Εκδήλωση της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου
«Το καμπανάκι κινδύνου» που χτύπησε πριν μερικά χρόνια για την ελληνική ποιμενική κτηνοτροφία, φαίνεται πως δεν το… άκουσαν όλοι όσοι έπρεπε με αποτέλεσμα το μέλλον της μετακινούμενης κτηνοτροφίας να είναι εξαιρετικά αβέβαιο.
Οι υποσχέσεις των Κυβερνήσεων και των πολιτικών ηγεσιών στα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αντίστοιχα, έμειναν στα χαρτιά, τουλάχιστον οι περισσότερες, ενώ ακόμη και ζητήματα που προχώρησαν σε νομοθετικό και θεσμικό επίπεδο, καθυστερούν να υλοποιηθούν στην πράξη.
Άλλωστε αυτό φάνηκε και από τις μετρημένες και επιφυλακτικές τοποθετήσεις στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Ένωση Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου το μεσημέρι της Τετάρτης στον Κατσικά, με τον πρόεδρό της Γιάννη Δεκόλη και τον περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη να τονίζουν, ότι «όλοι φοβούνται το σαμποτάζ στον πρωτογενή τομέα».
Ο κ. Δεκόλης τόνισε μεταξύ άλλων πως μία παράμετρος που η Πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί, είναι πως αν εκλείψει η ποιμενική κτηνοτροφία, αυτό θα έχει απροσδιόριστες συνέπειες στο περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα. «Αυτό που λέμε εδώ και χρόνια, αλλά δε μας ακούει κανείς είναι πως η παράδοση της ποιμενικής κτηνοτροφίας θα πρέπει να περάσει στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας, που πρέπει να παραμείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν την παράδοση αυτή. Προφανώς κι εμείς πρέπει να εξελιχθούμε και να πάμε σε εκσυγχρονισμό τσε διάφορα στάδια, όπως στην τυποποίηση για να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες εξελίξεις. Όμως χωρίς στήριξη από την Πολιτεία και στη συνέχεα από τις περιφέρειες και τους δήμους, δεν πρόκειται να καταφέρουμε το παραμικρό», ανέφερε ο κ. Δεκόλης.
Προβληματισμός για τις τιμές γάλακτος
Τόσο ο κ. Δεκόλης, όσο όμως και κτηνοτρόφοι που πήραν το λόγο στην εκδήλωση έθεσαν στον κ. Καχριμάνη το μείζον ζήτημα της μείωσης στην τιμή του εισκομιζόμενου γάλακτος από τις γαλακτοκομικές εταιρείες αλλά επίσης και της μη διενέργειας ελέγχων σε όλα τα στάδια της παραγωγής και μη επιβολής ποινών σε όσους έχουν εντοπιστεί να παρανομούν και να δηλώνουν ψευδή στοιχεία για την προέλευση και τις ποσότητες γάλακτος που διαχειρίζονται.
«Οι τιμές όχι μόνο δεν έπρεπε να μειωθούν, αλλά από το σημείο που είχαν φτάσει, έπρεπε να αυξηθούν κι άλλο. Θα πρέπει να καταλάβουν και οι εταιρείες ότι αν συνεχιστεί το ίδιο μοτίβο, σε λίγο δε θα υπάρχουν παραγωγοί και δε θα μπορούν να προμηθεύονται γάλα», τόνισε ο κ. Δεκόλης.
Ο Αλ. Καχριμάνης από την πλευρά του επισήμανε, ότι ο Πρωθυπουργός απέδειξε πως θέλει να αλλάξουν πολλά στον πρωτογενή τομέα, όμως οι υπηρεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Αγρ. Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δημιουργούν συνεχή εμπόδια στους πολιτικούς προϊσταμένους.
Τέλος, ο περιφερειάρχης επανέλαβε πως θα εφαρμοστεί ο σχεδιασμός ώστε στο πρώην αγρόκτημα Κατσικά, όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το πρώην Κλειστό Ξιφασκίας, θα λειτουργήσει και η Αγορά Παραγωγών, μία φορά την εβδομάδα με τη δυνατότητα των παραγωγών να πωλούν στο κοινό απευθείας τα προϊόντα τους.
Οι ατραξιόν της εκδήλωσης
Η εκδήλωση είχε ως επίκεντρό της την ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων της ποιμενικής κτηνοτροφίας και των αυτόχθονων φυλών ως κίνητρο για την ενασχόληση των νέων με τον κλάδο» και το θετικό ήταν η μεγάλη συμμετοχή. Στο χώρο της εκδήλωσης υπήρχε και μία έκθεση προϊόντων από πρόβειο μαλλί, αλλά επίσης προϊόντα κρέατος και γάλακτος από τις αυτόχθονες φυλές προβάτων, που επιμελήθηκαν οι κτηνοτρόφοι της Ένωσης και η Γαλακτοκομική Σχολή. Ατραξιόν της εκδήλωσης όμως ήταν τα αρνάκια από τρεις αυτόχθονες φυλές προβάτων, το «καλαρρύτικο», τη φυλή «Κατσικά» και τη φυλή «ορεινό Ηπείρου».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ