Ενημέρωση από στελέχη της ΔΕΔΑ στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων προς τους τοπικούς φορείς
Τμηματικά θα αρχίσει ενεργοποιείται το δίκτυο παροχής φυσικού αερίου στην πόλη των Ιωαννίνων, από τις αρχές του 2024, χωρίς η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου να περιμένει την κατασκευαστική ολοκλήρωση του τοπικού δικτύου που υπολογίζεται, ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2027.
Σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε και η ενημέρωση από στελέχη της ΔΕΔΑ το απόγευμα της Τετάρτης στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων προς τους τοπικούς φορείς κυρίως όμως προς την τοπική εμπορική και επιχειρηματική, βιομηχανική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε αλλά και τον χάρτη στον οποίο αποτυπώνεται η χάραξη του αγωγού μέσης πίεσης στον αστικό ιστό της πόλης, είναι ένα έργο που σίγουρα θα προκαλέσει όχληση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες και στην κυκλοφορία των οχημάτων και των πεζών, είναι όμως ένα αναπτυξιακό έργο μείζονος σημασίας, που θα φέρει την Ήπειρο και τα Ιωάννινα πιο κοντά σε μία νέα, ενεργειακή εποχή.
Εκτός από τα οφέλη που θα προκύψουν από τη χρήση του φυσικού αερίου για οικιακούς και εμπορικούς ή βιομηχανικούς καταναλωτές, που θα επιλέξουν τη σύνδεση, στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και ο ελάχιστος εκτιμώμενος αριθμός της πελατειακής βάσης στην Ήπειρο σε βάθος τετραετίας. Σύμφωνα με αυτόν στη ΔΕΔΑ υπολογίζουν, ότι με την ολοκλήρωση της επένδυσης των 35 εκ. ευρώ θα είναι εφικτή η σύνδεση 6.000 οικιακών και εμπορικών καταναλωτών. Από αυτούς 3.500 θα είναι στην πόλη των Ιωαννίνων, 965 στην Άρτα, 780 περίπου στην Πρέβεζα και άλλοι τόσοι στην Ηγουμενίτσα, ενώ αναφέρεται και ένας αριθμός 45 περίπου συνδέσεων στα όρια του δήμου Ζίτσας.
Επίσης, όπως έγινε και σε προηγούμενη ενημερωτική εκδήλωση της ΔΕΔΑ στις αρχές του χρόνου στα Ιωάννινα, ένα μεγάλο στοίχημα για τη ΔΕΔΑ είναι και το ότι αποδεδειγμένα πλέον και με σχετικές πιστοποιήσεις και αναλύσεις, τα τοπικά δίκτυα είναι απολύτως συμβατά με το βιομεθάνιο που παράγεται από ζωικά απόβλητα, κάτι που προσθέτει δυνατότητες αξιοποίησης της κυκλικής οικονομίας στις τοπικές πτηνοτροφικές επιχειρήσεις αλλά επίσης και μία ευκαιρία στο περιβάλλον με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ