Σάββατο 18.01.2025
More

    Με ερωτηματικά η αξιοποίηση του κτιρίου του Δημόσιου ΚΤΕΟ

    Ορατό είναι το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθεί τελικά, όπως είχε σχεδιαστεί τουλάχιστον, η μετεγκατάσταση υπηρεσιών και τμημάτων του ΕΚΑΒ Ιωαννίνων και της 5ης ΕΜΑΚ αντίστοιχα, στο κτίριο του πρώην Δημόσιου ΚΤΕΟ, που έβαλε τέλος στη λειτουργία του πριν από μερικούς μήνες.

    Η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε να πραγματοποιήσει εργασίες στο ακίνητο, ώστε να είναι έτοιμο να παραχωρηθεί προς χρήση στο ΕΚΑΒ και την ΕΜΑΚ, με τον αρχικό σχεδιασμό να αναφέρει την προοπτική της παραχώρησης 50-50.

    Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες ότι μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία της μετεγκατάστασής τους.

    Μόλις όμως την Τρίτη, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, σε κάποια ανύποπτη στιγμή, ο περιφερειάρχης απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του ΕΚΑΒ ρώτησε αν σκοπεύουν να κάνουν χρήση του κτιρίου ή όχι, γιατί «έχει ξεκινήσει το πλιάτσικο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

    Πληροφορίες αναφέρουν, ότι λίγες εβδομάδες μετά το τέλος των εργασιών καταγράφηκαν κρούσματα κλοπών στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου από αγνώστους που έβαλαν στόχο χαλκοσωλήνες, υδρορροές και διάφορα μεταλλικά αντικείμενα.

    Η απάντηση ήταν πως θα γίνει η μετακίνηση, χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα κάτι που επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της 7ης Περιφέρειας του ΕΚΑΒ κ. Τσοβίλης στον οποίο απευθυνθήκαμε, κάνοντας λόγο για κάποια τυπικά ζητήματα που μένει να τακτοποιηθούν.

    Το καλοκαίρι του 2024 και αν, η ΕΜΑΚ

    Από την άλλη, η 5η ΕΜΑΚ που θα κάνει χρήση του μισού εμβαδού του ακινήτου, εμφανίζεται μάλλον απρόθυμη να μετεγκατασταθεί, σε ένα ακίνητο που θα χρησιμοποιείται από κοινού με το ΕΚΑΒ, καθώς σε αντίθεση με την αρχική εκτίμηση για μεταστάθμευση ενός κλιμακίου, αυτό που αποτελεί επιλογή της, είναι η μετεγκατάσταση του συνόλου της υπηρεσίας από τη ΒΙΠΕ όπου φιλοξενείται στο κτίριο του 3ου Πυροσβεστικού Σταθμού.

    Σε πρακτικό επίπεδο όμως αυτό σημαίνει πως δεν είναι μία μετακίνηση που μπορεί να γίνει εύκολα, πολύ δε περισσότερο χωρίς να προηγηθεί η συμφωνία με την κεντρική διοίκηση του Αρχηγείου της Πυροσβεστικής. Για να μετακινηθεί η υπηρεσία απαιτείται συνολική μελέτη διαμόρφωσης του χώρου, αρκεί όμως να είναι ξεκαθαρισμένο το αν πρόκειται για παραχώρηση του μισού ακινήτου ή αν υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος χώρος.

    Ενδεικτικά, η 5η ΕΜΑΚ εφόσον μετακινηθεί στο πρώην Δημόσιο ΚΤΕΟ θα πρέπει να διαμορφώσει το χώρο ώστε να υπάρχει πλήρες, στεγασμένο αμαξοστάσιο, γραφείο κίνησης, γραφείο διοικητικών υπηρεσιών, γραφείο διαχείρισης υλικού, γραφείο υποστήριξης, αποθήκες υλικών, αίθουσα σεμιναρίων, αίθουσα εκπαίδευσης, αίθουσα ανάπαυσης και γυμναστήριο όπως υπάρχουν στον Πυροσβεστικό Σταθμό στη ΒΙΠΕ.

    Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική Διοίκηση Ηπείρου δεν υπάρχει κάποια προετοιμασία σε επίπεδο μελέτης, αφού μόλις ολοκληρώθηκε η αντιπυρική περίοδος, διάστημα που δεν ήταν δυνατό να «τρέξουν» αυτές οι διαδικασίες. Ακόμη όμως κι αν υποθέσει κάποιος ότι η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί ένα εξάμηνο στην καλύτερη περίπτωση και χωρίς να προκύψουν εμπόδια, για να φτάσει στο τέλος της.

    Δύσκολη η συνεννόηση

    Η απόφαση και διάθεση της Περιφέρειας Ηπείρου που είναι ο ιδιοκτήτης και διαχειριστής του ακινήτου ήταν να παραχωρηθεί προς χρήση στις υπηρεσίες της 5ης ΕΜΑΚ και του ΕΚΑΒ αντίστοιχα με το σκεπτικό της αξιοποίησης της εγγύτητας του χώρου στους αυτοκινητόδρομους ώστε να μην χάνεται χρόνος που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύτιμος για να σωθεί μία ανθρώπινη ζωή. Άλλωστε ο χρόνος που χρειάζεται ένα ασθενοφόρο ή ένα όχημα της ΕΜΑΚ για να φτάσει στον κόμβο της Εγνατίας στην Πεδινή ή στον κόμβο της Ιόνιας ξεκινώντας είτε από το κέντρο της πόλης είτε από τη ΒΙΠΕ όπου και οι εγκαταστάσεις της ΕΜΑΚ είναι μεγάλος και ανάλογα με τον κυκλοφοριακό φόρτο, μπορεί να γίνει και μεγαλύτερος.

    Όμως, αυτό που προκύπτει πέρα από τη διάθεση τελικά της ΕΜΑΚ να μετεγκατασταθεί συνολικά ως υπηρεσία και όχι απλώς να χρησιμοποιεί το χώρο ως μεταστάθμευση, είναι πως δεν είναι καθόλου εύκολο να υπάρξει απευθείας συνεννόηση και συμφωνία μεταξύ δύο υπηρεσιών. ΕΚΑΒ και ΕΜΑΚ μπορεί να συνεννοούνται σε τοπικό επίπεδο, οι αποφάσεις όμως λαμβάνονται από τις κεντρικές υπηρεσίες και εκεί τα πράγματα δυσκολεύουν. Αντίστοιχο παράδειγμα άλλωστε με συνύπαρξη στον ίδιο χώρο δύο διαφορετικών υπηρεσιών, δεν υπάρχει πανελλαδικά και πέραν των τεχνικών ζητημάτων που θα πρέπει να λυθούν, θα πρέπει να δημιουργηθεί και ένας δίαυλος επικοινωνίας σε κεντρικό επίπεδο κάτι που φαίνεται από δύσκολο έως αδύνατο να γίνει.

    Η επιλογή του ενός

    Αν όλα τα παραπάνω συνεχίσουν ως έχουν, η Περιφέρεια θα υποχρεωθεί να καλέσει και τις δύο υπηρεσίες για να οριστικοποιήσει την παραχώρηση χρήσης του ακινήτου και ίσως τότε διαμορφωθεί μία διαφορετική εναλλακτική που θα αφορά στη μετεγκατάσταση τελικά της μίας εκ των δύο υπηρεσιών. Αυτό θα εξυπηρετούσε σίγουρα την 5η ΕΜΑΚ η μετεγκατάσταση της οποίας από τη ΒΙΠΕ αφορά ένα μεγάλο όγκο μηχανοκίνητου εξοπλισμού, μέσων και άλλων υποδομών, ενώ η Πυροσβεστική σε κεντρικό επίπεδο διαθέτει Τεχνικές Υπηρεσίες που μπορούν να «τρέξουν» γρήγορα τις διαδικασίες σε επίπεδο μελετών, ώστε στους επόμενους μήνες να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες διαμόρφωσης των χώρων και να γίνει η μετεγκατάσταση, που συν τοις άλλοις θα αποσυμφορήσει και τον 3ο Πυροσβεστικό Σταθμό στη ΒΙΠΕ.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ