Πέμπτη 21.11.2024
More

    Μαζικές αντιδράσεις απέναντι σε αιολικά και υδροηλεκτρικά

    Στα χέρια τους προσπαθούν να πάρουν οι κάτοικοι και φορείς των τοπικών κοινωνιών, την κατάσταση με τις αιτήσεις αδειοδότησης για έργα ΑΠΕ σε διάφορες περιοχές, ενόψει της δημόσιας διαβούλευσης και των συζητήσεων για τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατίθενται προς γνωμοδότηση στις αρμόδιες κατά το Νόμο, Επιτροπές.

    Δύο ξεχωριστές, αλλά ομοειδείς σε πολλά στοιχεία περιπτώσεις, είναι αυτές του μικρού υδροηλεκτρικού στον Γοργοπόταμο της Δ.Ε Μαστοροχωρίων του δήμου Κόνιτσας και του αιολικού πάρκου και του υδροηλεκτρικού έργου στα διοικητικά όρια της Μηλιάς Μετσόβου.

    Και για τις δύο περιπτώσεις υπάρχουν συντονισμένες αντιδράσεις από τους φορείς της τοπικής κοινωνίας που εκφράζουν μέσω επιστολών τους, την απόλυτη αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον, διατρανώνοντας την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν την υλοποίηση των έργων. Με αφορμή την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για το έργο «Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός (Μ.Υ.Σ.) Γοργοποτάμου, ισχύος 2,39 MW, στο ρέμα Μακρύρεμα Γοργοποτάμου του Δ.Ε. Μαστοροχωρίων.

    Ένα σύνολο φορέων της περιοχής καλεί τους αρμόδιους φορείς που θα γνωμοδοτήσουν για το έργο αυτό αλλά και άλλα όμοια και παρόμοια (πχ. αιολικά) έργα παραγωγής ενέργειας στην περιοχή στο μέλλον, να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες τους και να συμβάλλουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους στη μη εξέλιξη των διαδικασιών αδειοδότησης για την εγκατάστασή τους.

    «Είναι σαφές από την ΜΠΕ, ότι πρόκειται για ένα κατασκευαστικό έργο παραγωγής ενέργειας που θα αλλοιώσει το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της περιοχής που θα εγκατασταθεί και θα το επηρεάζει αρνητικά σε όλη την φάση λειτουργίας του (θεωρητικά για 50 έτη). Το εν λόγω έργο είναι ένα από τα τέσσερα που προτίθενται να κατασκευαστούν στο μακρύρεμα Γοργοπόταμος-Μανουράς-Βουρμπιανίτικο, «αιχμαλωτίζοντας» το νερό του σε σωλήνες για περίπου στο 60% της συνολικής απόστασης από τις πηγές έως τον Σαραντάπορο. Το έργο, σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο κατασκευής και των υπολοίπων, θα επιβαρύνει σημαντικά όλο το τοπικό οικοσύστημα, όσο κι αν προσπαθούν οι ΜΠΕ τους να μας διαβεβαιώσουν για το αντίθετο. Τα οφέλη που περιγράφονται στην ΜΠΕ είναι μηδαμινά σε σχέση με την αλλοίωση-ζημία που θα προκληθεί, η οποία ενδέχεται να είναι και μη αναστρέψιμη.

    Πολιτιστικά και πολιτισμικά το έργο δεν έχει να προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος στην τοπική κοινωνία. Στην ΜΠΕ δεν γίνεται καμία σχετική αναφορά, παρά γενικευμένες παρατηρήσεις για το εάν θα επιφέρει κάποιες ενδεχόμενες επιπτώσεις στην πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, στις φάσεις κατασκευής και λειτουργίας του. Θεωρούμε ότι η διατήρηση και ανάπτυξη της υπάρχουσας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής είναι ζήτημα ήπιων δράσεων που θα αναδεικνύουν τα τοπικά χαρακτηριστικά της, με πλήρη σεβασμό στη λειτουργία του φυσικού περιβάλλοντος.

    Το νέο Ειδικό Χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, είναι αυτό που χρειάζεται να θέσει αυστηρότερους όρους ή και να αποκλείσει τη χωροθέτηση έργων, όπως τα ΜΥΗΕ, εντός περιοχών προστασίας της φύσης, όπως τα Εθνικά Πάρκα, τα Καταφύγια Άγριας Ζωής, οι περιοχές του δικτύου Natura 2000, τα Προστατευόμενα Τοπία και οι Προστατευόμενοι Φυσικοί Σχηματισμοί. Θεωρούμε ότι αυτή την χρονική στιγμή και μέχρι τη διαμόρφωση του πλαισίου, πρέπει να «παγώσουν» όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης για αυτά του τύπου έργα στην περιοχή των Μαστοροχωρίων και της λεκάνης του ποταμού Σαραντάπορου και των ρεμάτων του», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή των φορέων που συνυπογράφουν την επιστολή – ανακοίνωση διαμαρτυρίας που είναι οι εξής:

    • Πολιτιστικός Σύλλογος Γοργοποτάμου

    • Μορφωτικός Σύλλογος Πληκατίου «ο Γράμμος»

    • Πολιτιστικός Σύλλογος Βούρμπιανης, Σύνδεσμος Βουρμπιανιτών Θεσσαλονίκης και Σύνδεσμος Αθηνών Κοινότητος Βούρμπιανης Της Ηπείρου

    • Προοδευτική Ένωση Πυρσόγιαννης

    • Προοδευτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Καστάνιανης “Άγιος Νικόλαος” και Αδελφότητα Καστανιανιτών Κόνιτσας

    • Πολιτιστικός Σύλλογος Κεφαλοχωρίου Κόνιτσας

    • Αδελφότητα Δροσοπηγιωτών Δήμου Κόνιτσας

    • Σύλλογος Αετομηλιτσιωτών Γράμμου «Η Αετομηλίτσα» και Πρωτοβουλία Κατοίκων Αετομηλίτσας

    • Σύλλογος Απανταχού Ζερματινών «Η Ζέρμα» και Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλαγιάς Κόνιτσας “η Ζέρμα“ με έδρα την Αθήνα

    • Αδελφότητα Λαγκαδιωτών Κόνιτσας

    • Πολιτιστικός Σύλλογος Πουρνιάς «η Σταρίτσιανη

    Και στη Μηλιά Μετσόβου

    Σε παρόμοιο πλαίσιο κινείται και η διαμαρτυρία του Φιλοπρόοδου Συλλόγου Μηλιωτών Ιωαννίνων με αφορμή τη σχεδιαζόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις βουνοκορφές της Μηλιάς και του Μετσόβου αντίστοιχα καθώς και στη δημιουργία υδροηλεκτρικού έργου στη θέση «Σουτζιάτα – Σουπουτσάλε» της Μηλιάς.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ITV ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολύμερος Ηλίας δεν είναι δυνατόν στο όνομα της «Πράσινης Ανάπτυξης» να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στα πιο παραγωγικά, γόνιμα και όμορφα βουνά της πατρίδας μας, πάνω στην κορυφογραμμή του Εθνικού Δρυμού, στον πυρήνα του τόπου αναπαραγωγής της αρκούδας και των άλλων ειδών της πανίδας της Πίνδου ή της δημιουργίας υδροηλεκτρικού έργου στις πηγές της Μηλιάς, στο βιότοπο της αρκούδας και σε τόπο αναπαραγωγής της πέστροφας.

    «Μάλιστα, το ένα έργο προβλέπεται να κατασκευαστεί στις πηγές από όπου υδροδοτείται η Μηλιά και όπου υπάρχει πυκνό δάσος οξιάς και από ένα υψόμετρο, δάσος μαύρης πεύκης και ρόμπολων. Οι Μηλιώτες έζησαν και ζουν αιώνες τώρα από τα δάση τους, έζησαν και ζουν ένα με τη φύση, σε έναν τόπο που τον σεβάστηκαν ακόμη και οι Οθωμανοί που τον είχαν κηρύξει «ιερό» και υποχρέωναν τα στρατεύματά τους να αφαιρούν και τα πέταλα των αλόγων τους μην τυχόν και μεταφέρουν «ιερό χώμα» (τα προνόμια Φλόκα). Δε θα ανεχτούν την καταστροφή στο όνομα της πράσινης ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Ηλίας.

    Παραλλήλως, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του Συλλόγου, οι Μηλιώτες θυμούνται τη δήλωση – δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού προ ετών, ότι “δε θα εγκαταστήσουμε αιολικά πάρκα στα παραγωγικά δάση και σε υψόμετρο πάνω από τα 1.200 μέτρα”.

    «Ζητάμε λοιπόν να τηρηθεί η δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού. Καλούμε τον δήμο Μετσόβου και όλους τους φορείς της περιοχής να συστρατευθούμε και να αποτρέψουμε το σχεδιαζόμενο «ανοσιούργημα». Να λάβει πρωτοβουλία ο δήμος Μετσόβου για σύσκεψη όλων των φορέων και σχεδιασμό των αντιδράσεών μας», συμπλήρωσε ο κ. Ηλίας.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ