Κυριακή 06.10.2024
More

    Λιγκιάδες, 81 χρόνια μετά, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχάσει…

    Σε κλίμα συγκίνησης καθώς μεταξύ των παρόντων υπάρχουν και ο μοναδικός επιζών της σφαγής, αλλά και δεκάδες απόγονοι των θυμάτων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής η ετήσια εκδήλωση τιμής στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

    Η 1η Ορεινή Μεραρχία Εντελβάις, οι αξιωματικοί και στρατιώτες που κατέκαψαν δεκάδες χωριά στην Ήπειρο το καλοκαίρι του 1943, άφησε πίσω της 88 νεκρούς, άμαχοι πολίτες όλοι τους, κάτοικοι των Λιγκιάδων και της Αμφιθέας, στις 3 Οκτωβρίου του 1943, όταν δόθηκε η εντολή της σφαγής ως αντίποινα για τη δολοφονία του Γερμανού αξιωματικού Ζάλμινγκερ από αντάρτες του ΕΔΕΣ λίγο πριν τη Φιλιππιάδα.

    81 χρόνια μετά, οι Λιγκιάδες είναι ένα διαφορετικό χωριό, με εκατοντάδες μόνιμους κατοίκους, μεταξύ των οποίων και απόγονοι των θυμάτων της θηριωδίας.

    Άνθρωποι που έχασαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους, τους γονείς τους, τα αδέλφια, τους φίλους τους, από τη φρικαλεότητα των Γερμανών ναζί.

    81 χρόνια μετά, κανείς δεν έχει δικαίωμα να ξεχνά και αυτή η εκδήλωση, όπως και οι υπόλοιπες αντίστοιχες στα μαρτυρικά χωριά της χώρας λειτουργεί ως εφαλτήριο της μνήμης και ως κίνητρο απέναντι στη λήθη.

    Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου εψάλη επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο για τα θύματα του Ολοκαυτώματος των Λιγκιάδων.

    Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας χαρακτήρισε τη λήθη ως εχθρό της ειρήνης και της δικαιοσύνης ενώ υπενθύμισε πως παρά τα βήματα που έχουν γίνει από το Γερμανικό Κράτος για την αναγνώριση των θηριωδιών, εκκρεμεί και σε ηθικό και σε νομικό επίπεδο το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.

    Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο ιστορικός ερευνητής, Αλέκος Ράπτης που αναφέρθηκε στο χρονικό της σφαγής των Λιγκιάδων μέσα από την έρευνες που έγιναν στο παρελθόν από Έλληνες και Γερμανούς ερευνητές αλλά και δικές του. Σε διάστημα πέντε μηνών όπως είπε από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 1943 η 1η Ορεινή Μεραρχία Εντελβάις σκότωσε 2.660 αμάχους στην Ήπειρο, οι στρατιώτες της προχώρησαν σε δεκάδες βιασμούς γυναικών και κοριτσιών, κατέκαψαν συνολικά 342 χωριά και πυρπόλησαν 6.804 κατοικίες.

    Ο μοναδικός επιζών

    Ακολούθησε το προσκλητήριο νεκρών και η κατάθεση στεφάνων με τον μοναδικό επιζώντα της ημέρας εκείνης, τον Παναγιώτη Μπαμπούσκα να καταθέτει πρώτος στεφάνι καταχειροκροτούμενος. Μεταξύ εκείνων που κατέθεσαν στεφάνι και η Γεν. Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά και μία ομάδα μελών του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών Ελλάδας.

    Μία αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο του Δικτύου, δήμαρχο Καλαβρύτων Αθανάσιο Παπαδόπουλο και εκπροσώπους των δήμων Σουλίου, Πυλαίας – Χορτιάτη, Καστοριάς και των Κοινοτήτων Λιγκιάδων, Καταρράκτη Άρτας, Κομμένου και Δροσοπηγής Φλώρινας.

    Στη σημασία της διατήρησης της μνήμης για τα Ολοκαυτώματα της ναζιστικής Γερμανίας στάθηκαν στις δηλώσεις τους οι βουλευτές Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα, Ιωάννης Τσίμαρης και Μερόπη Τζούφη.

    Εγκαίνια στο Πολιτιστικό Κέντρο Λιγκιάδων

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τα εγκαίνια της αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Λιγκιάδων και την παρουσίαση της ιστορικής ψηφιακής πλατφόρμας που δημιούργησε ο Αλέκος Ράπτης με τίτλο «Λιγκιάδες – Χωριό 1943».

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ