Παρασκευή 24.01.2025
More

    Κρούσματα ψευδολύσσας σε σκύλους δίωξης

    Το Δ.Σ της Ε’ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου ενημερώνει την κυνηγετική οικογένεια για την επίσημη επιβεβαίωση από τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Θεσπρωτίας, της εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου Aujesky (ψευδολύσσα) σε δείγματα από σκύλους δίωξης που εξετάστηκαν τις τελευταίες ημέρες.

    Πρόκειται για σκύλους δίωξης που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένο αγριόχοιρο μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Κοκκινιάς και Μαλουνίου του Δ. Φιλιατών και εμφάνισαν αμέσως μετά τα πρώτα συμπτώματα και που παρά την άμεση διακομιδή τους σε κτηνίατρο, δεν τα κατάφεραν και έχασαν τη ζωή τους.

    Τα δείγματα των νεκρών σκύλων απεστάλησαν στην οικεία Κτηνιατρική Διεύθυνση Θεσπρωτίας που επιβεβαίωσε μετά τους εργαστηριακούς ελέγχους, ότι ήταν θετικά στη νόσο Aujesky (ψευδολύσσα).

    Με αφορμή την παραπάνω επιβεβαίωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά και κατά τόπους αναφορές για παρόμοια περιστατικά που δεν έχουν όμως επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά, η Ε’ ΚΟΗ αισθάνεται την υποχρέωση να ενημερώσει την κυνηγετική οικογένεια και να απευθύνει συστάσεις προς τους κυνηγούς, ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την άσκηση της θήρας του αγριόχοιρου.

    Όπως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, η μόλυνση των σκύλων γίνεται συνήθως από την κατανάλωση σπλάχνων ή σφαγίων μολυσμένων χοίρων. Ο ιός μεταφέρεται μέσω των νεύρων στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα όπου προκαλεί μυελίτιδα ή εγκεφαλομυελίτιδα.

    Εκτιμάται πως δεν αρκεί ένα απλό δάγκωμα του νεκρού αγριόχοιρου για τη μετάδοση της ψευδολύσσας σε σκύλο.

    Πρέπει να καταναλώσει έστω μια μικρή ποσότητα κρέατος το σκυλί μας για να νοσήσει. Η νόσος δηλαδή δύσκολα μεταδίδεται με το ελάχιστο αίμα που περνά στο σκύλο μετά από δάγκωμα νεκρού αγριόχοιρου.

    Μέχρι σήμερα όμως, δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε πρόληψη (εμβόλιο) για τη μη μετάδοση της νόσου σε σκύλους.

    Τα συμπτώματα της ψευδολύσσας στον αγριόχοιρο δεν είναι πάντα ορατά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις συγχέονται με αυτά άλλων ασθενειών του νευρικού συστήματος, με αποτέλεσμα να απαιτείται εργαστηριακή εξέταση για τη διάγνωση.

    Ο ιός μεταδίδεται στον αγριόχοιρο, την αλεπού, σε ποντίκια, σε σκύλους και σε ορισμένα εκτρεφόμενα ζώα. Δεν έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει άμεση μετάδοση από σκύλο σε σκύλο.

    Η ψευδολύσσα δε μεταδίδεται στον άνθρωπο.

    Προληπτικά μέτρα

    Οι ενέργειες που πρέπει να κάνει ο κυνηγός για να προφυλάξει τους σκύλους του είναι:

    • Περιορισμός της επαφής του σκύλου με αγριογούρουνα ή χοίρους.
    • Απαγόρευση του ωμού χοιρινού/ αγριογούρουνου από τη διατροφή του σκύλου.
    • Απαγόρευση κατανάλωσης παραπροϊόντων ή κρέατος αμφιβόλου προέλευσης.
    • Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στον σκύλο μας να δαγκώσει ή να καταναλώσει σπλάχνα ή σφάγια χοίρων/αγριογούρουνων.

    Παρακαλούνται οι φίλοι κυνηγοί να ενημερώνουν άμεσα την Ε΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, είτε ενημερώνοντας τον Θηροφύλακα της περιοχής τους είτε στο τηλέφωνο 2651028029, για οποιοδήποτε ύποπτο κρούσμα σε αγριόχοιρο ή σκύλο ώστε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς τις συναρμόδιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, οι οποίες και έχουν την κύρια και αποκλειστική αρμοδιότητα προς αυτές.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ