Σάββατο 23.11.2024
More

    Κοινή διάθεση για νέο μοντέλο στην ορεινή διάσωση

    Στην Ήπειρο, η πρώτη βάση ελικοπτέρου διάσωσης και ακολουθούν άλλες τρεις σε Πελοπόννησο, Κεν. Μακεδονία και Κρήτη

    Το πρότυπο και μοντέλο λειτουργίας των φορέων που έχουν την ευθύνη και αρμοδιότητα για έρευνα και διάσωση ατόμων σε ορεινές περιοχές, που εφαρμόζεται κατά κύριο λόγο σε προηγμένες χώρες, όπως η Ιταλία, η Αυστρία, η Ελβετία και η Γαλλία, φιλοδοξεί να εφαρμόσει η Ελλάδα. Αυτό είναι το γενικότερο συμπέρασμα που προέκυψε από τη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη, με αντικείμενο την επιτακτική αναγκαιότητα για τη σύσταση ενός νέου φορέα που θα έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για τις επιχειρήσεις διάσωσης κυρίως σε ορεινές περιοχές.

    Η συζήτηση έγινε κατόπιν των δυσάρεστων αφορμών με τον χαμό του 21χρονου Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα και των τριών έμπειρων ορειβατών – αναρριχητών στον Χελμό πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα πρώτο συμπέρασμα και για το μοντέλο της σύστασης του νέου φορέα που θα λειτουργεί υπό την σκέπη της Πολιτικής Προστασίας, αλλά με αποκεντρωμένο χαρακτήρα στις περιφερειακές διευθύνσεις της είναι, πως θα εξεταστεί η λειτουργία τεσσάρων κέντρων επιχειρήσεων στη χώρα, με το πρώτο να έχει έδρα την Περιφέρεια Ηπείρου. Τα άλλα τρία θα δημιουργηθούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στην Περιφέρεια Κρήτης.

    Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη σε αυτά τα Κέντρα Επιχειρήσεων, στα οποία τον πρώτο λόγο θα έχουν οι περιφερειακές διευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας θα σταθμεύουν ελικόπτερα (ένα σε κάθε Κέντρο, σε πρώτη φάση), τα οποία θα είναι αντίστοιχου τύπου με αυτά που λειτουργούν στις ιταλικές και ελβετικές Άλπεις, με μεγάλη επιχειρησιακή δυνατότητα και με πλήρως εκπαιδευμένο προσωπικό. Κρίσιμο ζήτημα είναι η εκπαίδευση και διαθεσιμότητα προσωπικού, που θα είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη, που θα περιλαμβάνει εκτός από τους χειριστές και το πλήρωμα του ελικοπτέρου και γιατρούς και διασώστες, αλλά και η εξέταση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του νέου φορέα, που θα συσταθεί και φυσικά η δυνατότητα ο φορέας αυτός να έχει έσοδα. Όλες οι λεπτομέρειες θα αποτυπωθούν από μία Επιτροπή που θα συσταθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με αυτό το αντικείμενο, ενώ έχει ήδη ζητηθεί συνάντηση με αντίστοιχους φορείς που λειτουργούν στο εξωτερικό προκειμένου να μεταφερθεί η τεχνογνωσία της λειτουργίας αντίστοιχων φορέων.

    Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρ. Στυλιανίδης, ο γεν. γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας Β. Παπαγεωργίου, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, εκπρόσωποι Ορειβατικών Συλλόγων και των Ομάδων Ορεινής Διάσωσης, εξειδικευμένοι και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές στην ορεινή διάσωση, οδηγοί βουνού, γιατροί, διασώστες, αλλά και ο Γιάννης Θεοχαρόπουλος, πατέρας του 21χρονου Ερμή, που χάθηκε άδικα πριν από δύο εβδομάδες στα Τζουμέρκα.

     

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ