Δευτέρα 20.01.2025
More

    Κοινωνική και εθνική υπόθεση η λειτουργία Τελωνείων σε Δρυμάδες- Πόβλα   

    Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του Τελωνείου στους Δρυμάδες Πωγωνίου, αναφέρθηκε ο Αλ. Καχριμάνης

    Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας του Τελωνείου στους Δρυμάδες Πωγωνίου, αναφέρθηκε σε σημερινή του δήλωση ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

    «Η επαναλειτουργία Τελωνείου στους Δρυμάδες Πωγωνίου είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί εδώ και περίπου 15 χρόνια.

    Μιλάμε για ένα Τελωνείο, ουσιαστικά υποτμήμα του Τελωνείου Κακαβιάς, που πρέπει να λειτουργεί συγκεκριμένες ημέρες την εβδομάδα, ώστε να «ενώνει» το Πωγώνι που σήμερα είναι μοιρασμένο στην Ελλάδα και στην Αλβανία.

    Είναι απάνθρωπο ηλικιωμένοι επί το πλείστον ομογενείς να χρειάζονται 2-3 ώρες για να μεταβούν από τα σύνορα στα σπίτια τους, μέσω Κακαβιάς και Λιμποχόβου, όταν μέσω Δρυμάδων μπορούν να το κάνουν στο 1/3 με το ¼  της ώρας.

    Ορισμένα ζητήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ευρύτατο πνεύμα και όχι με στενό συντεχνιακό χαρακτήρα.

    Η ερήμωση της υπαίθρου, η ερήμωση του Πωγωνίου εντεύθεν και εκείθεν των συνόρων δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά συνδικαλιστικών απόψεων και δικαιωμάτων. Είναι κοινωνική, είναι εθνική υπόθεση. Και ως τέτοια όλοι πρέπει να τη βλέπουμε.

    Εμείς πιστεύουμε ότι το τελωνείο Δρυμάδων πρέπει να λειτουργήσει, όπως λειτουργούσε επί δεκάδες χρόνια, στο παρελθόν. Μάλιστα ήταν η κύρια είσοδος/έξοδος προς την Αλβανική Επικράτεια. Μέσω της Βοστίνας (τη σημερινή Πωγωνιανή) γινόταν όλη η κίνηση όπως γράφουν ιστορικά βιβλία.

    Τα νομικά ζητήματα μπορούν και θα  αντιμετωπιστούν από τους αρμόδιους και όχι από συνδικαλιστικούς φορείς ή από εμάς.

    Ακούσαμε και κάτι για «πακτωλό» εκατομμυρίων για οδικούς άξονες. Όταν κάποιοι δεν γνωρίζουν άλλη οδό, παρά μόνο αυτή που οδηγεί στην Κακαβιά, επόμενο είναι να μη γνωρίζουν τι γίνεται στις γύρω περιοχές,

    Να τους ενημερώσουμε λοιπόν, ότι με χρήματα του Interreg κατασκευάστηκε ο οδικός άξονας Χάνι Δελβινάκι – Πωγωνιανή – Δρυμάδες, έργο το οποίο ήταν «όνειρο ζωής» τόσο για τους κατοίκους και τους αποδήμους του εντός της Ελλάδας Πωγωνίου, όσο και για εκείνους από τα επτά χωριά του Πωγωνίου που είναι σήμερα εντός της Αλβανίας.

    Και μια λεπτομέρεια: Η Ομογένεια που έχει δώσει τόσο σπουδαία στελέχη κυρίως στην Αμερική, αποτελείται κυρίως από ανθρώπους που προέρχονται  από το Πωγώνι  της Αλβανίας.

    Καλά είναι λοιπόν κάποιοι, ή να ενημερώνονται ή να περιορίζονται στα δικά τους υπηρεσιακά και συνδικαλιστικά τους καθήκοντα.

    Επίσης, όταν αναφέρουν για Πόβλα ή Αμπελώνα, να γνωρίζουν ότι ήδη τοποθετήθηκε γέφυρα μπέλλευ από το Αλβανικό κράτος για να εξυπηρετείται ένθεν και ένθεν ο κόσμος. Και αυτό θα μπορεί να λειτουργήσει κάποιες ώρες και ημέρες την εβδομάδα και να υπάγεται στο Τελωνείο του Μαυροματίου. {..}. Εδώ είναι το μόνο μέρος που έχει Έλληνες από τη μια πλευρά και Έλληνες από την άλλη. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να θέτει τέτοια διλήμματα, όταν ξέρουμε ότι δίπλα μας είναι αυτός ο Ελληνισμός, ο οποίος είναι ενιαίος σε όλη την Ήπειρο άσχετα των σημερινών συνόρων, και ξέρουμε ότι στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο δεν θα υπάρχουν».

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ