Δευτέρα 16.09.2024
More

    Καμπανάκι για τη μείωση στους ορεινούς προορισμούς

    Σημαντική μείωση που ξεπερνά και το 40% παρουσιάζει η τουριστική επισκεψιμότητα στους ορεινούς προορισμούς της Ηπείρου μεταξύ αυτών και στο Ζαγόρι για τους καλοκαιρινούς μήνες σηματοδοτώντας μία εξαιρετικά ανησυχητική στιγμή για την πορεία του επικείμενου χειμώνα.

    Η αυξημένη επισκεψιμότητα των ημερών του Αυγούστου, όπως παραδοσιακά συμβαίνει άλλωστε δεν είναι δυνατό να αντισταθμίσει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών με το φετινό καλοκαίρι να αποτελεί μία από τις χειρότερες τουριστικές σεζόν της τελευταίας δεκαετίας.

    Τα αίτια της μείωσης αυτής ακόμη και από πέρυσι που καταγράφηκαν υψηλές πληρότητες σχετίζονται τόσο με την μεγάλη κάμψη του εγχώριου τουρισμού με τους Έλληνες που έχουν τη δυνατότητα των διακοπών να επιλέγουν παραθαλάσσιους προορισμούς, όσο και με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όπου οι Ισραηλινοί επισκέπτες που ήταν η πλειονότητα στο Ζαγόρι ειδικά από τον Μάιο μέχρι και τον Οκτώβριο δεν πραγματοποιούν πλέον ταξίδια στο εξωτερικό ή κι αν αυτά γίνονται, είναι πολύ περιορισμένα.

    Όπως ανέφερε ο Λευτέρης Ζαρκάδας πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων στην Ήπειρο, υπάρχουν και άλλοι λόγοι που σχετίζονται με την αύξηση του κόστους των μετακινήσεων και τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος για τους ΄Ελληνες, όπως όμως και με την διαχρονική αποτυχία των τοπικών φορέων να προσελκύσουν έστω μία αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

    «Είναι ένα δεκαήμερο υψηλής επισκεψιμότητας που όμως δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών. Οι Έλληνες που επιλέγουν τα ορεινά είναι πολύ λιγότεροι από τις άλλες χρονιές, οι ημερήσιες ή ολιγοήμερες εκδρομές επίσης έχουν μειωθεί, οι Ισραηλινοί λόγω του πολέμου δεν έρχονται καν στην περιοχή και όλα αυτά δημιουργούν μία κακή συνθήκη που αποτυπώνεται σε μείωση πλέον του 40% της τουριστικής κίνησης στην περιοχή μας και γενικότερα στους ορεινούς προορισμούς της Ηπείρου. Επιπλέον λόγω της αύξησης του κόστους των αεροπορικών ταξιδιών από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, έχει μειωθεί και ο αριθμός των επισκεπτών από τη Σκανδιναβία προς την περιοχή μας», σημείωσε ο κ. Ζαρκάδας.

    Η ελπίδα στην ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου

    Ένα βασικό επίκεντρο των συζητήσεων των τοπικών φορέων και των παρεμβάσεων φορέων της τουριστικής αγοράς είναι και η απευθείας αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με το εξωτερικό – κυρίως τη Γερμανία – όπως όμως και η προσέλκυση εταιρειών χαμηλού κόστους στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

    «Τα αεροπορικά εισιτήρια έχουν αυξηθεί σημαντικά και σε αυτές τις εταιρείες χαμηλού κόστους, αλλά ακόμη κι έτσι, δεν ευτυχήσαμε ως περιοχή να πείσουμε κάποια εταιρεία να προτιμήσει το αεροδρόμιο Ιωαννίνων. Αντίθετα, βλέπουμε μεγάλες εταιρείες που μεταφέρουν εκατομμύρια επισκέπτες να έχουν επιλέξει τη γειτονική Αλβανία και αυτό μας αφήνει αρκετά πίσω στις εξελίξεις.

    Ευελπιστούμε να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Ιωαννίνων και έτσι να έρθουν και εταιρείες χαμηλού κόστους», τόνισε ο κ. Ζαρκάδας.

    «Τουρισμός για όλους», αλλά όχι για τα ορεινά

    Τέλος, η χαρακτηριστική καθυστέρηση στην έναρξη χορήγησης των voucher του προγράμματος «Τουρισμός για όλους» επέδρασσε επίσης αρνητικά για τους ορεινούς προορισμούς της Ηπείρου.

    «Παρότι το πρόγραμμα έγινε περισσότερο ευέλικτο με τη χρήση της άϋλης, προπληρωμένης κάρτας, καθυστέρησε σημαντικά να ξεκινήσει και όταν αυτό έγινε στις αρχές του καλοκαιριού, ήταν δεδομένο ότι θα αφήσει σε δεύτερη μοίρα των επιλογών τους ορεινούς προορισμούς, αλλά θα ωφελήσει τους παραθαλάσσιους. Θα δούμε όμως αν κάποιοι που δεν έχουν κάνει χρήση του voucher επιλέξουν να κάνουν τις αποδράσεις τους από τον Οκτώβριο σε περιοχές όπως η δική μας», τόνισε ο κ. Ζαρκάδας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ