Πέμπτη 07.11.2024
More

    Με σχεδιασμό για ένα άλλο μοντέλο πρόνοιας

    Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2025 θα έχουν ενταχθεί σε διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης τουλάχιστον 200 παιδιά ηλικίας άνω των 15 ετών που μένουν σήμερα σε ιδρύματα παιδικής προστασίας ή σε νοσοκομεία κάνει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, που ανακοίνωσε τη Δευτέρα ένα φιλόδοξο νέο πρόγραμμα.

    Η δημιουργία διαμερισμάτων ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι μία παλιά ιστορία και μία προσπάθεια που ξεκίνησε ως πρόταση πριν μερικά χρόνια, άρχισε όμως να αποκτά «σάρκα και οστά» με τη σύσταση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, στοχεύοντας στα παιδιά που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους και για τα οποία δεν υπάρχει η προοπτική της αναδοχής ή της υιοθεσίας και τα οποία θα μπορούν να διαμένουν στα διαμερίσματα αυτά μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

    Για την πρωτοβουλία αυτή που αποκτά πλέον και θεσμική υπόσταση μίλησε η Μαρία Τσολάκη, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου που υπενθύμισε, ότι η συζήτηση αυτή είχε γίνει και πριν από έναν και πλέον χρόνο σε τοπικό επίπεδο διαπιστώνοντας τότε ως περιφερειακή δομή την ανάγκη για την ημιαυτόνομη διαβίωση των εφήβων που μένουν σε ιδρύματα.

    Μάλιστα, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου είχε ήδη κάνει και την χαρτογράφηση των αναγκών και των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο, αλλά και μία πρώτη αξιολόγηση των φακέλων των 25 περίπου παιδιών που πληρούν το ηλικιακό κριτήριο ώστε να φιλοξενηθούν σε διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης. «Καταρχάς, το πρόγραμμα το περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό, γιατί υπηρετεί μία πολύ σημαντική κοινωνική αναγκαιότητα. Γνωρίζουμε ποια παιδιά που φιλοξενούμε στις δομές μας μπορούν να μείνουν σε τέτοια διαμερίσματα έχοντας παράλληλα και τη υποστήριξη του εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Σίγουρα, και για διάφορους λόγους δε μπορούν να μείνουν και τα 25 παιδιά που φιλοξενούμε στις δικές μας δομές, αλλά μπορεί να γίνει για 12 παιδιά και ήδη έχουμε κάνει μία σχετική προεργασία, ώστε στην πόλη των Ιωαννίνων να μπορούν να δημιουργηθούν τρία σπίτια ημιαυτόνομης διαβίωσης», ανέφερε η κα Τσολάκη.

    Παράλληλα, εξήγησε πως υπάρχει στενή συνεργασία με παρόμοιες δομές στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, όπως και στη Θεσσαλία, ώστε να εξετάζονται και περιπτώσεις όπου θα μπορούσαν να μετακινηθούν παιδιά από μία περιοχή σε μία άλλη, (π.χ από τα Ιωάννινα στη Θεσσαλονίκη) όπου επίσης μπορεί να λειτουργήσει κάποιο διαμέρισμα ημιαυτόνομης διαβίωσης.

    Ως προς το επιστημονικό προσωπικό που θα παρέχεται μέσω του προγράμματος προβλέπονται κοινωνικοί λειτουργοί, παιδοψυχολόγοι, και εκπαιδευτικοί ενώ το πρόγραμμα προβλέπει και την οικονομική βοήθεια των παιδιών με ένα ποσό της τάξης των 375 ευρώ, όσο αντιστοιχεί δηλαδή και στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

    Αναστολή λειτουργίας στη Μονάδα Προστασίας Παιδιού

    Συναφής με την πρωτοβουλία για τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης είναι όμως και η απόφαση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου να αναστείλει τη λειτουργία της Μονάδας Προστασίας Παιδιού στο λόφο Βελισσαρίου, μία κτιριακή δομή που εδώ και αρκετό καιρό είχε πάψει να υπηρετεί τον βασικό της σκοπό, με την έννοια πως φιλοξενούνταν ένας πολύ μικρός αριθμός κοριτσιών που όπως ανέφερε η κα Τσολάκη μπορούν πλέον να περιληφθούν στους δικαιούχους για τα διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης. Ως προς τη μελλοντική λειτουργία και αξιοποίηση του κτιρίου όμως η κα Τσολάκη τόνισε πως καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέσω της Περιφέρειας Ηπείρου να βρεθεί ένα κονδύλιο για την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου καταρχάς και στη συνέχεια να αποφασιστεί σε συνεργασία με το υπουργείο εάν μπορεί να λειτουργήσει μία γηριατρική μονάδα για την διημέρευση ατόμων με άνοια ή εάν αυτό δεν είναι εφικτό, να δημιουργηθεί μία νέα δομή φιλοξενίας και στήριξης μητέρων που βρίσκονται σε κίνδυνο και των παιδιών τους.

    Λειτουργεί το τμήμα ανηλίκων με ήπιες αναπηρίες

    Από τις πολύ ξεχωριστές πρωτοβουλίες και δράσεις που ανέλαβε όμως και υλοποίησε η διοίκηση του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας είναι και αυτή της λειτουργίας τμήματος φιλοξενίας ανηλίκων με ήπιες αναπηρίες. Ήδη στο τμήμα που καλύπτεται πλήρως από επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, φιλοξενούνται τέσσερα παιδιά και υπάρχει η δυνατότητα για τη φιλοξενία και άλλων τόσων σε πρώτη φάση. «Παρόμοια δομή δεν υπάρχει άλλη στην Ήπειρο και αυτό το κενό προσπαθήσαμε να το καλύψουμε. Τέτοιες δομές λειτουργούν στην Αθήνα, στην Καρδίτσα, αλλά πουθενά αλλού στη Δυτική Ελλάδα κι όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται σε μία δομή παίζει σημαντικό ρόλο για την βελτίωσή τους κα για την ψυχοσυναισθηματική τους ισορροπία», ανέφερε η κα Τσολάκη.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ