 16 βαθμών και μία άνοδος αντίστοιχα κατά 77ποσοστιαίες μονάδες.
Όπως έκανε γνωστό από την πρώτη στιγμή με ανάρτησή του ο Καθηγητής Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, το περιστατικό αυτό δεν είναι πρωτοφανές, ωστόσο είναι σίγουρα ασυνήθιστο να υπάρχει μία τόσο γρήγορη μεταβολή του καιρού σε ελάχιστες ώρες.
«Δεν έχουμε προλάβει να αναλύσουμε τα στοιχεία για να δούμε αν ποτέ άλλοτε καταγράφηκε μία τέτοια πτώση θερμοκρασίας και άνοδος αντίστοιχα της υγρασίας σε διάστημα δύο ωρών, αλλά σίγουρα ήταν κάτι ασυνήθιστο», ανέφερε ο κ. Μπαρτζώκας μιλώντας στο ITV, για να παραδεχθεί επίσης πως δεν υπήρξε ανάλογη μετεωρολογική πρόβλεψη του φαινομένου.
Αναφορικά με τη συνέχεια του καιρού τις επόμενες ημέρες, και στην Δυτική Ελλάδα όπως και σε ολόκληρη τη χώρα θα συνεχιστούν οι ίδιες συνθήκες μέχρι και τη Δευτέρα με τη θερμοκρασία κοντά στους 35 βαθμούς στην περιοχή των Ιωαννίνων, όμως σταδιακά και από την Τρίτη και για ένα διάστημα μέχρι την επόμενη Κυριακή ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει μέχρι και τους 38-39 βαθμούς με την ελάχιστη θερμοκρασία επίσης να μένει περίπου στους 20 βαθμούς.
Η επέμβαση της Πυροσβεστικής
Οι δύο Πυροσβεστικοί Σταθμοί των Ιωαννίνων χρειάστηκε να επέμβουν το απόγευμα της Πέμπτης σε δέκα περιστατικά κόβοντας και απομακρύνοντας δένδρα από το οδόστρωμα, από αυλές σπιτιών, ακόμη και από αυτοκίνητα. Μία πτώση κολώνας σημειώθηκε στη Βλαχόστρατα από το Σταυράκι προς τη Βουνοπλαγιά, ενώ ζημιές καταγράφηκαν ακόμη στις περιοχές Άμμος Μαρμάρων, Καρδαμίτσια και Ολυμπιάδα. Στην οδό Γαριβάλδη επίσης, χρειάστηκε να γίνει επιχείρηση για την απομάκρυνση ενός μεγάλου κλαδιού που αποκόπηκε από πλάτανο κατά τη διάρκεια του ισχυρού αέρα.
Έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ
Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε χθες έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που ισχύει μέχρι και τη Δευτέρα.
Το Νοτιοδυτικό ρεύμα που επικρατεί στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας στις ακτές της Αφρικής και την Κεντρική Μεσόγειο θα μεταφέρει θερμές αέριες μάζες προς την περιοχή μας και θα προκαλέσει στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή 19/7.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας (κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια) και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα είναι 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη λόγω της θαλάσσιας αύρας.
Σε υψηλά επίπεδα θα κυμαίνονται, ιδίως από τη Δευτέρα 15/7 και οι ελάχιστες θερμοκρασίες.
Τo Σάββατο η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει στην Ήπειρο τους 37 με 39 την Κυριακή τους 38 με 40 βαθμούς όπως και τη Δευτέρα.
Στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας προβλέπεται κορύφωση των θερμοκρασιών. Σε καθημερινή βάση θα γίνεται επαναπροσδιορισμός των ορίων των θερμοκρασιών σε χρονικό ορίζοντα τριών ημερών.
Παράλληλα επισημαίνεται ότι προβλέπονται συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησης λόγω των επικείμενων θερμοκρασιών, στις περισσότερες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας.