Τρίτη 15.07.2025
More

    Με λαμπρότητα τιμήθηκε στην Κόνιτσα ο Άγιος Παΐσιος  

    Με τον προσήκοντα σεβασμό και ιδιαίτερη λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν στην Κόνιτσα από 10 έως 13 Ιουλίου, όπως κάθε χρόνο, από την Ιερά Μητρόπολη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και το Δήμο Κόνιτσας,  οι εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, ενός σύγχρονου, ιδιαίτερα λαοφιλή Αγίου, που έζησε στην Κόνιτσα τα παιδικά και νεανικά του χρόνια.

    Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 10 Ιουλίου, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κυρίας Άννας Καραμανλή, με επίσκεψη και ξενάγηση στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου και παράκληση στο εξωκλήσι της Αγίας Βαρβάρας, όπου ο Άγιος είχε την πρώτη θεοπτία.

    Την Παρασκευή 11 Ιουλίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Στομίου, όπου μόνασε ο Άγιος και το απόγευμα της ίδιας μέρας Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ιερουργούντων των Μητροπολιτών Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμου Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως Πωγωνιανής και Κονίτσης, Κηφισίας κ.κ. Κυρίλλου και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικολάου.

    Μετά τον εσπερινό έγινε λιτάνευση της εικόνας του Αγίου Παϊσίου από το Ναό του Αγίου Κοσμά προς την πατρική οικία του Αγίου και το αντίστροφο, με τη συνοδεία επισήμων, πλήθος κόσμου, της Φιλαρμονικής του Δήμου Κόνιτσας «Ελευθέριος Χ. Παγγές» και της Στρατιωτικής Μουσικής της 8ης Ταξιαρχίας.

    Το Σάββατο 12 Ιουλίου τελέστηκε πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Ναό του Αγίου Κοσμά, παρουσία των Αρχών. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κόνιτσας Ανδρέας Παπασπύρου δεξιώθηκε τους δημότες και τις Αρχές στο δημαρχείο, όπου πραγματοποιήθηκε ομιλία για τη ζωή και το πνευματικό έργο του Αγίου από τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαο με θέμα «Άγιος Παΐσιος – Ρίζα της Ανατολής, Άνθος της Ερήμου, Καρπός της Πεντηκοστής».

    Ακολούθως, απονεμήθηκαν τιμητικές διακρίσεις από το Δήμο Κόνιτσας στους συντελεστές της επιτυχημένης, όπως αποδείχθηκε και από την υψηλή τηλεθέαση, τηλεοπτικής σειράς: «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό», με την οποία προβλήθηκε το πνευματικό έργου και η εμβληματική προσωπικότητα του Αγίου Παϊσίου στην μικρή οθόνη. Συγκεκριμένα, τιμήθηκαν ο σεναριογράφος της σειράς κ. Γεώργιος Τσιάκκας και ο πρωταγωνιστής που υποδύθηκε τον Άγιο κ. Προκόπης Αγαθοκλέους. Παράλληλα, τιμήθηκε και η συγγραφέας Σταματία Καραγεωργίου – Πάπιστα για τη συγγραφή του βιβλίου «Κόνιτσα, Στα αγιασμένα αχνάρια του Αγίου Παϊσίου» και για την ανιδιοτελή παραχώρηση των πνευματικών δικαιωμάτων του έργου της στον Δήμο Κόνιτσας.

    Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, που παρέστη στις εκδηλώσεις, μετά το σύντομο χαιρετισμό του, προσέφερε δώρα αναμνηστικά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης και προς τιμήν των Μακαριστών Σεβαστιανού και Ανδρέα, στον Δήμαρχο Κόνιτσας κ. Ανδρέα Παπασπύρου και στην εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη κα Αγνή Νάκου.

    Οι εκδηλώσεις, εκείνη την ημέρα, έκλεισαν με επίσκεψη στην έκθεση Αγιογραφίας και Ζωγραφικής, που επιμελήθηκαν τα αντίστοιχα καλλιτεχνικά τμήματα του Δήμου Κόνιτσας στον χώρο της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Παπαδιαμάντη.

    Τέλος, την Κυριακή 13 Ιουλίου ο πατήρ Χρήστος Μήτσιος μοιράστηκε στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου τις προσωπικές του εμπειρίες από τον Άγιο Παΐσιο και σύγχρονους Αγίους σε μια βιωματική ομιλία.

    Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Τοποτηρητής της Μητροπόλεως Κονίτσης κ.κ. Μάξιμος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ.κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κύριλλος, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κωνσταντίνος Καραγκούνης ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Ελληνικής Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Τουρισμού κα Άννα Καραμανλή, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, ο Διοικητής της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Σταύρος Παπασταθόπουλος ως εκπρόσωπος του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Κακούσης ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., οι Βουλευτές κ. Γεώργιος Αμυράς, κα Μαρία Κεφάλα, κ. Ιωάννης Τσίμαρης και κ. Αναστάσιος Οικονομόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη – επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Ελευθέριος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, η αναπληρώτρια Περιφερειάρχης κα Αγνή Νάκου και Αντιπεριφερειάρχες, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος και Ζίτσας κ. Μιχάλης Πλιάκος, ο Διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Ταξίαρχος Βασίλειος Κολιός και ο Υποδιοικητής της Ταξιαρχίας Διαβιβάσεων Γ΄ΣΣ Συνταγματάρχης Ιωάννης Τσικαλάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Ταξίαρχος Βασίλειος Λαγός,  ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Ηπείρου Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Τσιώπος, ο Διοικητής του 583 Τ.Π. Αντισυνταγματάρχης ΠΖ Γιαννούλης Αθανάσιος, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Αντισυνταγματάρχης Κωνσταντίνος Ντόλκας,  οι πρώην Δήμαρχοι Κόνιτσας Παναγιώτης Γαργάλας, Νικόλαος Εξάρχου, Χαράλαμπος Εξάρχου και Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βασίλειος Σπανός, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, εκπρόσωποι της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Ηπείρου, της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Νομού Ιωαννίνων, του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Ιωαννίνων, οι συντελεστές της τηλεοπτικής σειράς «Άγιος Παΐσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό» κ. Γιώργος Τσιάκκας, κ. Προκόπης Αγαθοκλέους και κυρία Χριστίνα Παυλίδη, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και πλήθος ιερέων, πιστών, ντόπιων και επισκεπτών, τιμώντας τον Άγιο.

    Ο Δήμαρχος εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των συνδημοτών ευχαριστεί τις εκκλησιαστικές, πολιτικές, στρατιωτικές,  αστυνομικές αρχές και τους πολίτες που τίμησαν με την παρουσία τους το τετραήμερο των εκδηλώσεων, καθώς και το προσωπικό του Δήμου για την άψογη συνεργασία και την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ