Πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανπωγωνησιακό Αντάμωμα
Το μήνυμα ήταν ένα και σαφές. Το Πωγώνι ήταν και παραμένει ενιαίο με μοναδική διαχωριστική γραμμή τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Αυτό αποτέλεσε το επίκεντρο των μηνυμάτων που εστάλησαν από τη Σιταριά του δήμου Πωγωνίου και τη Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανπωγωνησιακό Αντάμωμα με τη συμμετοχή πλήθους Πωγωνησίων από την Ελλάδα και τα χωριά της μειονότητας που διανθίστηκε φυσικά με πολυφωνικά φωνητικά σύνολα και με χορευτικά.
Η είδηση της ημέρας μεταφέρθηκε από τον Αλ. Καχριμάνη, που έπειτα από επικοινωνία με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, μετέφερε στους παριστάμενους την ειλημμένη, όπως είπε, απόφαση της Κυβέρνησης για την λειτουργία του Τελωνείου Δρυμάδων σε μόνιμη βάση, κάτι που θα δώσει μία πραγματική ευκαιρία και δυνατότητα αρχικά σύνδεσης των δύο περιοχών του Πωγωνίου και στη συνέχεια θα διευρύνει τις αναπτυξιακές προοπτικές των χωριών της περιοχής εντός της Αλβανίας, κάτι που σημείωσε στην ομιλία του και ο δήμαρχος Δρόπολης Δημήτριος Τόλης.
Το ενιαίο Πωγώνι
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα, που αναφέρθηκε στην στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης του Κυρ. Μητσοτάκη να στηρίξει την ελληνική εθνική μειονότητα, όπως είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει και με την επίσημη επίσκεψή του στα μειονοτικά χωριά πριν μερικούς μήνες.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης και ο δήμαρχος Δρόπολης Δημήτριος Τόλης αντίστοιχα επέμειναν στην ανάγκη της συνεργασίας των δύο περιοχών, μέσα από την αξιοποίηση διασυνοριακών προγραμμάτων αλλά και την ενδυνάμωση σχέσεων συνεργασίας σε τομείς όπως ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός.
Ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης σημείωσε ότι «το μόνο που χωρίζει το Πωγώνι είναι τα σύνορα» καθώς είναι δύο περιοχές με κοινά χαρακτηριστικά, κοινό πολιτισμό, ιστορία, παράδοση, ήθη και έθιμα κι ευχαρίστησε τον δήμαρχο Δρόπολης – Πωγωνίου για την αγαστή συνεργασία. «Είναι γεγονός ότι βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο, αλλά για να έρθει η ανάταση θα πρέπει να είμαστε ενωμένοι» είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Δρόπολης – Πωγωνίου Δημήτρης Τόλης στάθηκε ιδιαίτερα στη βοήθεια που προσφέρει ο δήμος Πωγωνίου και προσωπικά ο δήμαρχος Κων. Καψάλης στα χωριά της ελληνικής μειονότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά «νιώθω σαν στο σπίτι μου κι αυτό οφείλεται στον φίλο και αδερφό Κώστα Καψάλη που ενδιαφέρεται και προσφέρει τα μέγιστα στα χωριά μας». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι το Πωγώνι το ενώνει το ίδιο αίμα και η ίδια μοίρα επισημαίνοντας καίρια ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως αυτό των οδικών αξόνων.
Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης στη δική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία και διαχρονική συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού στις δύο περιοχές του Πωγωνίου, και εκτός από το Τελωνείο των Δρυμάδων επανέλαβε, ότι το μείζον ζήτημα για την βελτίωση των υποδομών στην περιοχή είναι η υλοποίηση του άξονα Γιάννενα – Κακαβιά, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι το υπουργείο θα προχωρήσει πιθανότατα στην επαναδημοπράτηση του έργου αντί της προσφυγής στο ΣτΕ, που μπορεί να είναι μία χρονοβόρα διαδικασία.
Χαιρετισμοί
Χαιρετισμό ακόμη στην εκδήλωση απηύθυναν εκ μέρους της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου ο κ. Άρμπυρος, εκ μέρους της Κοινότητας Σιταριάς ο κ. Μητσιώνης και ακόμη ο Γεν. Πρόξενος στο Αργυρόκαστρο Δημήτριος Σαχαρίδης και η Α’ αντιπρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Μαρίκα Γκιόνη.
«Η σημερινή σύναξη έρχεται να τονίσει τα κοινά και ταυτόσημα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών, την γλώσσα με την καθαρότερη ελληνική προφορά, τις παραδόσεις, τα έθιμα, το πολυφωνικό τραγούδι και το απόλυτο λευκό της Πωγωνίσιας και Δεροπολίτικης γυναικείας φορεσιά, αυτό το εντυπωσιακό μας τοπόσημο» σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του με θέμα «Πολιτιστικοί δρόμοι Συναδέλφωσης και Ανάπτυξης» ο συγγραφέας και ερευνητής κ. Κων/νος Κωστούλας σημειώνοντας ότι το Αντάμωμα αποτελεί παράλληλα καταγραφή μιας κοινής αναπτυξιακής πορείας από το παρελθόν, μιας κοινής διαδρομής προκοπής που έχει αφήσει την σφραγίδα της ανάπτυξης στην ιστορία τους.
Από το Αντάμωμα δε μπορούσε να λείπει το πολυφωνικό τραγούδι και ο χορός με τον Σύλλογο Πωγωνίσιου Πολυφωνικού Τραγουδιού, τον Πολυφωνικό Όμιλο Κοσσιοβίτσας, το Χορευτικό Σύλλογο Γυναικών Κεφαλοβρύσου και τον Χορευτικό Όμιλο και Πολιτιστικό Σύλλογο «Δρόπολη» να κερδίζουν τις εντυπώσεις ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ελεύθερο χορό.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ